„Mindig élvezetes eljönni kicsit a klubcsapattól a válogatotthoz”

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 11:24
null
Erdélyi Csanád (6) élvezi, ha kiszakadhat a megszokott környezetből (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Elég paradox kifejezés ez a „válogatott szünet”. Elvégre az egy hét alatt, amíg a klubidény rövid időre megáll, a legjobb játékosok már fel is kerekednek, és ki-ki utazik a saját nemzeti együtteséhez, amelynél aztán egyáltalán nem unatkoznak – a mieink legalábbis bizonyosan nem.

 

U20-as férficsapatunk már a korosztályos világbajnokságra hangolás jegyében vesz részt hétvégén egy szlovéniai nemzetközi tornán, a hölgyek Miskolcon fogadnak szintén rangos ellenfeleket, a zászlóshajó, a férfiválogatott hazai közönség előtt, a Tüskecsarnokban látja vendégül a lengyeleket, az olaszokat és a japánokat pénteken, szombaton és vasárnap a Négy nemzet tornáján.

A férficsapatot szerdán és csütörtökön is megizzasztotta a Jarmo Tolvanen vezette szakmai stáb: az új, augusztusban kinevezett finn szövetségi kapitány az összetartás nyitó napján össznépi csapatmegbeszéléssel kezdett, amelyen gyorsan átvették a taktikát – elvégre jelenleg még az ismerkedési fázisnál tart a csapat és a kapitány –, legjobbjaink ezt követően szerdán és csütörtökön is egy-egy hatvanperces jeges edzésen gyakorolták a megbeszélteket különböző feladatok formájában. A jelek szerint Jarmo Tolvanen még mindig szereti a letámadásos taktikát (aki korábban, még székesfehérvári regnálása alatt játszott a keze alatt, tudna mesélni), ennek alkalmazását továbbra is elvárja játékosaitól.

A jó hangulat persze mindig velejárója a válogatott edzőtáboroknak – nem véletlenül hívják őket összetartásnak –, hiszen rég nem látott játékostársak gyűlnek össze ilyenkor, hogy a klubszezon monotóniáját megszakítva új impulzusokat gyűjtsenek, ráadásul a címeres mezben.

„Mindig élvezetes eljönni kicsit a klubcsapattól, kiszakadni abból a környezetből, amelyben egész szezonban vagyunk – nyilatkozta a szövetség honlapjának a Fehérvár AV19 fiatal csatára, Erdély Csanád. – Nagyobb keretszűkítés már nem vár ránk, úgyhogy teljes csapatként készülünk, várjuk ezt a három mérkőzést!”

Az Újpest válogatott bekkje, Varga Arnold hozzátette: mivel a magyar szövetség 90. születésnapjára rendezett szeptemberi, lengyelek elleni barátságos összecsapáson már néhányaknak volt szerencséjük kipróbálni Tolvanen taktikáját – az akkor klubelfoglaltságuk miatt hiányzó légiósokat és Volán-játékosokat kivéve –, ezért most könnyebb dolguk volt.

„Mivel a lengyelek elleni meccsre készülve már beleástuk magunkat a taktikába, most könnyebb volt átvenni a játékszisztémát. Talán azoknak volt kicsit nehezebb dolguk, akik akkor nem voltak velünk” – magyarázta Varga Arnold.

A magyar válogatott péntek este egyik leendő vb-ellenfelével, a lengyelekkel kezdi meg a Négy nemzet tornáját, a két csapat elmúlt évekbeli randevúit látva ezúttal is izgalmas, kiélezett összecsapásra van kilátás.

NÉGY NEMZET TORNÁJA
Péntek. Japán–Olaszország, 15.30. MAGYARORSZÁG–Lengyelország, 19 (Tv: M4 Sport)
Szombat. Lengyelország–Japán, 15.30. MAGYARORSZÁG–Olaszország, 19 (Tv: M4 Sport)
Vasárnap. Lengyelország–Olaszország, 14.30. MAGYARORSZÁG–Japán, 18

A KERET
Kapusok: Bálizs Bence (MAC Budapest), Duschek Dávid (DAB), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Hátvédek: Jesse Dudás, Garát Zsombor, Kovács Bronson Zoltán, Pozsgai Tamás (mind MAC), Kiss Dániel, Varga Arnold (mindkettő Újpest), Stipsicz Bence, Szabó Dániel (mindkettő Fehérvár), Kevin Wehrs (TWK Innsbruck, osztrák)
Csatárok: Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, német), Benk András (Újpest), Christopher Bodó (Lausitzer Füchse, német), Keegan Dansereau, Nagy Krisztián, Terbócs István (mindhárom MAC), Erdély Csanád, Hári János, Sárpátki Tamás, Vincze Péter (mind Fehérvár), Magosi Bálint, Pavuk Attila, Vas János (mindhárom DVTK), Andrew Sarauer (Villach, osztrák), Sebők Balázs (KalPa, finn)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik