Jégkorong-vb: a svédek három góllal győztek a finnek ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.18. 17:18
null
A svédek háromszor mattolták a finneket, és bejutottak a döntőbe (Fotó: Action Images)
A finn-svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokság Stockholmban rendezett elődöntőjében Svédország két emberelőnyös, valamint egy emberhátrányos gólnak köszönhetően 3–0-s győzelmet aratott Finnország ellen, így bejutott a torna döntőjébe, amelyben a Svájc–Egyesült Államok találkozó győztese lesz az ellenfele.

 

Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a svédek azonban a játékrész közepén így is megszerezték a vezetést egy emberelőnyös góllal. A testvérpáros, Daniel és Henrik Sedin összjátéka után Loui Erikssonhoz került a korong, akinek a lövését nem tudta hárítani Anti Raanta (0–1). A finneknek volt esélyük az egyenlítésre, hiszen – akárcsak a svédek – kétszer is emberelőnyben játszhattak az első harmadban, ám ők nem tudtak élni a lehetőségeikkel, így egygólos hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második húsz percben nem sokat változott a játék képe, mindkét kapusnak akadt védeni valója, ám gólt megint a svédek szereztek, akik lekopírozták az első harmad közepén elért első találatukat.

Történt, hogy a kék-sárgák emberelőnybe kerültek, a korong Daniel Sedin elé került, aki testvéréhez passzolt. Henrik Sedin a kapu mögül lekészítette a pakkot a középen lendületből érkező Erikkson elé, aki félmagasan a kapu jobb oldalába emelt (0–2). Raantának nem volt esélye átérnie a másik sarokból a jól helyezett korongra.

A harmadik harmadban a finnek mindent egy lapra feltéve támadtak az „életben maradás” reményében, ám ez nem kevés veszélyt hordozott magában, hiszen a svéd játékosok által vezetett kontrák rendre góllal kecsegtettek. Persze, a finn válogatottnak is megvoltak a maga lehetőségei, ám Jhonas Enrothnak ezen a napon nem lehetett gólt ütni.

Az utolsó percekben a finnek kapusukat is lehozták a szépítő gól reményében, ám ez balul sült el, és újabb gólt kaptak. Eriksson továbbított Henrik Sedinnek, aki még a semleges harmadból ütötte a korongot az őrizetlenül maradó finn kapuba (0–3).

A svédek így bejutottak a vasárnapi fináléba, amelyben a ma 19 órakor kezdődő – és szintén Stockholmban rendezendő – Svájc–Egyesült Államok mérkőzés győztese lesz az ellenfelük.

JÉGKORONG-VB
ELŐDÖNTŐ
Finnország–Svédország 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
G:
Eriksson 2, H. Sedin
KÉSŐBB
19.00:
Svájc–Egyesült Államok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik