SZŰCS ANDRÁS 2019.01.29 23:38 Frissítve: 2019.01.30 00:42

Jégkorong: a legjobbak nélkül – fiatalok a magyar keretben

Legjobbjainkat a klubjaiknál hagyva, a helyükön fiatalokat próbálgatva készül az idény harmadik válogatott hetére Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány.

Jarmo Tolvanen a leendő vb-ellenfelekről is szerezhet információkat (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Különleges évadot fut a magyar férfiválogatott. Nem szokás, hogy ne csak kétszer, hanem háromszor is összegyűljön nemzeti csapatunk, mielőtt áprilisban megkezdődne a közvetlen felkészülés a világbajnokságra. Csakhogy az idén minden idők legerősebb divízió 1/A-vb-je következik, ami arra ösztönözte Jarmo Tolvanen szövetségi kapitányt, hogy mindhárom lehetőségével éljen. Ezért volt torna itthon novemberben, aztán Norvégiában decemberben, és lesz a jövő héten Szlovéniában is. Az viszont már túlzás volna, hogy Tolvanen a legjobbjainkat háromszor egy hétre elszólítsa klubjaiktól – főleg, hogy mostanra legalább az alapszakasz hajrájába fordultak a bajnokságok –, úgyhogy a mostani edzőtáborra fiatal keretet írt össze.

Öten például most mutatkozhatnak be, s közülük talán Horváth Bálintra lesznek a leginkább kíváncsiak: a 19 éves center már a svéd felnőttélvonalban is bemutatkozott, miután északon pallérozódik serdülőkora óta, és persze a magyar utánpótlás-válogatottakat is végigjárta. Ugyancsak újonc a hátvéd Fejes Nándor és Kiss Roland, valamint a csatár Kiss Patrik és Szita Donát. A keret fiatalságát, sőt rutintalanságát jelzi az is, hogy mindössze hét játékos gyűjtött már vb-tapasztalatot.

Mindenesetre a válogatott kedden gyakorol egyet itthon, másnap pedig elbuszozik Bledbe, ahol a házigazda Szlovénia, illetve Olasz- és Fehéroroszország ellen játszik csütörtöktől szombatig. A szlovénok és beloruszok Asztanában, az április 29-től május 5-ig tartó vb-n is ellenfeleink lesznek – akárcsak a házigazda Kazahsztán, Dél-Korea és Litvánia –, úgyhogy most első kézből gyűjthetünk információkat a riválisokról minden idők legerősebb 1/A-vb-jére.

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok (2):
Arany Gergely (FTC-Telekom), Rajna Miklós (MAC Újuda)
Hátvédek (10): Fejes Nándor, Garát Zsombor, Vokla Roland (mindhárom MAC), Kiss Roland, Szabó Bence (mindkettő Fehérvári Titánok), Kovács Bronson Zoltán (DEAC), Láday Tamás (Fehérvár AV19), Nilan Nagy, Szaller Márk, Varga Arnold (mindhárom Újpest)
Csatárok (15): Benk András, Sági Martin, Vincze Péter (mindhárom Újpest), Horváth Bálint (Rögle, svéd), Kiss Patrik, Reisz Áron (mindkettő F. Titánok), Miskolczi Márk (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő, Pavuk Attila (mindkettő FTC), Németh Attila (DEAC), Odnoga Mátyás, Terbócs István (mindkettő MAC), Sárpátki Tamás, Szabó Krisztián, Szita Donát (mindhárom Fehérvár AV19)

EIHC-TORNA, BLED
Február 7., csütörtök (19.30): Szlovénia–MAGYARORSZÁG
Február 8., péntek (16.00): MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország
Február 9., szombat (16.00): MAGYARORSZÁG–Olaszország

 

2019.07.19 18:19:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Kangyal Balázs végigélte a sportág hazai felemelkedését, 50. születésnapján vissza is, előre is tekint.

2019.06.17 21:30:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A 34 éves kanadai center pályafutása első bajnoki címe után akasztja szögre a korcsolyát.

2019.05.30 23:54:03

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A voluntarizmusnak is vannak határai, bizonyára az IIHF köreiben is dívik az elv, mely szerint bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá, így került végül a jövő évi divízió 1/A-világbajnokság Ljubljanába.

2019.05.26 19:41:35

Jégkorong HARMATH ÁKOS (közvetítés), SZŰCS ANDRÁS (tudósítás)

Kanada 50. világbajnoki érmét szerezte meg Pozsonyban, de az ezüstnek vélhetően nem örül.

2019.05.25 15:03:16

Jégkorong nemzetisport.hu

A hoki-vb döntőjében az oroszokat búcsúztató finnek Kanadával csaphatnak össze.