Jégkorong: Rich Chernomaz kihirdette a mieink vb-keretét

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.04.19. 11:36
null
Bartalis István a magyar válogatott csapatkapitánya (Fotó: Török Attila)
A tavalyi elit-világbajnokságon szereplő csapatból 10-en nem lesznek ott idén a magyar jégkorong-válogatottban a Kijevben szombaton kezdődő divízió 1/A-világbajnokságon, amelyre szerda délelőtt hirdetett keretet a válogatott szakvezetősége.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben megtartott sajtótájékoztatón kihirdette a keretét a szombaton kezdődő divízió 1/A-világbajnokságra a magyar férfi jégkorong-válogatott szakvezetősége. Rich Chernomaz szövetségi kapitány 22+1 játékossal utazik majd Kijevbe csütörtökön, ahol csapatunk szombaton a házigazda Ukrajna ellen kezd, majd Ausztria, Dél-Korea, Lengyelország és Kazahsztán ellen játszik.

DIVÍZIÓ 1/A VB, KIJEV (UKRAJNA)
MAGYAR MÉRKŐZÉSEK
Április 22. (szombat) 12.30:Ukrajna–Magyarország
Április 24. (hétfő) 19.30:Magyarország–Ausztria
Április 25. (kedd) 16.00:Magyarország–Dél-Korea
Április 27. (csütörtök) 16.00:Lengyelország–Magyarország
Április 28. (péntek) 12.30:Magyarország–Kazahsztán

A tavalyi elit-világbajnokságon szereplő 25-ös keretből 10-en hiányoznak különböző okokból: a kapusoktól Hetényi Zoltán és Vay Ádám, a hátvédektől Jesse Dudás, Mestyán István és Vas Márton, a csatároktól Frank Banham, Kovács Csaba, Nagy Gergő, Sebők Balázs, Sofron István.

Banham már az idény előtt visszavonult a játéktól, Vas Márton pedig a válogatottól. Az idei felkészülésnek sérülés miatt nem vágott neki Kovács és Nagy Gergő, Dudás pedig elment a táborba, de csak pár napot bírt a válla. Vay Ádám a tengerentúlon elfoglalt az ECHL rájátszásában szereplő klubjával, Sebők pedig egyenesen döntőzik a finn élvonalban.

Szakmai okokból az utolsó szűkítésnél esett ki Hetényi és Mestyán. Hetényi lett volna a harmadik számú kapus, a vészkapus-tartalék, akit csak egy kapustársa sérülése esetén lehet benevezni a vb-re, ám ezt a feladatot sem ő, sem az előző szűkítésnél kieső Duschek Dávid nem vállalta, így lett Arany Gergely a beugró.

Sofron pedig a klubévadot sem fejezte be, amit munkaadója, a Fehérvár akkor úgy kommentált, hogy a „szereplésének alapvető feltételei nem állnak fent". Ugyanazon a napon a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) bejelentette, hogy egy válogatott játékos fennakadt a MACS doppingtesztjén. Azóta egyik említett fél sem nyilatkozott, így csakis feltételezés, hogy Sofron az érintett hokista, ugyanakkor már a válogatott bő keretében sem szerepelt a neve.

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel a divízió 1/A vb-n a magyar jégkorong-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 22-es keretből Csányi Karol, Keegan Dansereau és Terbócs István vb-újonc.

A felkészülésre behívott honosítottak közül végül Csányi, Dansereau, Kalvin Sagert, Andrew Sarauer és Kevin Wehrs utazhat a vb-re is (Chris Bodó, Kovács Bronson Zoltán és Brance Orbán nem), amivel a válogatott már az MJSZ következő idényre vonatkozó saját szabályának is megfelel, hiszen akkor a mostanra érvényes 8-as kvóta helyett már csak 5 olyan játékost nevezhet a vb-re szövetségi kapitány, aki kettős állampolgár és 25 éves kora előtt nem töltött el 16 hónapot a magyar versenyrendszerben. A nemzetközi szövetségnek ilyen szabálya nincs, ez az MJSZ önkorlátozása.

A vb-re csütörtökön utazik el a csapat, amely szombaton magyar idő szerint 12.30-kor a házigazda Ukrajna ellen kezdi meg a szereplését.

CHERNOMAZ: HA ELEGET VESZÍTESZ, MEGTANULOD, HOGYAN NYERJ INKÁBB
„Az idei vébé érdekes lesz, nyilvánvalóan látni kell, nagyon kiegyenlített a mezőny – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Kazahsztán tovább javult importokkal, ő a legerősebb, ez persze vitathatatlan. Két éve, mielőtt Lengyelországba mentünk, azt mondtam, egyszerre csak egy mérkőzéssel foglalkozunk, és mindennap az a célunk, hogy jobbá váljunk.
Egy ötmeccses tornán meg lehet nyerni minden találkozót, ám hogy sikerül-e, az más kérdés. De a hitnek és önbizalomnak meg kell lennie. Ha mind a hatvan perc során teljesítünk, bármi elérhető.
Sajnos akadt néhány sérülésünk, Sofron is kiesett, így nem tudjuk ugyanazt a csapatot nevezni, mint tavaly Oroszországba. Ugyanekkor ez lehetőséget nyújt másoknak, hogy megmutassák magukat. Az elmúlt öt vébé során fejlődtünk, beépítettünk új fiatalokat, és most is ez a dolgunk. Abszolút megbízom az újoncainkban ezúttal is. Van három honosított játékosunk, akik nem kerültek be a végső keretbe, mert úgy értékeltük, egyelőre nem illeszkednek annyira az együttesbe, és csupán az, hogy honosítottunk valakit, nem jelenti, hogy azonnal helye van a csapatban.
Az edzőmeccsekből nem szabad következtetni semmire, hiszen mind a négy alkalommal elit-vb-szereplővel játszottunk, Svéd- és Finnország ráadásul top nyolcas. Ezek a mérkőzések arra valók, hogy kiderüljön, ki hogyan bírja és kezeli a nyomást, főleg, ha veszítünk. Érdekes, ha eleget veszítesz, megtanulod, hogyan nyerj inkább.”

 

A KERET
Kapusok (2):
Bálizs Bence (MAC Budapest), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Bekkek (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kalvin Sagert, Szirányi Bence (mindkettő Fehérvár), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Varga Arnold (Debreceni HK), Kevin Wehrs (Villach, osztrák)
Csatárok (13): Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, német), Benk András, Csányi Karol (mindkettő Újpest), Keegan Dansereau (DAB), Erdély Csanád, Kóger Dániel, Andrew Sarauer, Vas János (mind Fehérvár), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Magosi Bálint (DVTK), Nagy Krisztián, Terbócs István (MAC)
Kapus-vésztartalék: Arany Gergely (MAC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik