Jégkorong: Bartalis István élete legjobb idényén van túl

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.06.06. 07:08
null
Bartalis István (fehérben) nem bánta meg, hogy a svéd másodosztályba szerződött (Fotó: Imago Images)
Jól döntött Bartalis István, amikor a svéd másodosztály kiscsapatához igazolt: végre sérülésmentes és kiváltképp eredményes idényen van túl a Vita Hästennel, ám a folytatás még kérdéses.

Sokan nyíltan vagy kevésbé nyíltan, de általános meglepetésüket fejezték ki tavaly nyáron, amikor Bartalis István bejelentette: a svéd másodosztály, az Allsvenskan sereghajtójának számító Vita Hästenhez szerződik.

A meglepetést kiváltó okokat leginkább ott kell keresgélni, hogy egyik legjobb jégkorongozónk – aki egészségesen alapesetben a válogatott csapatkapitánya – az azt megelőző három idényt a bivalyerős német élvonalban (DEL), a Schwenninger Wild Wingsben húzta le (legnagyobbrészt szapporói „csodaedzőnk”, Pat Cortina keze alatt), így többen visszalépésként értékelték, hogy a kiváló csatár a svéd második vonal alapszakaszában azelőtt utolsóként végző, a bennmaradást végül csak az osztályozók során kivívó kiscsapathoz igazol. Csakhogy ezek a hangok nagy valószínűséggel nem voltak tisztában azzal, hogy a világ egyik legfejlettebb hokikultúrájának számító Svédországban még a másodosztály is micsoda erőt és színvonalat képvisel. Ráadásul alighanem alábecsülték egyik legintelligensebb hokisunk ítélőképességét is, jelesül, hogy a svéd utánpótlásrendszerben már korosztályos játékosként is majdnem egy évtizedet lehúzó Bartalis pontosan el tudja dönteni, mikor és mire van szüksége, s mi a legjobb neki a pályafutása szempontjából (is).

S láss csodát, igaza lett!

A számtalan sérülése után végre valahára egészségesnek mondható támadó ugyanis a Vita Hästenben valósággal kivirágzott, majdnem pont per meccs átlaggal (21 gól és 20 assziszt, azaz 41 pont 46 alapszakaszmeccsen) kormányozta a rájátszást érő 6. helyre a 2014-es másodosztályba jutása óta rendre a hátsó fertályban kullogó norrköpingi csapatot. Csak aztán a koronavírus véget vetett a további terveknek.

„Nem kérdés, életem legjobb idényén vagyok túl, azaz úgy érzem, a döntésem, hogy a Vita Hästenhez szerződtem, engem igazolt – mondta a Nemzeti Sportnak a 29 éves csatár. – Mielőtt idejöttem, valóban az utolsók között volt a csapat, de éppen ettől olyan erős és kiszámíthatatlan ez a bajnokság. Azok a klubok, amelyek az azt megelőző évadban elöl végeztek, az idén szinte kivétel nélkül mind a tabella hátsó felében szerénykedtek, és fordítva. Mi például a top hatban voltunk, amikor kitört a koronavírus-járvány – a legrosszabbkor, hiszen így keresztbevágta a mi szezonunkat is, épp a legfontosabb és legélvezetesebb részétől, a rájátszástól fosztva meg, amiért egész idényben küzdöttünk.”

A csíkszeredai születésű válogatott kiválóság eddig már hét felnőtt-világbajnokságon viselhette a címeres mezt – köztük a 2016-os elit-vb-n is –, és lehetett volna ez még több is (2018-ban, Budapesten például csapatkapitányként vezette volna ki a hazai közönség elé a nemzeti együttest), ha nincs az a megannyi roppant balszerencsés sérülés. A jó hír azonban az, hogy – lekopogjuk! –, ezt az időszakot sikeresen maga mögött hagyta: „Az említett jó teljesítményemhez nyilván nagyban hozzájárult, hogy végre sérülésmentes tudtam maradni – az a rengeteg ilyen-olyan probléma, ami az elmúlt években megtalált, szerencsére már a múlté. Nyugodtan kijelenthetem, kiváló állapotban vagyok, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez így is maradjon!”

Bartalis Istvánt elkerülték a sérülések (Fotó: Imago Images)
Bartalis Istvánt elkerülték a sérülések (Fotó: Imago Images)

Bartalis István a nyári holt szezonban sem tétlenkedik. Egyrészt nemcsak a pályán, hanem a magánéletben is érik sikerek – elárulta, két hete megvolt a lánykérés –, másrészt június végén fejlesztőtábort szerveznek Győrben, az új jégcsarnokban az ifjabb generációnak és a vállalkozó kedvű, lelkes amatőröknek, így néhány napig mindenki átérezheti, milyen profi körülmények között készülni. A történetnek külön érdekességet ad, hogy Bartalis a tábort öccsével, Balázzsal szervezi, aki ugyancsak Svédországban dolgozik: a világ egyik legerősebb topbajnokságának számító svéd elitliga (SHL) élcsapatánál, a legutóbb 2018-ban bajnok és BL-ezüstérmes Växjö Lakersnél technikai fejlesztési edző!

„Nagyon boldog vagyok, hogy az öcsémmel közösen meg tudjuk rendezni a táborunkat, nagyon várjuk már, mert legutóbb öt évvel ezelőtt tudtunk hasonlót szervezni ilyen-olyan elfoglaltságaink miatt” – lelkendezett Bartalis, hozzátéve, a nemrégiben elkészült győri létesítmény tényleg minden igényt kielégít, június közepétől két jeges pályával, görhokis felülettel, konditeremmel.

A legnagyobb kérdés viszont a folytatás – és ez egyelőre Bartalisnak is az.

„Nem tudom megmondani, hol folytatom a jövőben, már csak azért sem, mert a vírushelyzet miatt gyakorlatilag mindenhol áll a piac. Persze Svédországot leszámítva, ahol viszont igyekeznek fiatal és olcsó játékosokkal feltölteni a kereteket – én pedig ezen kritériumok közül alighanem már egyiknek sem felelek meg…” – magyarázta Bartalis, hozzátéve, az is bizonytalan, hogy egyáltalán légiósként vagy valamelyik hazai csapatban folytatja pályafutását. Azért bízunk benne, hamarosan eldől, és még egy ennél is jobb idénnyel jelentkezik!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik