Erste Liga: kétgólos hátrányból nyert a Gyergyó az FTC ellen

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 21:47
A Gyergyó kétgólos hátrányból fordított, és 5–3-ra legyőzte a Ferencvárost a jégkorong Erste Liga döntőjének péntek esti, parázs végjátékba torkolló budapesti mérkőzésén, amivel eldőlt, hogy a párharc (legalább egy mérkőzés erejéig) biztosan visszatér Székelyföldre. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó csatában az FTC vezet 2–1-re, a negyedik mérkőzést szombaton játsszák szintén a magyar fővárosban.
Sébastien Sylvestre (jobbra) két gólt ütött a pénteki meccsen (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Sébastien Sylvestre (jobbra) két gólt ütött a pénteki meccsen (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

HÁROM NAP utazás és pihenés után újra összecsapott egymással a magyar bajnok FTC-Telekom és az alapszakaszban másodikként végző Gyergyói HK az Erste Liga döntőjében. Az erdélyiek győzelmi kényszerben érkeztek a magyar fővárosba, hiszen a párharc első két mérkőzését hazai jégen veszítették el, így ahhoz, hogy újra otthon játszhassanak, legalább egyszer győzniük kellett a Tüskecsarnokban. A két, csalódást keltő vereséget követően a gyergyóiaknak leginkább amiatt fájhatott a fejük, hogy az alapszakaszban kifejezetten gólerősnek számító játékosok nem abban a formában jégkorongoztak, mint korábban. Ráadásul Szilassy Zoltán együttese a döntő mindkét mérkőzésén csak emberelőnyben lőtt gólt, összesen hármat.

A kevés gól ellenére nem állt messze attól az erdélyi egyesület, hogy legalább egy meccset nyerjen, hiszen a második találkozón tizenöt másodperccel a harmadik harmad vége előtt még vezettek. A Gyergyó vezetőedzője a sorait is átvariálta a harmadik összecsapásra annak reményében, hogy csapata eredményesebb lesz.

A győzelmek ellenére a Ferencvárosnak is volt miben javulnia az első két mérkőzéshez képest. Elég csak arra gondolni, hogy mindössze két játékosa tudott gólt szerezni a Fradinak, a brit Oliver Betteridge és védő létére a finn Julius Iiro Marva, ráadásul utóbbi volt eredményesebb. A bevált recepten Fodor Szabolcs, a zöld-fehérek mestere nem változtatott, ugyanazokat a sorokat küldte jégre, mint kedden, Gyergyószentmiklóson.

Tempósan, jó ütemben kezdődött a mérkőzés, az elődöntőkkel ellentétben az látszódott, a Fradinak ezúttal valóban előnyt jelent, hogy hazai jégen hokizhat. Erre a hatodik percben, a csapatkapitány, Nagy Gergő révén rá is erősített a csapat. A mérkőzés első emberelőnyös helyzetét kihasználta a magyar bajnok, ráadásul játékosai olyan gördülékenyen járatták a korongot, hogy az emberhátrányban lévő gyergyóiaknak esélyük sem volt azt saját harmadukból kiütni. Az igazi hideg zuhany az erdélyiekre azonban csak az első találat után tíz másodperccel érkezett, amikor a korongbedobást követően a védőharmadban veszítette el a pakkot a vendégegyüttes, a harmadik soros Tóth Adrián pedig megduplázta a Fradi előnyét.

Benne volt a levegőben, hogy az átmeneti rövidzárlat megrogyasztja a székelyföldieket, de kiheverték a két gyors találatot, és Szigeti Ákos révén megszerezték a párharcban első góljukat egyenlő létszámnál. Az első szünetben Szilassy Zoltán nagyon feltüzelte csapatát, a két gyors góllal máris a vendégeknél volt az előny a második játékrészben, Bán Károly azonban egy ellentámadást követően egyenlített. A harmadik Fradi-gólnál Rasmus Rinne felelőssége is felvetődött, aki későn ért át a kapu egyik oldaláról a másikra, nem sokkal ezután viszont az ő nevét skandálták a vendégszurkolók, mert hatalmas védéseivel akadályozta meg, hogy a hazaiak kihasználják második emberelőnyüket. A Gyergyó viszont még a szünet előtt értékesített egy fórt, és mikor másodszor is felharsant a duda, egy góllal vezetett.

Az utolsó játékrész kísértetiesen hasonlított a keddi mérkőzés harmadik harmadára, a gyergyóiak hősiesen védekeztek, kettős emberhátrányban is voltak, de a végén emberelőnyben betaláltak az üres kapuba, szépítettek, így biztossá vált, hogy lesz még erdélyi mérkőzés a döntőben.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

FTC-TELEKOM–GYERGYÓI HK (romániai) 3–5 (2–1, 1–3, 0–1)
Tüskecsarnok, 2066
néző. V: Németh M., Rencz, Szabó D., Váczi
FTC: Arany G. – Hrabal (1), Marva / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi, Seregély Máté / Kucsma – Kulmala, Nagy G. 1, Turbucz / Betteridge, SAILIO, Sointu / Farkas Lőrinc (1), Tóth A. 1, Tóth Gergő / Bán 1, Galántai, Kozma D. (1). Edző: Fodor Szabolcs
GYERGYÓ:
Rinne – Haaranen, Marttinen (1) / FEJES (1), Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó, B. Orbán (1), SYLVESTRE 2 / SÁNDOR-SZÉKELY 1 (1), Szigeti 1 (1), Tranca 1 (1) / Császár (1), DiDiomete, Vincze P. / Bíró G., Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 45–33
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 2/2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 az FTC-Telekom javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Nagyon jó összecsapás volt, az Erste Liga erejét mutatja, milyen színvonalú találkozó volt a harmadik mérkőzés. Sejtettük, hogy a döntőben kiegyenlített meccseket játszunk, de a mérleg nyelve most nem felénk billent. Ilyen szorosnak kell lennie a döntőnek!
Szilassy Zoltán: – Hazai győzelem nélkül indultunk útnak, ami miatt kicsit feszültek voltunk, ám hittünk benne, hogy amit csinálunk, az jó. Bár rosszul kezdtünk, a hatvan percet tekintve elégedett vagyok a teljesítménnyel, a kiváló Fradi otthonában nyertünk, és ezúttal nem akadt gondunk a gólszerzéssel sem. Csökkentenünk kellett a ki nem kényszerített hibák számát, ami a második kapott gól után sikerült is.

A DÖNTŐ PROGRAMJA
Március 20.

Gyergyói HK–FTC-Telekom 2–3
Március 21.
Gyergyói HK–FTC-Telekom 1–2
Március 24.
FTC-Telekom–Gyergyói HK 3–5
Március 25.
19.15:
FTC-Telekom–Gyergyói HK
Március 27.
Gyergyói HK–FTC-Telekom
Március 29.
FTC-Telekom–Gyergyói HK*
Március 31.
Gyergyói HK–FTC-Telekom*

*ha szükséges

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik