KOHÁN GERGELY 2018.01.12 15:13 Frissítve: 2018.01.12 15:56

Diósgyőrben nem hitték volna

Akármi is lesz a döntő végkimenetele, a DVTK már azzal óriási fegyvertényt hajtott végre, hogy magyar csapatként legyőzte a szlovák bajnok és ezüstérmes Nitrát – Hajós Roland még az idény előtt sem mert volna erre gondolni.


Van ok az örömre a DVTK háza táján: néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a csapat ilyen magasságokban szárnyaljon (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Tisztában vagyunk vele, messze nincs még lefutva ez a döntő, de ettől a tény tény marad: szerda esti 4–2-es győzelmének köszönhetően a DVTK Jegesmedvék várja előnyből a HK Nitra elleni Visegrádi Kupa-finálét.

És itt álljunk is meg egy pillanatra, mert sokan talán nem is tudják felfogni, mekkora fegyvertény ez. A Nitra tudniillik a szlovák Extraliga 2016-os bajnoka, legutóbbi ezüstérmese – márpedig ha öt-hat évvel ezelőtt valaki azt mondja, egy magyar klubcsapat megérdemelten győzi le a még mindig bőven a sportág nagyágyúi közé tartozó Szlovákia egyik legjobb együttesét (mindezt úgy, hogy korábban egy másikat, a Poprádot már elbúcsúztatta a sorozat elődöntőjében!), esélyes, hogy kinevették volna.

„Nemhogy öt-hat évvel ezelőtt, én még ez előtt a szezon előtt sem gondoltam volna! – tromfolt rá a DVTK hosszú ideje meghatározó játékosa, a klubot legutóbb kapitányként címvédésig vezető Hajós Roland. – Már annak is örültem volna, ha szoros meccseket tudunk játszani ilyen kaliberű ellenfelekkel, erre a kilencből nyolc meccsünket megnyertük a Visegrádi Kupában…”

S ne feledjük, a DVTK úgy volt képes erre a teljesítményre, hogy mellette megnyerte az Erste Liga alapszakaszát, a Magyar Kupában ott van a legjobb négyben, és a Kontinentális Kupában is egyetlen lépésre állt a klub és a magyar hoki történetének egyik legnagyobb sikerétől, a négyes döntőbe kerüléstől – azaz a szezon során többedszerre bizonyítja, megérett a nemzetközi porondra is. És ha azt vesszük alapul, hogy a miskolci csapat néhány évvel ezelőtt még félamatőr státusban „bohóckodott”, még figyelemre méltóbb, honnan hová jutott el viszonylag rövid idő alatt. Nem véletlenül kérdeztük Hajóst, hiszen a jelenlegi keretből nála jobban ezt kevesen tudnák elmondani: a 27 esztendős csatár még a három bajnoki cím előtt, 2013-ban került Fehérvárról Miskolcra „másik felével”, Tóth Adriánnal együtt, így gyakorlatilag testközelből élte végig a Jegesmedvék felemelkedését.

„Öt évvel ezelőtt, amikor ideigazoltam, nyilván nem gondoltam volna, hogy ilyen magasságokba jutunk, de nagyon örülök neki, hogy így történt – rengeteg munka volt benne – mondta Hajós, majd neki is szegeztük a kérdést: nem érzi-e úgy, hogy a DVTK ebben a formában kinőtte a magyar porondot? – Higgye el, mi, játékosok ezzel nem foglalkozunk, mi mindig ott próbáljuk a legjobbunkat nyújtani, ahol éppen elindulunk. Ettől függetlenül nem tagadom, nagyon jó ilyen magas színvonalú meccseket játékosként megélni, mint amilyenek a VK-összecsapások – valóban jó lenne heti két-három ilyen mérkőzést játszani!”

A január 23-i visszavágó mindenesetre még hátravan, és Hajós is tudja, idegenben nem lesz könnyű dolga a DVTK-nak – főleg úgy, hogy az idegenben lőtt gólok nem számítanak, pusztán a gólkülönbség, azaz a borsodiak a kupagyőzelemhez legfeljebb egygólos vereséget engedhetnek meg maguknak; kétgólos esetén már hosszabbítás (s ha kell, szétlövés) döntene, ennél nagyobb különbségű vereség esetén pedig… Nos, erre inkább ne is gondoljunk!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.19 22:52:29

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. A játékosokat sem árt időnként kizökkenteni a komfortzónájukból.

2018.03.02 00:07:19

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A hitelesség a személyiségből, a kimondott szavakból és az azokat követő tettekből fakad, a sportolóknak pedig nagyon kifinomultak az érzékelőik, azonnal megérzik, ha valami nincs rendben, és ha a tréner kicsit is hiteltelen, az máris befolyásolhatja az eredményességet.

2018.02.10 00:27:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

Visszatérés: Sofron István az eltiltása és az átigazolása után először lép jégre Fehérváron.

2018.02.09 23:25:45

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Az vesse rá az első követ, aki még sosem hibázott.

2018.01.24 00:03:43

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hol van már a magas ló, amelyen réges-régen ültek?