HIRDETÉS
HIRDETÉS
KOHÁN GERGELY 2017.09.21 10:32 Frissítve: 2017.09.21 11:04

Hári: A lehető legrosszabbkor jött, hogy távoznom kellett Düsseldorfból

Kacskaringós utat bejárva, Svédországból indulva Németországon át érkezett meg Székesfehérvárra az egyik legjobb jégkorongozónk, Hári János.

HIRDETÉS
Hári János azért még játszana külföldön... (Fotó: Fényes Gábor)

 

– Most éppen melyik reptérre tart?
– A stockholmira a családtól, onnan meg egyenesen repülök Magyarországra – válaszolta Hári János, aki a nyáron a svéd élvonaltól búcsúzó Leksandtól a német első osztályban szereplő Düsseldorfhoz szerződött, hogy aztán onnan is továbbálljon.

– Hogyan lett a Fehérvár AV19 a végállomás?
– Ez nagyobbrészt Szélig Viktornak, a Fehérvár AV19 szakmai igazgatójának köszönhető: ő volt az, aki mindenáron meg akart szerezni. Miután szeptember elején kiderült, hogy a Düsseldorfnál nincs maradásom, másnap reggel nyolckor hívott, hogy tudna nekem egy megoldást. És utána még nagyon sokszor hívott...

– Pánikmegoldás volt, ment a szezon, nem akart csapat nélkül maradni?
– Tény, a lehető legrosszabbkor jött, hogy távoznom kellett Düsseldorfból, hiszen szinte az összes bajnokság elkezdődött, a csapatok kerete kialakult, én meg ott álltam meccshiánnyal... Hiányzott, hogy egy közösség tagja legyek, hogy jégre mehessek, ebben a helyzetben jó lehetőségnek tűnt a Fehérvár, nagyon komolyan gondolták a megszerzésemet, nekik is szükségük volt rám, nekem is rájuk.

– A svéd élvonal után nem visszalépés az EBEL?
– Lehet, hogy alacsonyabban rangsorolt bajnokság, de ettől még nem rossz, és az adott helyzetben alighanem a legjobb választás, hogy ideigazoltam. Teljesen elégedett vagyok.

– Marad jövő nyárig, vagy ha lehetősége adódik, újra légiósnak áll?
– Nem titok, a szerződésembe belevettük, hogy megfelelő külföldi ajánlat esetén távozhatok. Huszonöt évesen van bennem ambíció, hogy a lehető legmagasabb szinten játsszak. Persze az is előfordulhat, hogy olyan jól érzem magam Székesfehérváron, vagy olyan jól megy majd a játék, hogy inkább azt mondom, az idény végéig maradok. Ki tudja...?

– Azt elárulja, mi történt Düsseldorfban? Júniusban bejelentették az átigazolását, a felkészülést végigcsinálta, aztán szeptember elején jött a hír, hogy nem számolnak önnel – a pletykák arról szóltak, nem jött ki Mike Pellegrims edzővel...
– Annyi történt, hogy az edzőnek nem olyan típusú játékosra volt szüksége, amilyen én vagyok. Hiába szerepeltem jól az előszezonmeccseken – hoztam a pontokat is –, teljesen más elképzelései voltak a taktikát illetően, amibe én egyszerűen nem illettem bele. Ha külföldiként, ismeretlenül érkezel valahova, ez benne van a pakliban. Ezzel sajnos nem nagyon lehet mit csinálni, így alakult, jobb híján elfogadtam a döntést, mert nem volt más választásom. De semmiféle konfliktusunk nem volt egymással.

– Magyarországon viszont szem előtt lesz, ami a szurkolók és a válogatott szempontjából sem mellékes.
– Így van, ráadásul rég játszottam már Magyarországon, nagyon várom a kihívást!

RÉG JÁRT ITTHON

Hári János tehetségére korán fény derült, már 12 évesen Svédországba került, a család is követte, öccse, Norbert is ott hokizott, amíg 2014-ben a nemzetközi szövetség egyik idióta szabálya miatt haza nem igazolt, hogy magyar válogatott lehessen – idén újra légiósnak állt, a norvég másodosztályú Nidarosnál játszik.

Az alacsony termetű, ám szélvészgyors és technikás Hári János a svéd kluboknál végigjárta a ranglétrát, a válogatottba is hívták, ám szerencsére helyén a szíve, ő a magyart választotta, amelyben hamar alapemberré vált, immár 54-szeres válogatott, és öt világbajnokságon szerepelt, vitathatatlanul az egyik legjobb jégkorongozónk. Hazaigazolásával a német élvonalban egyetlen légiósunk maradt, a Schwenningenben játszó Bartalis István – ő éppen Fehérvárról igazolt a Wild Wingshez a tavalyi elit-vb-n mutatott parádés teljesítménye után, tehát nem lehetetlen a visszatérés magasabb szintre.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.01 20:33:50

Jégkorong KOHÁN GERGELY

„Ha nem játszol jól, akkor sem küldelek pályára, ha papíron te vagy a legnagyobb sztárunk.”

2018.07.30 16:16:54

Jégkorong nemzetisport.hu

Az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság menetrendje, eredményei.

2018.07.18 22:49:51

Jégkorong nemzetisport.hu

Kiderül, mi a kapcsolat Kornakker Dániel, Szabó Bence, Vas Márk, egy unikornis és egy szelet pizza között.

2018.06.04 10:03:57

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

A MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék vezetőivel beszélgettünk a lehetőségről.

2018.05.30 10:34:11

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Az EBEL-korszak leghosszabb rájátszásmentes szakaszában jár a Fehérvár AV19.

HIRDETÉS
HIRDETÉS