Jégkorong-vb: Rubins hőssé lépett elő, Lettország a bronzérmes!

Vágólapra másolva!
2023.05.28. 17:06
null
Rubins (jobbra) itt még „csak” az első gólja után ünnepel (Fotó: Getty Images)
A finn-lett rendezésű elit jégkorong-világbajnokságon páratlanul izgalmas mérkőzés végén szerezte meg a harmadik helyet a társházigazda Lettország az Egyesült Államok ellen: a rendes játékidő 3–3-as eredménye után a ráadásban a meccset hosszabbításra mentő Kristians Rubins újabb góljával megszerezte a győzelmet a baltiaknak.

A torna meglepetéscsapatának számító lettektől már a négy közé kerülés is történelmi tettnek számított, míg az Egyesült Államok az utóbbi tíz évben hatodszor játszhatott a bronzéremért. A torna ugyan már a negyeddöntők végével elköszönt Rigától, ám a tamperei Nokia Arénát így is szinte hazai pályájává varázsolták a bronzmeccsre átránduló lett szurkolók, s ennek meg is lett az eredménye: a 8. perc végén Roberts Bukarts lőtt a kapuba közelről egy szépen kijátszott emberelőnyös helyzet végén.

Az amerikaiak két perc múlva Rocco Grimaldi találatával gyorsan egyenlítettek, ám a közönségüktől tüzelt lettek nem hagyták annyiban: Janis Jaks öt perccel a szünet előtt góljával ismét „felrobbantotta” a lelátót – amelynek lett része a nyitó felvonás végére lehűlni volt kénytelen: Grimaldi második góljával 2–2 állt az eredményjelzőn a remek színvonalú első 20 perc végén. Megjegyzendő: a lettek az egész torna során csupán másodszor kaptak gólt emberhátrányból…

Ehhez képest a második húsz percben a gól és a harcos lett támadójáték egyaránt elmaradt, mintha mindkét csapat leginkább egy nagyot fújt volna, hogy aztán a harmadik játékrészben döntésre vigyék a bronzérem sorsát.

S úgy tűnt, a záró felvonásra a tengerentúliak készültek rá jobban: Matt Coronato kotorta be közelről a kapusról kipattanót, s ezzel először a meccs során vezetést szerzett a „vendégeknek”. A feszültség egyre nőtt a pályán, a küzdelem egyre keményebb, de sportszerű volt, és a lettek állták a sarat, sőt! Öt és fél perccel a vége előtt Kristians Rubins kapott tiszta lövőhelyzetben korongot a kék vonalon, s rá is tűzte, a pakk pedig egy blokkolni igyekvő bekken megpattanva vágódott a jobb alsóba, 3–3. A folytatásban aztán az amerikaiak kapuvasat lőttek, a letteknek meg volt két óriási ziccerük, újabb gól nem esett, jöhetett a ráadás.

Ez mindössze másfél percig tartott, mert a vb-n az elődöntőig pontot sem szerző Rubins néhány perccel azután, hogy egyenlített, kissé jobbról, a bulikörből hatalmas gólt ragasztott a bal felső sarokba, 4–3!

Ezzel a lett jégkorong-válogatott történelme első érmét nyerte meg világversenyen, az Egyesült Államok pedig „megvédte” tavalyi negyedik helyét.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG
A 3. HELYÉRT
Egyesült Államok–Lettország 3–4
(2–2, 0–0, 1–1, 0–1) – hosszabbításban

KÉSŐBB
DÖNTŐ
19.20:
Németország–Kanada (Tv: Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik