Jégkorong: a kazahok átnevezték az ország fővárosát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.22. 09:16
Kezdjük el tudatosítani: többek között a magyar jégkorongválogatott és birkózóink is Nurszultanba utaznak idén vb-re.

No nem arról van szó, hogy Kazahsztántól hirtelen elvették volna a 2019-es divízió 1/A-s hoki-világbajnokság, valamint a birkózók olimpiai kvalifikációs vb-jének rendezési jogát, „csupán” annyi történt, hogy a volt szovjet tagköztársaság egy tollvonással megváltoztatta eddigi fővárosa, Asztana nevét, és hivatalosan is átnevezte Nurszultanra.egy tollvonással megváltoztatta eddigi fővárosa, Asztana nevét, és hivatalosan is átnevezte Nurszultanra.

A független Kazahsztán történetének első és keddig egyetlen elnöke, a harmincévnyi regnálás után tisztségéről egyik napról a másikra leköszönő Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Büszke népe nem sokat vacillált: a parlament már másnap megszavazta a főváros átnevezését, s az adminisztrációt is lezavarta egy nap alatt.

Szegény újdonsült nurszultaniak valószínűleg már maguk sem tudják követni, mi történik: a várost a 19. század első felében még Akmolinszk néven alapították, 1961-ben aztán Celinográd lett, a Szovjetunió felbomlása után Akmolára nevezték át, majd 1997-ben Almati helyett megtették fővárosnak, egyben Asztanának. Eddig...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik