Jégkorong: tűzoltó lesz az idény végén visszavonuló Acélbika

Vágólapra másolva!
2020.10.29. 15:47
null
St. Pierre első magyar klubja a DVTK volt (Fotó: Ádám János/Észak Magyarország)
Martin St. Pierre igazi világvándor, ehhez kétség sem fér: a jelenleg a Dunaújvárosi Acélbikákat erősítő, kanadai születésű kazah válogatott csatár profi pályafutása során 12 ország klubcsapataiban fordult meg, s a világ legerősebb jégkorongbajnokságaiban szerepelt, ám még a nyáron eldöntötte, karrierje 17. idénye lesz az utolsó. A 37 éves hokis már azt is tudja, hogy mihez kezd magával a visszavonulás után: tűzoltónak áll.

A szeptembertől a Dunaújvárosi Acélbikák alkalmazásában álló St. Pierre-ről a Toronto Sun közölt hosszabb írást, amelyből kiderül, hogy az Erste Ligában hat meccsen 7 pontot szerző csatár igazán szerencsésnek tartja magát, hiszen imád utazni.

„Állandóan új városokat fedezhetek fel. Ebből a szempontból szerencsésnek mondható, hogy nincsenek gyerekeim vagy feleségem, mert akkor ez az állandó költözés jóval nehezebben lenne megvalósítható. Így viszont rájöhettem, hogy Európa milyen nagy tulajdonképpen. Minden országnak van saját bajnoksága” – idézi a lap a kanadait, aki azt is elárulta, hogyan került Dunaújvárosba.

„Amiatt is szerencsésnek mondhatom magam, hogy harminchét évesen, a koronavírus-járvány idején találtam magamnak munkát. Nincs túl sok hely már Európában a légiósoknak. A nyáron egy cimborám szólt, hogy tudna egy csapatot Magyarországon, s amikor ránéztem a keretre, nagy meglepetésemre azt láttam, hogy Dave Leger az edző. Egy hét alatt mindenben sikerült is megállapodnunk” – emlékezett vissza St. Pierre a szeptemberben történtekre.

S, hogy miért volt a csatár szerződtetésében ekkor szerepe Dave Leger személyének? A válasz pofon egyszerű: az Acélbikák kanadai trénere volt a vezetőedzője a kanadai juniorligában szereplő Hawkesbury Hawks csapatának, ahol St. Pierre is nevelkedett.

Amikor aztán St. Pierre megérkezett a Dunaújvároshoz szembesült azzal, hogy új csapatát alaposan betámadta a koronavírus.

„Az U18-as és U20-as keret tagjait is figyelembe véve összesen harminchét pozitív eset volt a csapatnál, Mindenki tünetmentes volt, de karanténban tartózkodott. Én meg két svéd és két magyar sráccal korizgattam egy héten át edzés gyanánt” – idézte fel első dunaújvárosi napjait St. Pierre.

A veterán csatárnak azóta már sikerült a beilleszkedés, a játéka is kezd egyre inkább passszolni a csapattársakéhoz: öt gólpassz után e hét elején az Újpest elleni, kilencgólos, hosszabbításos meccsen már az első góljait is megszerezte – az elsőt és az utolsó, győztes gólt is ő lőtte –, így hét pontjával jelenleg harmadik csapatánál a kanadai ponttáblázaton.

St. Pierre már a nyáron eldöntötte, hogy ez lesz az utolsó bajnoki idénye játékosként, januárban még a Slovan Bratislava színeiben lejátszotta profi pályafutása 1000. mérkőzését, és a nyári felkészülés már igencsak nehezére esett, ráadásul már azt is tudja, hogy mihez kezd magával.

„Édesapám rendőr volt harminckét éven át. Ezzel emlékeztetem magam arra, hogy van élet a hoki után is. Persze, a játék azért hiányozni fog, ugyanakkor készülnöm kell a civil életre is. Ezért jelentkeztem az észak-amerikai és keleti parti ligákban szereplő profi játékosok érdekképviseleti szervénél, a PHPA-nál egy tűzoltói tanfolyamra, és el is fogadták a jelentkezésemet” – mondta St. Pierre.

A PHPA karrierfejlesztési programjának keretén belül induló, hivatalos nevén a Tűzoltó és Sürgősségi Szolgálatok Intézete által tartott tanfolyamon az elméleti képzést az idény során online kapják meg a tanulók – akik egyébként összesen tizenketten vannak –, a gyakorlati képzés jövőre, az idény vége után lesz. Így aztán a sportpályafutását a 2020–2021-es idény végén lezáró Martin St. Pierre sikeres vizsgák esetén jövő év nyarától tűzoltóként, vagy éppen a sürgősségi szolgálatok egyikének tagjaként kezdheti civil pályafutását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik