Nem volt kérdés, a mieinket legyőző csehek utazhatnak Pekingbe

DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 18:13
null
Németh Anikót ötször mattolták a csehek (Fotó: Vörös Dávid/MJSZ)
A magyar női jégkorong-válogatott történelme legfontosabb mérkőzése előtt állt a chomutovi olimpiai selejtezőtorna záró napján, hiszen az ötkarikás játékokon való részvételért ki-ki meccsen lépett jégre a világranglista 7. helyén álló Csehország ellen. A 10. helyen rangsorolt mieinknek nem sikerült a bravúr, 5–1-re kikaptunk.

JÉGKORONG
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, CHOMUTOV
3. FORDULÓ
CSEHORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5–1 (3–0, 1–0, 1–1)

Chomutov, 1853 néző. Vezette: Rapin, Senuk, Blair, Spresser
CSEHORSZÁG: PESLAROVÁ – Cajanová (1), Lásková (1) / TEJRALOVÁ (2), Horálková / Pejsová, Kolowratová 1 / Trnková, Erbanová – Mlynková (1), Mrázová, Neubauerová (1) / Krízová 1, Mills, HYMLÁROVÁ 1 (1) / Lédlová, Pribylová 1, Pátková / Bukolská, Serdar 1, Radová. Szövetségi kapitány: Tomás Pacina
MAGYARORSZÁG: Németh A. – Knee, Baker / Kiss-Simon, Mayer / Németh B., Odnoga / Tóth E., Gondos – Szamosfalvi, HUSZÁK 1, Dabasi / Gasparics (1), Williams, Jókai-Szilágyi (1) / Horváth I., Kreisz, Seregély, Metzler, Rónai, Strobl. Szövetségi kapitány: Lisa Haley
Kapura lövések: 32–15.
Gól – emberelőnyből: 7/1, ill. 4/0.
MESTERMÉRLEG
Tomás Pacina:
– Nagyon összeszedetten és okosan játszottunk, nem vállaltunk túl sokat, de amikor lehetőség nyílt, azzal éltünk. Minden tökéletesen alakult számunkra, így végre valahára téli olimpián szerepelhetünk!
Lisa Haley: – Tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, ráadásul keveset tudtunk pihenni a norvégok elleni meccs után. A csehek velünk ellentétben a legjobb meccsüket játszották az egész tornán. A vereség ellenére hatalmas siker, hogy ilyen közel kerültünk a kvalifikációhoz, hiszen kis ország vagyunk, viszonylag kevés játékossal.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kisebb tét súlya nehezedett a magyar női jégkorong-válogatott vállaira vasárnap este, mint a 2022-es pekingi téli olimpiára való kijutás. Az utolsó selejtezőtorna cseh szervezői előre sejtették, hogy a mieink ellen dőlhet el a csoportban az első – és egyetlen ötkarikás szereplést érő – hely sorsa, így az utolsó napra tették a Csehország–Magyarország találkozót. Mindkét gárda két győzelemmel indította a programot, gyakorlatilag döntőnek is beillett az összecsapás – a képlet egyszerű volt, aki nyer, kijut Kínába, aki veszít, újabb négy évet várhat, hogy története során először ott lehessen első téli ötkarikás eseményén.

A favorit csehek sajnos hamar letörték a lelkesedésünket, másfél perc alatt hátrányba kerültünk, gyakorlatilag az első helyzetéből eredményes volt a házigazda: egy keresztbe ütött korongról maradtak le a védőink, ellentétben Klára Hymlárovával, akinek a hosszún érkezve csak bele kellett tennie az ütőjét a pakk útjába a vezető gólért.

A csehek akarata olyan mértékben érvényesült az egész első harmadban, hogy Gasparics Fanniék még az emberelőnyös helyzeteik tetemes részét is a saját térfelükön, védőzónájukban töltötték. Nem is meglepő ennek fényében, hogy tovább nőtt a hazai előny: egy szépen kidolgozott akció végén Németh Anikó még védett, de hatalmas kupac alakult ki a ketrec előterében, így semmit sem látott Lenke Serdar ismétlésből, esélye sem volt védeni.

Aztán amikor úgy tűnt, akár lehetőség nyílhat a felzárkózásra – emberelőnybe került a magyar csapat –, a buli után Kreisz Emma utolsó emberként elvétette a korongot, így Vendula Pribylová ugrott ki és büntetett, emberhátrányban… Lisa Haley tanítványai így háromgólos mínuszban zárták az első játékrészt.

A második húsz percben életjeleket mutattak a mieink, s a csehek is visszavettek a tempóból, így időről időre a hazai kapu előtt ígéretes helyzetek alakultak ki. Azonban még ez sem kedvezett a magyar válogatottnak, egy szépen végigvitt kontra végén Samantha Kolowratová találta meg a rövid felsőt. A harmad fennmaradó részében a házigazda nem törte össze magát támadásban, védekezésben viszont csírájában fojtotta el a magyar próbálkozásokat.

A záró játékrészben úgy tűnt, a felek kölcsönösen elfogadták a cseh sikert, és nem túl közönségszórakoztató, „lelketlen” hoki uralta a jeget. A magyar lányok minden lendületet elvesztettek, a végére már fáradtnak és hitehagyottnak tűntek. Öt perccel a vége előtt aztán Denisa Krízová is bekotort egy gólt, miután elfelejtettünk felszabadítani, de a végeredményt legalább Huszák Alexandra állította be egy szemfüles találattal. Hátulról megkerülte a kaput, Klára Peslarová nem tudta elég gyorsan követni, klasszisunk így szélsebesen bekanalazta a becsületgólt a rövidbe – amelyet végül rövid videózás után adtak meg a játékvezetők.

Chomutovban a realitásoknak megfelelő eredmény született, vendéglátók megmutatták, nem véletlenül előzik meg a mieinket a világranglistán, és összességében megérdemelten jutottak ki Pekingbe. A magyar válogatottnak nincs miért szégyenkeznie, hiszen ilyen közel még sosem járt a téli olimpiai szerepléshez; más kérdés, ez csak még fájóbbá teszi a vereséget…

A csoport másik meccsén Norvégia 7–1-re legyőzte Lengyelországot, így a csoport harmadik helyén végzett.

KÉSŐBB
Lengyelország–Norvégia 1–7 (0–2, 1–2, 0–3)

A csoport végeredménye: 1. Csehország 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Norvégia 3, 4. Lengyelország 0

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk a mérkőzés összefoglalójával.

60. perc: Vége, Csehország jutott ki a jövő évi olimpiai tornára, a magyar válogatott teljesítményét azonban így sem érheti panasz.

59. perc: Súlyosnak tűnő sérülés... Hymlárova maradt a jégen a saját harmada közepén. Teljesen véletlenül ütközött Huszákkal, konkrétan belefordult a gólszerzőnk vállába. Szándékosság nem volt, a bírók sem jeleztek szabálytalanságot. Hymlárová végül a saját lábán, de segítséggel ment le a kispadra.

58. perc: Megnézték, megadták, ez gyors volt, 5–1!

58. perc: HUSZÁK SZÉPÍT! Vagy mégsem? Megkerülte jobbról a kaput, és behúzta a pakkot a jobb kapufánál, de Peslarová rögtön ki is húzta a korongot. S utána Jókai-Szilágyi a biztonság kedvéért még egyszer beütötte a pakkot a gólvonal mögé – kapott is érte a védőktől. Lisa Haley jelezte is, hogy challenge-t kérünk.

58. perc: Kreisz szerzett korongot a cseh kapu előtt, de rögtön három védő ugrott rá és szerelték, még mielőtt lőhetett volna.

57. perc: Túlütés nálunk. A bedobás a cseheké, akik maguktól viszik hátra a kapusig a pakkot.

56. perc: Bő egy perc cseh előny, amit gyorsan ki is használtak. Tejralová balról Hymlárovához játszott, lövésébe Németh Anikó beleszúrt a bárddal, Krízová meg könyörtelenül behúzta a kipattanót, 5–0.

55. perc: Kettős előnybe kerülünk? Nem, tőlünk szórják ki Williamst akadályozásért. Egy távoli lövésre Jókai érkezett a kipattanóra, nem tudott belekalimpálni, Williams meg nem engedte a cseh bekket oda. Ki is egészültek a csehek.

54. perc: Williams kiállítása letelt, másfél percig előnyben játszhatunk.

53. perc: Hopp, egy cseh kiállítás, Neubauerová vágta hókon Odnogát, magas bot, két perc. Négy a négy ellen fél percig.

52. perc: Gyorsan felállnak a csehek, de sikerül kiütnünk a harmadból, cserélünk is hamar.

52. perc: Williams néhány másodperc alatt kétszer is földre küldte Hymlárovát, másodszor a sarokban a palánkra lökte, járt a két perc.

50. perc: Huszák szedte össze a pakkot a kapunk mögött, majd Gasparicsot szöktette, aki vissza is tette volna a támadó harmadba érkező Huszáknak, de a csehek lefülelték a passzt.

49. perc: Kreisz és Seregély kombinálásával végre tudtunk egy támadást vezetni, sőt, Seregély lövéssel is zár, Peslarová véd.

48. perc: Hosszú percek töltöttek a csehek a koronggal a harmadunkban, s nem sikerült kiszabadulnunk.

47. perc: Majd két perc után sikerült Gasparicséknak lejönni cserére. De hiába jönnek a friss lábak, rögtön egy cseh lövés Németh védett.

46. perc: A csehek próbálják pörgetni az órát, de egy-egy megindulásuk még így is sok veszélyt hordoz magában, a mieink meg egyre inkább fáradnak.

45. perc: Huszák szerzett kis híján korongot a támadó harmadban, de végül Trnková megtartotta.

44. perc: Radová lőtt takarásból, oldalra kivágódik a korong a tömörülő védőinkről.

43. perc: Kiegészültünk.

42. perc: Németh Anikó fogja biztos kézzel Lásková távoli löketét.

41. perc: Folytatódik a mérkőzés. Horváth Imolát még az előző harmad végén kiküldték két percre, ezért emberhátrányban kezdünk.

III. HARMAD

40. perc: Vége a második harmadnak.

40. perc: Hymlárová játszott Millshez, akinek közeli lövését védte Németh Anett.

39. perc: Ütünk egy tilosat. Nem jó előjel... Nincs gond, nem tudnak felállni, végül Tejralová lőtt a kékről, fölé.

38. perc: Letelt a cseh kiállítás, emberhátrányban vagyunk. Huszonöt másodperc múlva jöhetett vissza Seregély is.

37. perc: Három az egyre mehettünk volna, de Huszák, Gasparics és Németh Bernadett közül valamelyikük lesre korizott – a zebrák szerint.

37. perc: Elhozzuk a korongot, de bent tartani nem sikerül, aztán Seregély felkeni Krízovát a palánkra – ezt még szabályosnak minősítették a bírók –, majd elrúgja az egyensúlyát vesztő cseh elejtett ütőjét, ami már szabálytalan. Körülbelül 20 másodpercig voltunk előnyben…

36. perc: Emberelőnybe kerülünk! Neubauerová ütközte le a felezővonalnál Horváth Imolát, jogos a két perc.

35. perc: Pejsová tesztelte ismét Némethet, újabb védés.

34. perc: Elhozunk egy bulit a támadóban, de nem tudjuk bent tartani, a csehek akciója végén viszont ismét Némethnek kell védenie.

33. perc: Németh Anikónak kell egyet védenie ismét, a kipattanóra nem jött cseh csatár.

32. perc: Az elmúlt másfél-két percben sikerült kicsit kiszabadulni a nyomás alól, de lövésig nem jutott a magyar csapat – igaz, a cseh sem.

31. perc: Mills lövését spárgázta oldalra Németh Anikó.

30. perc: Seregély nagy lendülettel tört előre, majd lőtt is balról, Peslarová lekapta a lepkéssel.

29. perc: Serdar húzogatott a kék vonalnál majd lőtt is, Németh Anikó a végállomás.

28. perc: Gól, a negyedik. Gyors hazai akció a bal oldalon, Neubauerová tette át a hosszúra az érkező Kolowratovának, ő meg ügyesen a hálóba emelt, 4–0.

27. perc: Huszák bukkant fel Odnoga balról érkező pakkjára a kapu előtt, de nem találta el a levegőben a korongot.

26. perc: Gasparics támadta le ellenfelét, a kapu mögül visszatette Mayernek, lövését Peslarová védte. Pillanatokkal később megint Gasparics szerzett korongot, újabb lövés, ezt is védi a kapus.

25. perc: Mills lőtt balról, takarásból, Németh másodjára fogta. Újabb távoli löket, Pejsová volt az, Németh ezt is fogja.

24. perc:Nagy cseh helyzet, megint Németh Anikó véd. Ez már legalább az ötödik hazai lövés volt ebben a harmadban, mi még nem lőttünk a szünet óta.

23. perc: Huszák próbálkozott egy pimasz megkerülős csellel Tejralovával szemben, majdnem bejött…

23. perc: Kreisz szerzett pakkot és ugrott ki majdnem ziccerben, de egy védő, Neubauerová beéri és szereli a saját harmadában. Ezzel gyakorlatilag vége az emberhátránynak.

22. perc: Gyorsan fel is állnak a csehek. távoli lövés a kékről Cajanovától, Pátkovát találja el.

21. perc: Rögtön hátrányba is kerülünk, Lásková kapott a kezéhez, Szamosfalvi csapott oda a bottal. Két perc.

21. perc: Folytatódik a meccs, a csehek hozták el a pakkot.

II. HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak.

20. perc: Ütünk egy tilosat. A buli után egyből jön a lövés a csehektől, Németh fogja. Gasparics ugorhatott volna ki egyedül, de az egyik védő még odapiszkált, így a csapatkapitányunk kisodródott helyzetből tudott csak lőni, Peslárová a helyén volt.

19. perc: Kiegészültünk.

19. perc: Lásková lövése messze kipattan Némethről, Lásková ismétel, de ezt már fogja Németh.

18. perc: Felálltak a csehek, végül Hymlárová közeli lövését védte Németh Anikó.

17. perc: Újra emberhátrányba kerültünk, Németh Bernadett borította fel emberét a kapunk előtt.

16. perc: Williams hozta fel a korongot, majd Gasparicshoz játszik, de nem jut lövéshez. Letelt a fór.

15. perc: Jókai-Szilágyi lövését hárítja a cseh kapus. Szép figura végén Kreisz az alapvonalról beteszi a kapu elé Dabasinak, lő is, Preslárová véd.

14. perc: Emberhátrányos gólt ütnek a csehek. Megszerezzük a bulit, de Kreisz Emma eladja a korongot, Pribylová végigszáguld a pályán és magabiztosan értékesíti is a ziccert, 3–0.

14. perc: Emberelőnybe kerülünk! Gasparics nekikorizik Pejsovának, majd a földre kerül, a zebrák lefújják, és kiküldik a védőt, ezt most megköszönhetjük.

13. perc: Kettő oda… Óriási kavarodás a magyar kapu előtt egy kipattanó után, előbb Cajanová lövése jön le a betömörülő védőkről, aztán Serdar lövése becsúszik a lábak között, 2–0.

12. perc: Szép hazai akció végén Lásková lövését védi Németh.

11. perc: A buli a mi harmadunkban a cseheké, de nem tudnak felállni, sikerült kiütni. Viszont pillanatok alatt visszajönnek a támadóba a hazaiak, jön a lövés is, Németh hárít ismét. Kiegészültünk.

10. perc: Nagy cseh helyzet: Mlynková maradt üresen a balon, centerezett, Lásková érkezett is, de Németh kapus védett!

9. perc: Ezt bezzeg befújják… Williams kampózta meg Krízovát, két perc. Ráadásul a késleltettnél Krízová még helyzetbe is került, Németh Anikó védett.

9. perc: Jókai-Szilágyi előbb kis híján korongot lopott a támadó harmadban, aztán kapott egy bodicseket nincs kiállítás.

8. perc:Seregély tette a korongot Kreisz elé centerbe, de nem tudott lőni, mert Peslárová rávetődött.

7. perc: Újabb jó lövés a mienktől távolról, a kipattanóra nem érkezik senki, majd Németh Bernadett lövésére tenyerel rá Peslárová.

6. perc: Dabasi balról indul a kapu felé, a bepasszára azonban nem érkezik lövő társ, és kicsúszik a pakk a harmadból. Le is telt az emberelőnyünk.

5. perc: Sikerült is felállni, Odnoga lőtt középről, de Peslárová védett.

4. perc:Strobl zavarta meg a kapu mögött Peslárovát, korongot csent, majd Pejsová volt szabálytalan, emberelőnybe kerültünk.

3. perc: Huszák… Gyors ellenakció végén Dabasi szöktette Huszákot, aki közelről lőtt, Peslárová védeni tudott.

2. perc:Hát, ez rosszul kezdődik… Hymlárováról maradtak le a védők, így a jobbról betett pakkot kapásból be is vágja a kapuba, 1–0.

1. perc:Elkezdődött a találkozó, a csehek hozták el a korongot a bedobás után, de Huszáké az első lövési kísérlet, blokkolták a védők.

A mieinknél ma is Németh Anikó véd, a cseheknél Klara Peslárová áll a ketrec előtt. Így néznek ki a magyar sorok.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés, tartsanak velünk!

ÉRDEKESSÉGEK

A magyar válogatott eddig hibátlan az olimpiai selejtezőtornán: nyitásként legyőzte a lengyeleket 11–1-re, majd 3–1-es hátrányból felállva 5–3-ra a norvégokat. A csehek szintén megnyerték mindkét eddigi mérkőzésüket: a norvégokat 3–1-re, a lengyeleket 16–0-ra győzték le. Ebből fakadóan, bárhogyan – rendes játékidőben, hosszabbításban, vagy szétlövéssel – nyer ma valamelyik válogatott, az kijut a jövő évi pekingi olimpiai játékokra.

Bármelyik válogatott is nyer ma, az biztos, hogy történelmet ír, hiszen ahogy a mieink, úgy a csehek sem jutottak még ki az olimpia női jégkorongtornájára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik