Jégkorong-vb: A nap, amikor megszólal a zene – Kanada is a magyarokat csodálja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.16. 18:52
Kevin Pratt, a TSN kanadai sportportál munkatársa csodálatos cikkel tiszteleg a magyar jégkorong-válogatott, valamint a magyar szurkolók előtt. A megható írást magyar nyelvre is lefordították.

Pratt a magyar válogatott Fehéroroszország elleni bravúros, 5–2-es győzelme után írta meg a cikket, amelyet olvasván nyugodt szívvel kijelenthetjük, rengeteg ember szeméből könnyeket csalt ki. Fehéroroszország elleni bravúros, 5–2-es győzelme után írta meg a cikket, amelyet olvasván nyugodt szívvel kijelenthetjük, rengeteg ember szeméből könnyeket csalt ki.

„Hosszú utat tettek meg idáig. Budapestről repültek ide – a legtöbben Prágán vagy Varsón keresztül – több száz dolláros repülőjegyekért.”
(...)
„Körülbelül ezer csodálatos magyar szurkoló van itt, akik azért jöttek, hogy szenvedéllyel biztassák a fiaikat – egy olyan csapatot, amely előre jósolhatóan tök utolsóként végez itt, Oroszországban. Két szektorban foglalnak helyet a pálya bal szélén – bár a »helyet foglalnak« nem épp a legmegfelelőbb kifejezés. Nem ülnek. Soha. Még a bemelegítés alatt sem. A meccs alatt sem. A kereskedelmi szünetek alatt sem. Ehelyett állnak és dobolnak. Ugrálnak, ugrálnak és még többet ugrálnak. Kántálnak és énekelnek.”
(...)
„Nem számít, hogy nyer vagy veszít a csapat. Ha úgy érzik, hogy a magyarok már annak is örülnek, hogy itt lehetnek, igazuk van. Végül is, a lehetőség nem minden évben adatik meg. 1939. február 3-a volt a legutóbbi alkalom, hogy Magyarország mérkőzést nyert a legfelsőbb osztályban.”
(...)
„Végül 2008-ban megfordult számukra a szerencse. A divízió/1-es világbajnokságon, amelyet abban az évben Japánban rendeztek, a dobogó legfelső fokára állhattak a magyarok – ezzel 2009-ben A-csoportos résztvevők lehettek. A válogatott élén a csapatkapitány Ocskay Gábor állt, akit széles körben a valaha élt legjobb magyar játékosnak neveznek. A 2009-es A-csoportos jégkorong-világbajnokság előtt egy hónappal azonban Ocskay tragikus hirtelenséggel szívinfarktusban elhunyt, mindössze 33 éves volt. Magyarország mind a hat mérkőzést elvesztette a tornán, 29–6-os gólkülönbséggel.”
(...)
„Magyarországnak Ocskay tragédiája előtt is sok megpróbáltatásban volt része. (...) A himnuszuk pedig alá is támasztja ezt.”
(...)

Mint azt Pratt írja, a magyar szurkolókat nem foglalkoztatja az eredmény, minden pillanatban büszkék a csapatukra és az országukra, a magyar szurkolók az erőfeszítést értékelik, és minden alkalommal úgy éneklik a Himnuszt, mintha a válogatott megnyerte volna a világbajnokságot.

Olvasható ezen kívül a Himnusz angolul is.

Az eredeti cikket ide kattintva olvashatják el!

A teljes magyar nyelvű fordítást pedig itt!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik