HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.28 16:10 Frissítve: 2011.10.10 02:41

Sajnos a jó játékért továbbra sem jár pont – vereség Fehéroroszországtól

Egy szoros és egy sima vereség után sorsdöntő mérkőzés előtt állt a magyar jégkorong-válogatott a svájci világbajnokságon: a világranglistán 9. helyen álló Fehéroroszország ellen a rendes játékidőben aratott győzelem biztos bennmaradást jelentett volna. Nem jött össze: bár Pat Cortina csapata 0–1 után Peterdi góljával egalizált és végig pariban volt ellenfelével, Ugarov az 55. percben eldöntötte a meccset, Grabovszkij pedig megadta a kegyelemdöfést. Folytatás az alsóházban, a kiesés elkerüléséért. A játék alapján van remény.

Hatalmasat küzdött megint a magyar válogatott, de alulmaradt – a kiesés elleni harc folytatódik
Fotó: Mirkó István
Hatalmasat küzdött megint a magyar válogatott, de alulmaradt – a kiesés elleni harc folytatódik

Remek hangulat fogadta a két csapatot, a fehérben jégre korcsolyázó fehéroroszokat és a pirosban játszó magyarokat. Az első „üdvlövés” a magyar válogatotté volt: Sille Tamás kínálta meg az eddig a vb-n remekül védő Andrej Mezint. Nem sokat késett az első kiállítás sem: Szélig Viktor ült le gáncsolásért, miután kisöpörte Gyemagin lábát.

Az első ziccert ki is dolgozták az előnyből a fehér mezesek: Antonyenko óriási bombát eresztett meg kapásból, Szuper zseniális mozdulattal hárított. A következő belorusz helyzetet azonban nem tudtuk megúszni: a 4. percben egy jól kijátszott kombináció után a fehérorosz Kaljuzsnij talált be a magyar kapuba Antonyenko passza után– 0–1.

Egy Ladányi-lövés után Horváth András is megismerkedett a büntetőpaddal, miután Kolcovot küldte be a magyar kapuba… Szuper védéseivel és jó védekezéssel kihúzta a csapat az emberelőnyt, de az első harmad eleje után levonhattuk a tanulságot: ennyi hátrány végzetes lehet egy ilyen kvalitású ellenféllel szemben.

10 perc után feljegyezhettük az első magyar helyzetet is: Palkovics Krisztián kevert bajt egy percen belül kétszer is Mezin ketrece előtt, de nem tudott túljárni a kapus eszén. Nyolc perccel a harmad zárása előtt az első ziccert is kidolgozta Pat Cortina csapata. Az egyedül próbálkozó Palkovics szerzett nagyon erőszakosan korongot, hátrapasszolt, Fekete pedig nagy helyzetből a kapusba lőtt.

Kevéssel később kettő az egy ellen léptek meg a magyarok, Vas Márton megnézte magának a sarkot, de Mezin kapuvasra imádkozta a löketet – hatalmas lehetőség (és hatalmas mázli) volt! A magyar csapatot határozottan felhozták a lehetőségek, Ladányi is nagy lövéssel kínálta meg a kapust, majd egy kipattanó után nem sikerült elterelni a valósággal kivetődő Mezin mellett a korongot a csatároknak.

A harmad legszebb támadását a 18. percben a fehéroroszok vezették, de a villámgyors és gyönyörű kombináció után leadott lapos lövés elakadt Szuperben. Nyolc másodperccel a harmad vége előtt Peterdi teljesen egyedül ugrott ki, és vezethette kapura a korongot, de Mazint „csipkézte ki”: az első húsz perc után vezettek a fehéroroszok. A játékrész eleje tisztán az övék volt, de a Cortina-csapat jól játszott a második tíz percben, viszont nem használta ki lehetőségeit.


A második harmadot egy Ugarov-lövéssel vezették fel a fehéroroszok (Szuper volt az akadály), az „ellentétes irányú” forgalomnál pedig Vaszjunyin próbálta bepréselni a korongot balról, mintegy negyven centiről – ő sem járt sikerrel. A 23. percben előbb Ladányi passzolt Vas Mártonnak, aki nem jutott jó lövéshez, viszont visszatálalt társa elé, de ebből a lehetőségből sem lett gól.

Sok ziccer után aztán a 26. percben végre összejött az egyenlítés: Peterdi talált be! Vas Márton jobb oldali passza után Ladányi remek átadással tálalt csatártársa elé, aki az üres kapuba továbbított a briliáns egyéni megoldás után. A gólpasszadót itt legalább ugyanakkora elismerés illeti meg! (1–1)

A beloruszok egy balról, a palánk mellől eleresztett Szalej-lövéssel igyekeztek elégtételt venni, de Szuper még időben zárta lábait, így nem csorgott át rajta (és a gólvonalon) a korong: kis videózás után megszületett az egyértelmű döntés, maradt az iksz.

A következő magyar helyzet Ladányi előtt adódott, aki nagyon kockázatosan hozta ki a korongot, majd faképnél hagyta a védőket, és megcélozta a hosszút – nem gazdagodott sikerélménnyel. Kulakov sem, pedig a fehérorosz 11-es remek szólót indított az alapvonalon, közeli lövésénél viszont szembesült azzal, hogy milyen az, amikor Szuper lehúzza előtte a rolót.

A 33. percben aztán a „fehérorosz front” erőteljesen megindult: Szupernek gyors egymásutánban három lövést is kellett hárítania. Svasznek kiállítása jött bónusznak a hatalmas nyomás mellé, de a játékvezetők könnyítettek kicsit a terhen, amikor kapusakadályozásért kivitték a korongot a harmadunkból. Igazi ziccert nem tudtak kidolgozni a fehéroroszok az előnyben, amely viszonylag eseménymentesen telt el.

A fehér mezesek fölényét jelezte a 30:17-es lövésarány, de kis híján Ladányi lőtt gólt, aki megpróbált megugrani (blokkig jutott), majd gólt lövetni Vas Mártonnal – ez sem jött össze, jól zártak a fehéroroszok. Negyven perc játék után 1–1-re álltak a csapatok.


A nagyon fontos záró harmad egy Jánosi-lökettel indult, majd a játékvezetők kiszórták fogásért Palkovicsot – úgy kezdődött, ahogy az első játékrész… Ehhez képest Ladányi szólóból próbálkozott, de lövése veszélytelen volt, a fehéroroszok pedig Grabovszkij helyzetével válaszoltak. Szalejék még két ziccert kidolgoztak és kihagytak az emberelőny során, bánhatták: nem tudtak betalálni.

A 45. percben Peterdi szerzett korongot, passza után Ladányi másodikra lőtt, Mezin bravúrral mentett. Kovács Csaba életerős, a kék vonal közeléből leadott lövése is kijött, majd Vas János tüzelt – kifejezetten jó periódusa volt ez a magyar válogatottnak!

Szuperre Szalej hozta rá a frászt egy élesen belőtt koronggal, a magyar drukkerhad pedig hatalmas erővel buzdította a csapatot. A 49. percben majdnem gólnak örülhettek: Vas Márton és Ladányi játszott szenzációsan össze, egy szépséghibája volt az akciónak, nem zörrent meg a háló Vas lecsúszott lövése után…

Peterdi is nagyon közel jutott a gólhoz, megkerülte a kaput, majd fonákkal, ravaszul próbálkozott, de a korong elment a kapu előtt. Szélig és Mihajlov páros kiállítással kapott pihenőt. Négy a négy ellen Kolcov került helyzetbe, de Szuper eltakarította előle a korongot. Hat perc volt hátra, nagyon kellett a gól. Persze nem hátul: Vas János hatalmas védekezési hibája után Gyemagin került ziccerbe, de kihagyta a lehetőséget.

Az 55. percben aztán ismét megszerezte a vezetést a fehérorosz csapat: Alekszej Ugarov lépett meg, balról keresztbe vezette a korongot, majd Szuper mellett is elhúzta azt, és a hálóba talált (1–2).

Dupla vagy semmi volt a játék neve ezután, és ismét a Ladányi, Peterdi duó hozott össze helyzetet, de a próbálkozást nem koronázta siker. Időkérés után Cortina lehozta Szupert, Grabovszkij viszont büntette a merészséget: betalált az üres kapuba, mindent eldöntve ezzel. A vége 1–3, remekül játszott a csapat, de ezért nem jár pont. Jön a folytatás – élet-halál harccal.

KÖZVETÍTÉS: MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG

A FOLYTATÁS

A bennmaradásért Klotenben és Bernben küzd Pat Cortina csapata, a másik három csoportnegyedik ellen, körmérkőzéses formában. Május elsején a C-csoport utolsója (valószínűleg Ausztria), két nappal később Klotenben a D jelű kvartett sereghajtója (Dánia vagy Norvégia), május negyedikén pedig a B-csoport 4. helyezettje (Németország vagy Franciaország) ellen játszunk. Az első mérkőzés 16.15-kor, a második kettő 12.15-kor kezdődik. Az utolsó két helyezett esik ki a legjobbak közül.

A KÉT CSAPAT ÖRÖKMÉRLEGE

Magyarország–Fehéroroszország
1994. 03. 25. C-csoportos vb 0–5
1995. 01. 27. barátságos mérkőzés 1–3
2002. 08. 30. Eurotour 1–2
2002. 12. 14. Eurotour 4–9
2003. 02. 07. Eurotour 4–4
2003. 11. 09. Eurotour 3–6
2004. 02. 07. Eurotour 1–5
2004. 04. 16. divízió 1-es vb 1–7
2009. 04. 28. vb 1–3
* Összesen: 0 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség (16–44-es gólkülönbség)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Kanada 2 2 0 0 0 15–1 +14 6
2. Fehéroroszország 3 1 1 0 1 6–8 −2 5
3. Szlovákia 2 1 0 1 0 5–5 0 4
4. Magyarország 3 0 0 0 3 4–16 −12 0


JÉGKORONG-VB

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 1–3 (0–1, 1–0, 0–2)
Nézőszám: 4700
Játékvezetők: Ole Stian Hansen (norvég), Dany Kurmann (svájci)
Vonalbírók: Eric Bouguin (francia), Anton Semionov (észt)

A CSAPATOK
MAGYARORSZÁG FEHÉROROSZORSZÁG
Kapusok:Szuper Levente Kapusok:Andrej Mezin
Hetényi Zoltán Vitalij Koval
1. sor:Svasznek Bence 1. sor:Alekszandr Rjagyinszkij
Sille Tamás Ruszlan Szalej
Vas János Andrej Mihajlov
Palkovics Krisztián Konsztantyin Kolcov
Fekete Dániel Jaroszlav Csuprisz
2. sor:Horváth András 2. sor:Vlagyimir Gyenyiszov
Tokaji Viktor Andrej Basko
Vas Márton Alekszej Ugarov
Ladányi Balázs Alekszej Kaljuzsnij
Peterdi Imre Mihail Grabovszkij
3. sor:Szélig Viktor 3. sor:Ivan Uszenko
Ennaffati Omar Viktor Kosztyucsonok
Kovács Csaba Oleg Antonyenko
Vaszjunyin Artyom Jevgenyij Kovirsin
Jánosi Csaba Szergej Gyemagin
4. sor:Kangyal Balázs 4. sor:Andrej Antonov
Ondrejcík Rastislav Alekszandr Kulakov
Majoross Gergely Andrej Sztasz
Holéczy Roger
Szövetségi kapitány: Pat Cortina Szövetségi kapitány: Glen Hanlon

Góllövők: 5:18 Kaljuzsnij (Antonyenko) – ee.; 25:14 Peterdi (Ladányi, Vas M.), 54:25 Ugarov (Kaljuzsnij), 59:18 Grabovszkij (Szalej, Kaljuzsnij)
Kiállítások: 10, ill. 2 perc
2019.02.12 17:29:32

Jégkorong nemzetisport.hu

Az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság középszakaszának menetrendje, eredményei.

2019.01.23 18:11:54

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2018–2019-es kiírásának középszakaszbeli adatbankja.

2019.01.08 22:24:31

Jégkorong nemzetisport.hu

2019.01.09 18:23:33

Jégkorong nemzetisport.hu

2018.09.28 19:14:15

Jégkorong nemzetisport.hu

Csoda, hogy a bejegyzés alatt szaporodnak a kedvelések és a megosztások?!