Vérfagyasztó izgalmak után legyőztük Litvániát

Vágólapra másolva!
2022.05.04. 15:18
A Dél-Korea elleni győzelem után Litvánia ellen folytatta szereplését a magyar jégkorong-válogatott a szlovéniai divízió 1/A világbajnokságon. Bár gyorsan vezetést szereztünk, a roppant szívós ellenfél nagyon megnehezítette a dolgunkat, így az egygólos győzelemnek is nagyon lehet örülni.
Sebők góljával szereztünk vezetést (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Sebők góljával szereztünk vezetést (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, LJUBLJANA
LITVÁNIA–MAGYARORSZÁG 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)
Ljubljana,Hala Tivoli. 1500 néző.Vezette:Sternat (osztrák), Zrnic (szlovén) – Nothegger (osztrák), Pak (dél-koreai)
LITVÁNIA:ARMALIS – ALISAUSKAS1,Jasinevicius / Gusevas, Rumsevicius / Krukovski, Cypas / Stankius, Kudrevicius – Cetvertak, CIZAS(1),Gintautas / Kaleinikovas, Grinius, KRAKAUSKAS(1)/ Noreika, Kumeliauskas, Bosas / Bendzius, Krasilnikovas, Binkulis.Szövetségi kapitány:Ron Pasco
MAGYARORSZÁG:RAJNA – Garát, MACAULAY / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Fejes / Kiss R. – SOFRON I., HÁRI J.1,Erdély Cs. / Magosi B., SEBŐK1,Kulmala(1)/ Terbócs, Nagy G., Papp K. / Tóth R., Vas J., Kóger, Sárpátki.Szövetségi kapitány:Sean Simpson
Gólszerző:Alisauskas (27:03 – Cizas, Krakauskas), ill.Sebők (0:51 – Kulmala), Hári (23:38 – büntetőből)
MESTERMÉRLEG
Sean Simpson:
– Ahogy mondtam, minden ellenfelet tisztelni kell, ez be is igazolódott. A litván csapat nagyon jól felkészített együttes, játékosai keményen dolgoznak, és jók is voltak – már a szlovénok ellen is jól játszottak kedden, csak négy-kettőre kaptak ki. A srácaink azonban keményen harcoltak, noha egy teljesen más típusú meccsen kellett helytállniuk, mint egy nappal korábban. Akkor jó ritmusban játszottunk, felkapaszkodtunk a hullámra, jöttek a gólok – a mostani viszont igazi brusztolós, küzdős összecsapás volt az utolsó pillanatig. Ám ez azért fontos, mert így lehetsz sikeres, ha a különféle típusú meccseket és akadályokat is sikerrel tudod venni. Büszke vagyok a fiúkra, jól küzdöttek! Az emberhátrányos játékunk is remekül működött, ez elsősorban a másodedzőim munkáját dicséri, akik videóról alaposan kielemezték a litvánokat a keddi meccs alapján, a srácok pedig tökéletesen kivitelezték a tőlük kapott játékelemeket.

ÖSSZEFOGLALÓ

Tökéletes recepten ne változtass! Az alapvető igazságot a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Sean Simpson is megfogadta, hiszen az egy nappal korábbi, Dél-Korea elleni győztes meccs kerete és sorösszeállítása egy betűt sem módosult.

VÉLEMÉNYEK

HÁRI János, a magyar válogatott centere: „Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, erre készültünk, de talán kicsit nehezebben alakult, mint gondoltuk. A második harmadban el kellett volna döntenünk, ott nagyon domináltunk és sok helyzetünk volt, de elügyetlenkedtük, a litvánok pedig utána abból merítettek még több erőt, hogy változatlanul nagyon szoros maradt az állás. Dicséret illeti őket, jól játszottak, benne volt a levegőben akár az egyenlítés is – szerencsére nem így történt. Most egy rövid ideig kiélvezzük, hogy megnyertük a második meccsünket is, és remélem, holnap azért tudunk egy kicsit pihenni is, de utána készülünk újra, mert jön a kemény dió, a szlovénok elleni összecsapás!”

SOFRON István, a válogatott jobbszélsője: „Litvánia válogatottja kicsit alulértékelt, mivel alacsonyabb divízióból került ide, de majd meglátjuk, lehet, hogy megveri Dél-Koreát… Ellenünk legalábbis sokkal nagyobb erőkifejtésre volt képes: ügyes, fiatal és jó csapat, kedden Szlovénia ellen is láttuk, hogy pariban volt. Főleg a második harmadban sokszor tudtunk úgy forgatni, hogy bennragadtak a harmadukban, így rájuk tudtunk cserélni, Hári János helyett Sebők Balázs már bejött közénk, és ha többet belőttünk volna a sok helyzetünkből, akkor talán könnyebben alakult volna, ám továbbra is azt mondom, nagyon erős csapatot sikerült legyőznünk. A kiállításomnál csak azt mutattam a bírónak, hogy Erdély Csanádot lekönyökölték, erre kaptam a plusz két percet, de ilyenkor valójában semmit sem kellene reagálni, az én hibám volt, aggódtam is nagyon, nehogy baj legyen… Örülök, hogy a srácok ilyen keményen melóztak, és kivédekezték ezt is.”

Az már az első pillanatokban világossá vált, a divízióba felléptetett litvánok nem megszeppenve érkeztek – még annak ellenére sem, hogy kedden nagyjából este tízig meccseltek Szlovéniával –, s vad rohamokat indítottak. Rajna Miklósnak az első fél percben kétszer is résen kellet lennie, egy kisebb és egy hatalmas védést is bemutatott, végül a mieink örülhettek korán: Kulmala Rasmus ellopta egy litván védőtől a korongot a támadóharmad jobb oldalán, s Sebők Balázs egy gyors igazítás után a kilőtte a hosszú alsót.

A folytatásban egyre jobban látszott, hogy a litvánok sokkal jobb fizikummal megáldott játékosok, mint az előző ázsiai ellenfelünk, és egészen másféle kihívás vár ránk. Ráadásul keddi vereségük után a baltiak igencsak felpaprikázott hangulatban és szívesen álltak bele az ütközésekbe, s az azt követő lökdösődésekbe – de jégkorongozásban sem maradtak alul. Rajna Miklós többször is bravúrral őrizte meg az előnyt csapatunknak, amely 11 perc után emberelőnybe került, s ekkor stabilizálódott a játékunk, s úgy hokiztunk, ahogy a magasabban jegyzett együttesnek kell.

Két perccel a harmad vége előtt Sofron Istvánra róttak ki egy könnyű síppal befújt kisbüntetést akadályozásért, amit további kettővel megtoldottak egy még könnyebbel befújt „játékvezető sértegetéséért” – maradjunk annyiban, Sofronénál sokkal hevesebb tiltakozást is láttunk már büntetlenül maradni, ez valamiért mégis kiverte a biztosítékot a bíróknál.

Így a Hala Tivolit ismét hazai pályává varázsoló szurkolók abban reménykedhettek, hogy a második játékrész első két percében is végig emberhátrányban játszik szeretett csapatuk, hiszen ez azt jelentené, megőrizte az előnyt. Rajna hirtelen ismét a legfoglalkoztatottabb játékossá lépett elő a jégen, s folytatta a kifogástalan munkát, amíg mind a négy perc szépen lassan lecsorgott.

Még tartott a litván előny, amikor Erdély Csanád Hári Jánost szöktette, aki gyakorlatilag rávezethette Armalisra a pakkot, ám nem tudta belőni. Rövidesen kiegészült a magyar csapat, így lélektanilag is a mieink kerültek előnybe.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Aztán Sofron ziccerét óriási csattantás követte a vason, a magyar tábor csalódottan hördült fel, azonban a bírók gólt jeleztek – kirobbanó öröm a lelátón! Aztán a videobíró felülbírálta, így az előzőnél nagyobb felháborodás lett úrrá a tömegen, de az érzelmi hullámvasút nem ért véget, hiszen a gól érvénytelenítésével egyidejűleg rávezetést is megítéltek a mieinknek akadályozásért – Hári János pedig zseniálisan elhúzta a pakkot a ketrecéből messze előremozgó Armalis mellett balra, és megduplázta a magyar előnyt.

Négy a négy ellen a magyar harmadban bedobott buli után a litvánok csapatkapitányához, Nerijus Alisauskashoz került hátra a korong, aki tolt egyet rajta, majd könyörtelenül kilőtte a hosszút, Rajnának esélye sem volt. A harmad második felében még egy magyar tűzijátékot rendeztek: Kulmala ziccerben nem tudta bekotorni, másodpercekkel később Horváth Milán lőtt kapuvasat a kék vonal közeléből, de csak nem sikerült ellépni az ellenféltől. A középső harmad végén még Erdély is kiugrott, de óriási lendülete mellett nem tudta megoldani az egy az egy elleni feladatot.

A harmadik harmad fele is eltelt már, s a légkör egyre feszültebbé vált, hiszen még mindig egyetlen gól választotta el egymástól a két csapatot. Ekkor felbecsülhetetlen lehetőség nyílt a mieink előtt, ugyanis kettős emberelőnybe kerültek – azonban nem éltek vele. Sőt, a következő percekben alkalmanként csak nyomozták a pakkot, s Rajna hősies helytállása is kellett, hogy ne érkezzen az egyenlítés. A végén még két percen át üres kapuval támadt Litvánia az amúgy is emberhátrányos mieink ellen, akik a végsőkig küzdve egy nehezen kiszenvedett, de annál fontosabb, értékesebb győzelmet ünnepelhettek.

A NAP MÁSIK MECCSÉN
Szlovénia–Románia 9–1 (1–1, 0–6, 0–2)

A CSOPORT ÁLLÁSA

MGYHGYHV
VLG–KGGk.P
1. Szlovénia
22
13–3+106
2. Magyarország22
7–2+56
3. Dél-Korea11
1–5–40
4. Románia1
11–9–80
5. Litvánia
2
2
3–6–30

Megvan a győzelem! (Fotó: Dömötör Csaba)
Megvan a győzelem! (Fotó: Dömötör Csaba)

PERCRŐL PERCRE

HARMADIK HARMAD

60. perc: Vége, nehéz volt kegyetlenül, de sikerült ezt is megnyerni. 1–2

60. perc: 3 másodperc van hátra, les. Ez most már meglehet.

60. perc: 12 másodperc van hátra, újabb tilos felszabadítás. Hihetetlen izgalmak.

60. perc: Fél perccel a vége előtt magyar tilos felszabadítás. Kapus már nincs a litvánoknál.

58. perc: Nagyon gyorsan felálltak, Grinius lövése lepattant, de maradt náluk, majd hat a négy ellen támadtak tovább. Kivédekeztük!

57. perc: Te jó ég! Kulmalát állították ki bottal ütésért.

57. perc: Óriási zűrzavar volt a magyar kapu előtt, de végül valahogy sikerült kivágni.

57. perc: Hári korongszerzése után Sofronhoz játszott, aki balról a kapus vállát találta el.

56. perc: Garát lőtte el messziről, Armalis továbbra is meccsben tartotta a litvánokat.

55. perc: Kulmala kapott jó passzt, behúzott a kapu elé, elhúzta a kapus mellett, de nem tudta belőni. Röviddel később Erdély lőtt fonákkal nagyot, de Armalis ezt is kivédte.

53. perc: Rákapcsoltak a litvánok, egy darabig beszorítottak bennünket, de a kapura nem ment lövés.

51. perc: Kihúzták a litvánok kapott gól nélkül. Ezért kár volt.

51. perc: Sűrű lövöldözés után kivágták a litvánok, majd egy emberük visszajöhetett.

50. perc: Több mint egy percig kettős emberelőnyben játszhatunk. Reméljük, nem fog addig kitartani...

49. perc: Elég gyorsan felálltunk, de lőni mégsem sikerült. Folytattuk az akciót, türelmes passzolgtás után Kulmala került helyzetbe, odacsaptak neki, újabb kiállítás!

49. perc: Emberelőnybe kerülünk, Cetvertak könyökölte le Macaulay-t.

49. perc: Támadásban maradtak a litvánok, Bendzius közeli piszkálása akadt el Rajnában.

48. perc: Óriási védéssel mentette meg a csapatot Rajna. Az emberelőny utolsó másodperceiben a litvánok nagyon megnyomták, Kaleinikovas lőtt közelről, Rajna azonban megfogta a korongot.

47. perc: Egy perc elment a litván előnyből, egyelőre nem jutottak lövéshez.

46. perc: Kettő az egyben léphettek ki a litvánok, Cizast birkózta le Garát egy kétperces büntetésért.

45. perc: Nagyon kellemetlen ellenfél a litván csapat, darálni kell rendesen.

43. perc: Hári passzolt Sofronhoz, aki azonnal lőtt, Armalis viszont kivédte a lövést.

42. perc: Nem sikerült kihasználni az emberelőnyt, a litvánok kivédekezték.

41. perc: Elkezdődött a harmadik harmad.

MÁSODIK HARMAD

40. perc: Vége a második harmadnak, egy gól a magyar előny. 1–2

40. perc: Felálltunk ugyan, de nem sikerült növelni az előnyt. Maradt még egy percünk az emberelőnyből a harmadik játékrészben.

39. perc: Emberelőnybe kerültünk, Kummeliauskas magas botja ért két percet.

38. perc: Erdély lépett ki egy hatalmas indítással, már csak a kapussal állt szemben, de nem tudta belőni.

37. perc: Vas kellemetlen lövése kipattant a kapusról, de Tóth nem tudta begyötörni.

36. perc: Beszorítottuk a litávánokat, majd Sebők lőtt közelről a kapusba. Nem szabdult fel az elelenfél kapuja, végül Kulmala elől tenyerelt rá a korongra Armalis.

33. perc: Magosi remek cselekkel ment be a litván kapu elé, majd remekül játszott Kulmalához, de a kapus lába még odaért.

31. perc: Hári életerős lövése Armalis kesztyűjében halt el.

30. perc: Rajna volt munkában, mert Stankius piszkálta veszélyesen kapura a korongot.

29. perc: Kiegészült mind a két csapat, jobban jöttek ki a litvánok ebből a négy a négy elleni játékból.

28. perc: GÓL! Hű, de mekkora gól... Elhozták a bulit a támadóharmadből, majd Alisauskas kicsit beljebb ment, és kegyetlenül kilőtte a bal felsőt. 1–2

27. perc: Néhány másodpercig tartott csak a magyar előny, mert Erdély magasra emelte a botját.

27. perc: Magas bot a litvánoknál, Bendziust küldték ki két percre.

25. perc: Két lövés is zúdult a litván kapura, de mindkétszer jól védett Armalis.

24. perc: GÓÓÓÓÓL! Hári vezette rá a korongot büntetőből, csodásan kicselezte a kapust, majd balról a kapuba pakolta a pakkot. 0–2

24. perc: Elég sokáig videóztak... És nyilvánvalóan nem adták meg. Viszont volt ott egy szabálytalanság, így jött egy büntető a magyar csapatnak!

24. perc: Óriási akció után Sofron lőtt a bal kapuvasra. Videóznak.

21. perc: Elkezdődött a második harmad.

Tumultus a magyar kapu előtt (fotó: Dömötör Csaba)
Tumultus a magyar kapu előtt (fotó: Dömötör Csaba)

ELSŐ HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak, vezetünk. 0–1

20. perc: Fél perccel a vége előtt sikerült nekik felállni, majd Erdély kiütötte a korongot. Az utolsó pillanatban még jött egy lövés, de Rajna védett.

18. perc: Sofron ütközött szabálytalanul az ellenféllel, kiküldték két percre. Sőt, 2+2 percre, mert túl hevesen reklamált.

17. perc: Terbócs tette rá egészen éles szögből, Armalis szépen védett. Kicsivel később Magosi lövését is hatástalanította.

15. perc: Garát a saját korongját érte utol a litván alapvonal közelében, visszapasszolt, eljutott a korong Mcaulay-ig, aki távolról a blokkba lőtt.

14. perc: Kihúzták kapott gól nélkül a litvánok, nem adják olcsón a bőrüket.

13. perc: Felálltunk, körbeadogattuk a falukat, majd Sofron lőtt a kapusba. Nem csökkent a magyar nyomás, de Erdély lövése is a kapusban halt el.

12. perc: Emberelőnybe kerültünk.

12. perc: Újabb nagy magyar játék után Sebők egy csellel Magosit hozta volna játékba a kapu előtt, ő viszont elütött a korong felett.

11. perc: Gintautas hozta fel a korongot, jobbről ellőtte, Rajnáról kijött a korong, majd Garátsegítségével megfogta a magyar kapus.

10. perc: Óriási magyar akció, Sofron adott középre, ahonnan Erdély azonnal kapura szúrta, Armalis azonban védett.

9. perc: Újabb litván lövés, ezúttal is balról, Rajna azonban szépen fogta a jobb felsőbe tartó korongot.

8. perc: Noreika gondolta úgy, hogy éles szögből belőheti, de tévedett. Nem passzolt, ez viszont nekünk jött jól.

7. perc: A buli után Magosi lőhetett a bal alsó felé, de a kapus szépen védett.

7. perc: Pozsgai nagy lövése pattant fel, előtte Magosit tarolták le, de nem kaptunk emberelőnyt.

7. perc: Krakauskas próbálta éles szögből bevenni balról Rajna kapuját, de a magyar kapus védett.

6. perc: Rajna védte remekül a litvánok próbálkozását, ráadásul maradtak is a kapunk előtt, sikerült kihozni, sőt négy a kettőre mentünk, Sárpátki lövése viszont kijött a kapusról.

5. perc: Papp indult meg egy korongra, Terbócs indítása viszont lesen találta.

1. perc: GÓÓÓÓL! VEZETÜNK! Rontott egyet Cizas a saját kapuja előtt, Sebők lecsapott a korongra, és jobbról remekül kilőtte a jobb alsót. 0–1

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat piros-fehér-feketében, a litvánok piros-feketében játszanak.

Izgalom a lelátón (fotó: Dömötör Csaba)
Izgalom a lelátón (fotó: Dömötör Csaba)

Helyszíni tudósítónk szerint legalább ezer magyar szurkoló van a csarnokban, hogy kiszurkolja az újabb győzelmet.

ELŐZMÉNYEK

Ha nincs a háború miatti átrendeződés, Litvánia sem lenne itt, Ljubljanában, hanem egy szinttel lejjebb küszködne. Így viszont érdem nélkül került feljebb, ám nyilván az utolsó helyre várja a baltiakat mindenki, hiszen a legalacsonyabb világranglista-helyezésű válogatott az övék, nem mellesleg egyetlenegyszer kaptunk ki tőlük, másfél évtizede egy unalmas edzőmeccsen. Azóta 6/6-tal állunk, két gólnál többet sem kaptunk (legutóbb, a 2019-es vb-n például 4–1-re nyertünk), úgyhogy teljesen egyértelmű: a szerdai meccset hozni kell, megszolgálni a csütörtökön esedékes szabadnapot, és haladni tovább a nagyobb cél felé.

MÉRKŐZÉSEK
Május 3.
15.30Magyarország–Dél-Korea
5–1
19.00
Szlovénia–Litvánia
4–2
Május 4.
15.30Magyarország–Litvánia2–1
19.00
Románia–Szlovénia

Május 5.
15.30
Románia–Dél-Korea

Május 6.
15.30Dél-Korea–Litvánia

19.00Magyarország–Szlovénia
Május 7.
15.30
Litvánia–Románia

Május 8.
15.30
Magyarország–Románia
19.00
Dél-Korea–Szlovénia


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:Rajna Miklós (Újpesti TE), Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (Debreceni EAC)
Hátvédek:Fejes Nándor (Gyergyói HK), Macaulay Scott (MAC HKB Újbuda), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19)
Csatárok:Papp Kristóf (Michigan State University), Sebők Balázs (Ilves), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Tóth Richárd (MAC HKB Újbuda), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Sofron István (SC Csíkszereda), Vas János (HC Presov), Kulmala Rasmus (FTC-Telekom), Magosi Bálint (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Kóger Dániel (FTC-Telekom), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19)

A PROGRAM
Május 4., szerda:Litvánia–MAGYARORSZÁG, 15.30. Románia–Szlovénia, 19
Május 5., csütörtök:
Románia–Dél-Korea, 15.30
Május 6., péntek:
Dél-Korea–Litvánia, 15.30. Szlovénia–MAGYARORSZÁG, 19
Május 7., szombat:
Litvánia–Románia, 15.30.
Május 8., vasárnap:MAGYARORSZÁG–Románia, 15.30. Dél-Korea–Szlovénia, 19
A divízió 1/A mezőnyéből az első két helyezett jut fel a világelitbe, az utolsóként végző csapat kiesik a divízió 1/B-osztályba.

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYOBB MÉRETHEZ!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Dénes Szilárd, Kohán Gergely (szöveg), Dömötör Csaba (fotó), Pusztai Viola (videó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik