Két vb-bronz után mire mennek korongosaink harmadszor?

K. E., SZ. A., SZ. I.K. E., SZ. A., SZ. I.
Vágólapra másolva!
2014.04.18. 11:30
null
Bartalis István három év alatt lett újoncból kulcsember (Fotó: Mirkó István)
Harmincéves vb-újonc, négy dunaújvárosi és egy turistajelölt is ott van a magyar jégkorong-válogatott keretében, amely vasárnap a házigazda ellen kezdi meg szereplését a dél-koreai divízió 1/A világbajnokságon. A tavaly színre lépő Rich Chernomaz szövetségi kapitány gőzerővel halad tovább a maga útján, amely az eredményesség és a fiatalítás közötti keskeny mezsgyét jelöli.



A KERET

DIVÍZIÓK – MERRE, HOVÁ?
A nemzetközi szövetség két évvel ezelőtt szakított a korábbi, 2001-től életre hívott lebonyolítási rendszerrel – és lényegében visszatért a korábbi állapotokhoz –, miszerint a tizenhat csapatot felvonultató A-csoportos mezőny alatt egymással párhuzamban állított divíziós osztályokba sorolta a második, illetve a harmadik vonal résztvevőit. Mivel a jégen óriási különbségek akadtak a feljutásra pályázó, vagy a bennmaradásért hiába harcoló válogatottak között, megszűnt az egymás mellett párhuzamosan futó két csoport, ezek két éve már egymás alá lettek betagozódva. A mi csoportunk kivételével minden divízióból egy válogatott jut fel és egy esik ki. Már ahonnan van hová kiesni…
Mindez kiegyenlítettebbé teszi az erőviszonyokat és izgalmasabbá a mérkőzéseket, ritkák az előre leosztott kártyák, a tornák legfontosabb két kérdése – feljutás, kiesés – sokáig nyílt marad. Legalábbis elméletben. Tőlünk – mármint a divízió 1/A-ból – tavaly és tavaly előtt is az a két csapat jutott fel, amelyik éppen kipottyant egy évvel korábban az A-csoportból. (Zárójelben jegyezzük meg: 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban a kazah, olasz páros ünnepelhetett feljutást a második vonalban, 2010-ben és 2012-ben az osztrák, szlovén.)
De nézzük meg, amit idén már biztosan tudunk, hiszen három divízióban végeztek az érintettek. A tavaly kieső, egy osztállyal visszabukó Észtország, Spanyolország és Bulgária nyert, tehát mindhárom válogatott csupán átszállót váltott az alacsonyabb szintre. A divíziókból 2013-ban feljutókról egyelőre annyit tudni biztosan, hogy Izrael azonnal könnyűnek is találtatott, és kiesett. A Dél-afrikai Köztársaság viszont megcsípte az utolsó előtti helyet, bár pont annyi pontot szerzett, mint a kieső törökök. Horvátország és Ukrajna esetében ez még kérdéses.
Tehát a sorok valóban meg lettek keverve, de az eredményekben mindez annyira nem köszön vissza.

Miután Szuper Levente az előző klubszezon után a mostanit sem a jégen töltötte, a szövetségi kapitány számára is nyilvánvalóvá vált, hogy nem számolhat vele. Tavalyhoz képest viszont változás, hogy egy jó formában lévő, „tiszta fejű” Hetényi Zoltán áll a rendelkezésére – az előző vb-ről az utolsó pillanatban lemaradt –, így csak a helyettesét kellett fellelnie. Sevela Peter honosításával ez a kérdés is megoldottnak tűnik. A 30 évesen világbajnoki újonc szlovákiai kapusra vélhetően epizódszerep vár. A vésztartalékként elutazó Rajna Miklósra – két kapus nevezhető a tornára, sérülés esetén kapust azonban lehet cserélni – még az sem.

Horváth András, Sille Tamás és Szélig Viktor visszavonulásával a megfelelő védők megtalálása okozhatta a legnagyobb fejtörést Rich Chernomaznak, aki erre a kérdésre a fiatalok mellett két rutinosabb támadó hátra vezénylésével talált megoldást. A csatárból már tavaly védővé lett Vas Mártonhoz csatlakozott Mihály Árpád és Gröschl Tamás. Hüffner Adrián és Varga Arnold révén pedig új arc is van a csapatban, míg Orbán Attila két év kihagyás után tér vissza a vb-n. Kisebb meglepetés, hogy éppen a 2013-as budapesti világbajnokság egyik felfedezettje, az azóta egy légiósszezon tapasztalatával is felvértezett Gőz Balázs esett ki, de a kapitány láthatóan ragaszkodik a nagyobb termetű bekkekhez, így a 181 centis, 86 kilós exmiskolci hendikepje egyértelmű.

A támadó- és védőszekciónak a mellékelt keretben is felfedezhető megoszlását még korántsem szabad fixnek venni, hiszen sok múlik azon, hogy Vas Márton mikor csatlakozhat. Ha a másik oldalról nézzük, Gröschl és Mihály univerzálissá képzésével megnőtt a variációs lehetőségek száma is, hiszen immár három olyan játékosunk van (Vas Mártonnal együtt), akit elöl és hátul is be lehet vetni.

Csütörtök reggelre eldőlt, hogy klubkötelezettsége miatt Nagy Gergő nem lehet ott a vb-n – a CHL-ben szereplő center jelenleg a Quad City Mallardsban gyűri az ipart –, így egyedüliként németországi légiósunk, Sofron István a keret egyetlen olyan támadója, aki tavalyi önmagához képest sokat fejlődött, lévén lényegesen nívósabb közegben tudta le a mostani szezonját, mint a tavalyi vb előtt. A tengerentúlon légióskodó, magát tucatnyi klubnál kipróbáló Kóger Dániel pedig két vb-t is kihagyott, amíg mostanra ismét a válogatott rendelkezésére állhatott.

Tavaly a dunaújvárosi szurkolók elégedetlenségét kiváltva Chernomaz egyetlen DAB-játékost sem szerepeltetett a budapesti vb-n, ezúttal a Sevelához és Hüffnerhez hasonlóan első világbajnokságára készülő Azari Zsolttal, valamint a 2008 óta először kerettag Gröschllel együtt négyen is ott vannak a keretben. Valljuk be, Ladányi Balázs és Galanisz Nikandrosz kirostálásakor ezt azért nem sokan gondoltuk volna.

NEHÉZ LEVONNI A TANULSÁGOKAT

A tavalyi divíziós vb-n Budapesten a harmadik helyen zártunk – csakúgy, mint egy évvel korábban Ljubljanában –, fájóan emlékezetes meccsen kaptunk ki az akkor újonc Dél-Koreától – két harmad után 4–1-re vezettünk, aztán a szétlövést elbuktuk, 5–4 oda –, majd a favorit kazahok legyőzésével (2–1) egyenesítettük ki magunkat. A briteket kezdésnek (4–2), a japánokat zárásként (1–0) győztük le nem éppen sziporkázó játékkal, míg a másik feljutó olaszoktól 2–1-re kaptunk ki.

Az április közepi torna után kétszer találkozott a keret az idei vb előtt, de a szakvezetés akkor az útkeresést adta meg célként, nem az összeszoktatást. Mamutkeret lett aktivizálva novemberben a budapesti, majd februárban a lengyelországi tornára. Előbbin Lengyelországot büntetőkkel (2–1), Romániát simán (5–0) győztük le, viszont megadtuk magunkat leendő vb-ellenfelünknek, az újonc Ukrajnának (1–0). A lengyelek már idén Gdanskban sem találtak fogást rajtunk (ismét 2–1, de már ráadás nélkül), az egyaránt A-csoportos fehéroroszoktól (2–1) és olaszoktól (4–2) viszont kikaptunk.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a divízió 1/A-s vb-n a magyar jégkorong-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A múlt hét végi budapesti tornán aztán belefutottunk újabb két vb-ellenfelünkbe, a Szocsiban olimpiai résztvevő osztrákokba, majd szlovénekbe. Előbbiekkel élvezetes, gólokban gazdag meccset vívtunk – Sofron István triplázott –, de a szétlövésben elbuktunk (5–4), utóbbiak ellen viszont fikarcnyi esélyünk sem volt, annak ellenére sem, hogy a meggyőzőnek tűnő különbség (4–0) csak a végjátékban jött össze.

Azon kívül sok okosságot megállapítani nem lehet a fenti eredménysorból, hogy a mezőny szoros, és egyben erős. De ezt a történtektől függetlenül is tudjuk. Az A-csoport végét jelentő szint, és a mi divízió 1/A vb-nk között nincs eget rengető különbség, a papírforma alapján előrébb rangsorolt nemzetektől is maximális erőbedobásra van szükség, hogy erőfölényüket a jégen igazolják. Sok gólra, még inkább nagy különbségű mérkőzésekre Gojangban sincs kilátás, bár az ázsiai helyszín tartogathat meglepetést, leginkább az európaiaknak. Ázsia, egészen pontosan Japán mindenesetre nekünk 2008-ban besikerült, még egy más rendszerű lebonyolításnál sikerült kiharcolnunk a bravúros feljutást.

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:
HETÉNYI Zoltán (Sapa Fehérvár AV 19), RAJNA Miklós (Sapa Fehérvár AV 19), SEVELA Peter (Dab.Docler)
Hátvédek: GRÖSCHL Tamás (Dab.Docler), HÜFFNER Adrián (Dab.Docler), ORBÁN Attila (Sapa Fehérvár AV 19), POZSGAI Tamás (Sapa Fehérvár AV 19), SZIRÁNYI Bence (Sapa Fehérvár AV 19), TOKAJI Viktor (Sapa Fehérvár AV 19), VARGA Arnold (Sapa Fehérvár AV 19), VAS Márton (Löwen Frankfurt)
Csatárok: AZARI Zsolt (Dab.Docler), BARTALIS István (Troja Ljungby), BENK András (Sapa Fehérvár AV 19), HÁRI János (HIFK Helsinki), KÓGER Dániel (Elmira Jackals), KOVÁCS Csaba (Sapa Fehérvár AV 19), MAGOSI Bálint (Sapa Fehérvár AV 19), MIHÁLY Árpád (Sapa Fehérvár AV 19), NAGY Krisztián (El Paso Rhinos), SEBŐK Balázs (Karpat Oulu), SOFRON István (Krefeld Pinguine), VAS János (HC Rouen)
*Vas Márton a klubcsapatától utazik majd a világbajnokság helyszínére

A STÁB TAGJAI
Rich Chernomaz – szövetségi kapitány
Diego Scandella – edző
Majoross Gergely – edző
Gary Clark – kapusedző
Kéri Rudolf – felszerelésmenedzser
Bagonya Imre – fizioterapeuta
Majzik Ernő – orvos
Imre Lajos – csapatvezető
Kangyal Balázs – ügyvezető

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA (magyar idő szerint)
2014. április 20., 12.30: Dél-Korea–Magyarország
2014. április 21., 9.00: Magyarország–Ukrajna
2014. április 23., 5.30: Szlovénia–Magyarország
2014. április 24., 9.00: Magyarország–Ausztria
2014. április 26., 5.30: Magyarország–Japán
(A Sport Tv és a Nemzeti Sport Online a magyar válogatott mindegyik vb-mérkőzését élőben közvetíti!)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik