HIRDETÉS
HIRDETÉS
KOHÁN GERGELY 2018.03.12 09:29 Frissítve: 2018.03.12 09:34

Jégkorong: „Gólokat nem lehet venni” – a Fehérvár edzője

Másodszor is szezon közben vette át a Fehérvár AV19 csapatát a finn tréner, akinek nem volt könnyű dolga, de a középszakaszban már látta a javulás jeleit, s hiszi, kemény munkával a következő szezonban meglehet végre az előrelépés.

HIRDETÉS
Hannu Järvenpää szerint a jégkorong nem bonyolult játék (Fotó: Dömötör Csaba)

 

– Amikor először Fehérvárra jött, 2016 januárjában, azt mondta lapunknak, munkájával szeretné elfeledtetni azt az emlékezetes incidenst, amikor még a Villach edzőjeként „bemutatott" a Volán szurkolóinak. Azóta már másodszor dolgozik a klubnál, és manapság valószínűleg senki sem emiatt emlékszik önre – sikerrel járt tehát?
– Ami történt, megtörtént, túl kell lépni rajta és előrenézni. Nekünk sajnos már ez a szezon is csak történelem. Nagyon jó lenne most éppen Klagenfurtban vagy Bécsben meccselni a rájátszásban, de lecsúsztunk a playoffról. Így jobb híján a játékosainknak is előre kell nézniük: először is nagyon remélem, hogy minél többen ott lesznek közülük majd az áprilisi, budapesti divízió I/A-csoportos világbajnokságon, aztán a nyáron mindannyian keményen dolgoznak majd azért, hogy fizikailag és mentálisan is készen álljanak az új idényre.

– Miután 2016-ban nem sikerült a playoffba jutás, nem hosszabbítottak önnel. Miért tért vissza most mégis Székesfehérvárra?

 GÁL PÉTER PÁL, A FEHÉRVÁR AV 19 ELNÖKE
„Az utolsó mérkőzésünk után úgy éreztem, hogy a pohár félig üres, de azóta ez megváltozott, aludva rá néhányat már inkább úgy érzem, hogy félig tele. Önálló klubként ez az első szezonunk – remélem, sikerült lerakni az alapokat ahhoz, hogy végre át tudjuk lépni a küszöböt."

– Amikor két éve távoztam, nem végleg búcsúztunk el egymástól. Aztán a vezetőség újra megkeresett, de először is elemeznem kellett a helyzetet. A csapat akkor az utolsó helyen állt az EBEL-ben, szóval megint nem voltam könnyű helyzetben. De visszagondoltam az előzőleg itt töltött időmre, és úgy döntöttem, szeretnék visszatérni. Nagyon szeretem Székesfehérvárt, és ezt nem csak úgy mondom, nem véletlenül vagyok itt ismét. A magyarok kicsit olyanok, mint a finnek: barátságosak és kedvesek hozzád, nemcsak a jégen, hanem azon kívül is. Egyáltalán nem bántam meg, hogy visszatértem!

– Egy edzőnek sosem könnyű, ha szezon közben kell átvennie egy kész csapatot, s azzal dolgoznia. Ön hogy élte meg ezt?
– Tény és való, mozgó vonatra sosem egyszerű felszállni. Ilyenkor az egyetlen, amit tehetsz, hogy fogod magad, és kezedbe veszed a kalapácsot, hogy mihamarabb a saját képedre formáld a csapatot – nem szeretsz vele dolgozni, de muszáj... Szerencsére ahogy megismertem a játékosokat, láttam, hogy jó srácok, nemcsak vérbeli sportolók, az életben is remek emberek. Hiszem, így, hogy maradok a csapatnál, és már az augusztusi felkészülést is együtt kezdhetjük el, meglesz a hőn áhított előrelépés.

– Rendkívül hullámzó volt a gárda teljesítménye, még egy-egy meccsen belül is. Miben látja ennek az okát?
– Leginkább abban, hogy nem tudtunk gólokat lőni, ez volt a legnagyobb problémánk. Gólokat nem tudsz venni, azokért meg kell dolgozni. A középszakaszban viszont már lehetett látni a javulás jeleit, a tíz meccsünkből mindössze kettőn nem szereztünk pontot, ezzel nem lehetek elégedetlen.

– Az ön játékfilozófiája homlokegyenest ellentétes az elődje, Benoit Laporte által képviselt stílussal. Mennyire volt nehéz „átszoktatni" a csapatot?
– Nagyon, majd' két hónapunkba, számtalan taktikai és egyéni megbeszélésbe, videózásba került. Nem akarok rosszat mondani az elődömről, normális, hogy két edző másként látja a dolgokat, de az a védekező stílusú hoki, amit ő játszatott a csapattal, tényleg nem az én stílusom. Én az egyszerű játék híve vagyok, az én elvárásom, hogy minden játékosom pontosan tudja, mi a dolga a saját harmadában, amikor nincs nálunk a korong vagy amikor támadunk. Higgyék el, a jégkorong nem bonyolult játék: ha nagyon keményen dolgozol, és hiszel magadban, annak meglesz az eredménye!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.28 19:14:15

Jégkorong nemzetisport.hu

Csoda, hogy a bejegyzés alatt szaporodnak a kedvelések és a megosztások?!

2018.09.23 00:04:16

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A Miskolcon balhézó véglényeket saját honfitársaik szégyellik a legjobban.

2018.09.07 19:15:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda is északi szomszédunk élvonalában szerepel.

2018.09.07 19:50:46

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2018–2019-es kiírásának adatbankja.

2018.09.08 10:33:45

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Az Erste Ligában, az osztrák EBEL-ben és a szlovák Tipsport Ligában is lesz magyar csapat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS