Nemzeti Sport Online - Még több sport

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Moto GP

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Csapat

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Egyéni

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - F1

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Külföldi Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzeti Sport Online - Magyar Foci

Updated every 15 minutes.

Nemzetisport.hu 2010.08.10 17:00 Frissítve: 2015.01.22 02:33

Éhesek a sikerre

A szingapúri ifjúsági olimpián olyan magyar tehetségekért is szoríthatunk, akik közül néhányan már komoly nemzetközi sikereket értek el. Az alábbiakban bővebben olvashatnak a sportolók pályafutásáról.

BABOS TÍMEA, TENISZ

7 éves kora óta teniszezik, 8 éves korában a versenyzői keretbe válogatták edzői. 9 éves korában már tagja volt a korosztályos magyar bajnokságon aranyérmet nyert U12-es csapatnak. 16 bajnoki cím tulajdonosa, 11 éves korától Magyarországon saját korosztályában mindig ranglistavezető és minden évben megnyerte az Egyéni Magyar Bajnokságot. 2008-ban felnőtt páros bajnok lett.

12 éves korában kezdte el a nemzetközi versenyzést és ebben az évben (2005) Európában már tornagyőzelmeket aratott. 14 évesen elkezdte az ITF tornákon való szereplést és bajnoki címet szerzett.

2009-ben a junior világranglista (U18) 3. helyezettje, a magyar tenisz történetében az egyik legfiatalabb top 10-es játékos lett 16 évesen. 2006-ban és 2007-ben a Héraklész sportolók közül teniszben az év lány utánpótlás játékosa.

2009-ben csapat Európa-bajnok (U16), egyéniben Európa-bajnoki bronz, párosban ezüstérmet nyert (U18). Nincsen magyar játékos, aki minden korosztályban EB érmet tudott volna nyerni. 2009-ben Wimbledonban egyéni elődöntőt játszott, az Australian Openen pedig párjával szintén a döntőig jutottak.

A Roland Garros francia nyílt teniszbajnokságon 2009-ben párosban döntőt játszhatott, míg 2010-ben megnyerte ezt a versenyt páros junior kategóriában. Élete eddigi legnagyobb eredménye ezt követően a wimbledoni junior páros első helyezés volt.

2009-ben juniorból a felnőtt korosztályba lépett. 16 éves korában 547. helyen debütált a felnőtt világranglistán, ami a valaha volt legjobb magyar pályakezdés. 2010. júliusában már a 320. helyre jött előre. Az édesapa, egyben Timi edzője, szintén teniszezett, többszörös megyei és területi bajnok, egykori válogatott.

A MOL Tehetségtámogató program 2008 óta segíti felkészülését.

Tímea 2009-től a Gosling Sport Park angol teniszakadémián készül a versenyeire, ahol mind a megfelelő edzőpartnerek, mind a megfelelő színvonalú körülmények biztosítottak számára. A Roland Garros páros megnyerésével ő lett a teniszakadémia első Grand Slam győztese.

BATHÓ PÉTER, VITORLÁZÁS

Péter a vitorlázást 9 éves korában kezdte, első jelentős sikerét 2007-ben érte el, amikor magyar bajnok lett, majd VB bronzérmes. Korosztályában már megnyerte az Európa Kupát és számos alkalommal végzett előkelő helyen ezen a viadalon. Emellett szinte 100%-os magyar versenyzést tudott felmutatni. Itthon magyar bajnoki helyet és ranglista 2. helyet szerzett 2009-ben. A Magyar Laser Radial Válogatott tagjaként kijutott az EB-re ahol bronzérmes lett. 2010-ben az összes hazai versenyét megnyerte.

2009. decemberében egy új hajóosztályban a Byte CII-ben Európa-bajnok lett, ezzel kvalifikálta magát az I. Ifjúsági Olimpiai játékokra, ahol 1-10. helyre várja magát.

2009-ben a "Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója" kitüntetést is elnyerte úgy, hogy a sok edzés mellett az ország egyik legerősebb matematika tagozatos gimnáziumában tanul. Edzője sportsikerei mellett kiemeli a sportágban végzett közösségi munkáját is.

Péter reményteljes sportoló, akinek céltudatos és kitartó hozzáállása alkalmassá teszi kiváló hazai és nemzetközi eredmények elérésére.

BUCZ ÁGNES, ÚSZÁS

4 éves kora óta úszik. Pályafutása alatt többszörös korosztályos magyar bajnok. A magyar válogatott keret tagja, EYOF csapattag volt és kétszeres Ifi EB résztvevő. Öt éve a Héraklész Bajnokprogram támogatottja. Ifjúsági Olimpiai "A" és londoni Olimpia "B" kerettag.

Egyéni számban ifjúsági váltóval kétszeres felnőtt csúcstartó. Elnyerte a Magyar Köztársaság Jó tanulója - Jó sportolója kitüntető címet.

A 2010-es év kiemelt versenye számára az Ifjúsági Olimpia, amelyre kétszeresen is kvalifikálta magát, ideje mindkét alkalommal új ifjúsági országos csúcsok is voltak.

Idén első éves a felnőttek között, így más versenyekre is készül.

Edzője szerint remek képességekkel rendelkezik, eredményei egyre javulnak és mindig a korosztályos élvonalban van. Remélik, hogy az egyre erősödő felnőtt mezőnyben is megállja a helyét.

DUDÁS ESZTER, TRIATLON

Dudás Eszter 2005 óta versenyez duatlon és triatlon sportágakban, 2008 óta Héraklész kiemelt kerettag. A 2008/2009-es években az országos versenyein duatlon és triatlon számokban is az első három helyezett között végzett, legjobb nemzetközi teljesítménye a 2009-es Triatlon EB junior egyéni 12., csapat 2. helyezései voltak. Bár életkora szerint még az ifi korcsoportba tartozott volna. Éppen ezért eredményei elismeréseként megkapta 2009-ben az Év Triatlon Sportolója címet junior kategóriában.

Idei legfontosabb versenyei az I. Ifjúsági Olimpia és a szeptemberben Budapesten megrendezendő világbajnokság.

2010-ben váltott egyesületet és kezdte meg a felkészülést a háromszoros olimpikon Kuttor Csaba irányításával. Fél év alatt mutatott fejlődése további szép reményekre ad okot.

Eszter távlati célja a londoni Olimpián való szereplés.

FERTIG FRUZSINA, ATLÉTIKA

Fertig Fruzsina viszonylag későn, 2007-ben fogott először kalapácsot a kezébe, azonban már az első versenyén, még abban az évben a dobogó legfelső fokára állhatott. Ezt követően számos rangos hazai és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést. 2009-ben sikerült kvalifikálnia magát az Ifjúsági Világbajnokságra, idén pedig az 1. Ifjúsági Olimpiára, ahol az 1-12. helyre várja magát.

FÖLDHÁZI ZSÓFIA, ÖTTUSA

Zsófi sportolói pályafutását a BVSC úszószakosztályában kezdte öt évesen. Fő erőssége a hosszútávú gyors számok voltak, melynek korosztályos csúcsait még máig sem tudták megdönteni. Az öttusa sportágat 2003-ban kezdte el a KSI öttusa szakosztályában, eleinte kéttusával. Ez időtől kezdve párhuzamosan folytatta a két sportágat, melynek eredménye, hogy mindkét sportágban korosztályos (ifjúsági) válogatott lett.

A 2008-as és 2009-es években öttusa és háromtusa számokban a hazai rendezésű országos bajnokságokat egyéni, csapat és váltó futamokban is megnyerte.

Úszás sportágban pillangó és gyors számokban a hazai ranglista elő három helyén szerepel továbbra is 50-100 illetve 200m-es távokon.

2008-tól az öttusa sportágban számára elkezdődött az eddigi úszás, futás és lövészet mellett a vívás is. Zsófi öttusában a 2009-es év összes nemzetközi versenyét - ifi szinten – megnyerte: hatszoros Európa-bajnok (ifi B EB –háromtusa-: egyéni váltó, csapat és mix; ifi A EB –négytusa-: csapat, váltó), háromszoros világbajnok (ifi A, négytusa).

Öttusában kvalifikálta magát az I. Ifjúsági Olimpiára. Mindkét sportágban korosztályos válogatott, utánpótlás válogatott és tagja a Héraklész programnak.

Edzője szerint Zsófia az elmúlt időszakban a mai magyar öttusa utánpótlás egyik kiemelkedő versenyzőjévé vált.

Zsófi két testvére is sportol (úszás, öttusa).

2010. júniusában a svédországi ifjúsági világbajnokságon egyéniben arany, váltóban ezüst, csapatban húgával, Anitával együtt bronzérmet nyertek.

Az Ifjúsági Olimpián dobogós helyezés elérésére készül.

FUCSOVICS MÁRTON, TENISZ

5 éves kora óta teniszezik. 2003-tól 2007-ig folyamatosan, és 2009-ben Héraklész tag. Mind országos, mind nemzetközi szinten élvonalba tartozó sportoló, a junior világranglistán az első tíz helyezett között szerepel. A 2009-es évben ITF rendezésű nemzetközi versenysorozatokon vett részt és az első három helyezések egyikén végzett minden alkalommal.

A US Openen Grand Slam bajnoka lett 2009-ben juniorban páros kategóriában. Szintén 2009-ben EB egyéni ezüstérmes lett.

Élete és a magyar tenisz sportág eddigi legnagyobb eredménye, hogy 2010-ben egyéniben wimbledoni bajnok lett. Ezzel az eredménnyel az ifjúsági világranglista 1. helyére került.

Évközben egy németországi teniszakadémián készül, ahol professzionális háttér segíti a minél jobb eredmények elérése érdekében. 2010-től már a felnőtt versenyekre készül, ebben az évben búcsúzik a junior korosztálytól.

F18-ban itthon ranglista vezető. Távlati tervei között szerepel a felnőtt korosztályban való sikeres szereplés, illetve a felnőtt ranglistán a magas besorolás megszerzése.

A MOL Tehetségtámogató program 2009 óta segíti felkészülését.

KAPÁS BOGLÁRKA, ÚSZÁS

Eredményei kezdetektől fogva biztatóak voltak. Boglárka mára többszörös magyar és közép-európai korosztályos bajnoki címet, IFI Európa bajnokság 2. helyezést tudhat magáénak. Több korosztályos csúcsot tart, tagja a felnőtt válogatottnak, valamint a Londoni Olimpia A keretének és a Héraklész Bajnokprogram támogatottja. Országos és európai versenyeken rendszerint az élvonalban teljesít, kihívást számára a világversenyek jelentenek. A Pekingi Nyári Olimpiai Játékokon a magyar csapat legfiatalabb tagja volt, 29. helyezést ért el.

Az IFI EB-n nyújtott teljesítményével három számban kvalifikálta magát "A" szintidővel az 1. Ifjúsági Olimpiára, Szingapúrba, ahol ilyen formán már „olimpiai veteránnak" számít. A legfőbb célja itt az lesz, hogy dobogós helyezést érjen el.

Hosszabb távú céljai a londoni olimpiai versenyzés és a felnőtt mezőny színvonalához a folyamatos felzárkózás. Bogi részéről az elszántság, akarat, céltudatosság adott, aminek köszönhetően eredményei egyre figyelemreméltóbbak.

Felkészülését 2008 óta segíti a MOL Tehetségtámogató program.

NGUYEN ANASZTÁZIA, ATLÉTIKA

Anasztázia 10 éves korában kezdett el atletizálni, először iskolai szinten. Jelenlegi edzője ekkor látta meg benne a fantáziát és biztatta, legyen igazolt versenyző. Az edző szeme ne tévedett, hiszen Anasztázia nagyon gyorsan fejlődött és serdülőként már országos bajnoki címet nyert távolugrásban, rúdugrásban és 60 m síkfutásban. Ekkor még rúdugró szeretett volna lenni, de egy sérülés a rövidtávfutás felé irányította. 2008-ban és 2009-ben 60, 100 és 200m-en is országos bajnok lett, sőt 2009-ben 100 m-es síkfutásban már a felnőttek között is az ő nyakába akasztották az aranyérmet az OB-n.

Ebben az évben kezdte meg komolyabb nemzetközi versenyeken is a szereplést: az Ifjúsági VB-n új országos csúccsal 7. helyen végzett (elsőként lett döntős a magyar női sprinterek között VB-n). Váltóban szintén országos csúccsal másodikak lettek. A Középiskolás Világjátékokon egyéniben arany, váltóban ezüstérmet szerzett.

Jelenleg ő tartja az országos csúcsot 100 m síkfutásban, az ifjúsági és a junior csúcsot 60 m síkfutásban.

SZIJJ KATINKA, SPORTLÖVÉSZET

Katinka 17 éves sportlövő. 2004-ben véletlenszerűen ismerkedett meg a sportággal: egy sportnapon próbálta ki a fegyvereket. Szülei csodálkoztak, hogy ilyen fiús sportágat választott, de mindenben támogatták. Katinka ezután 1 évvel fiatalabb testvérével együtt az edzőterem rendszeres látogatója lett.

2006-ban már az Országos Bajnokságokon dobogós helyezéseket ért el. Azóta több országos bajnoki cím birtokosa. Saját korcsoportjában és idősebbek között is jól teljesített.

2009-ben lett ifjúsági olimpiai kerettag. Ebben az évben a három országos bajnoki cím és három bronzérem mellé az Olimpiai Reménységek Versenyén ifiként a felnőttek mezőnyében 6. helyen végzett.

A magyar junior válogatott és a Héraklész bajnokkeret tagja.

A magyar sportlövők közül egyedül ő kvalifikálta magát az idei szingapúri I. Ifjúsági Olimpiára. A kvalifikációt egy márciusi norvégiai versenyen szerezte meg. A sikeres felkészülés érdekében teljesen új edzésprogramot állított össze neki edzője. Edzője szerint a sportág iránt alázatos, elkötelezett versenyző, aki fegyelmezetten készül a napi edzések során az újabb megmérettetésekre. Emellett iskolai tanulmányait sem hanyagolja el, 2009-ben elnyerte Komárom város Jó tanuló, jó sportoló kitüntetését.

Testvére Kamilla is folytatja szintén a versenyzést, ő sajnos fiatal kora miatt még nem lehetett benne az olimpiai keretben.

ZSIGA MÁTÉ, TENISZ

A magyar utánpótlás teniszsport egyik reményteljes játékosa, a Szegedi Városi Tenisz Klub játékosa. 10 éves kora óta az utánpótlás élvonalának tagja. Korosztályos ranglistán betöltött helye 1-3. között változik (2010-ben 2.). Háromszor nyert egyéni magyar bajnokságot.

2008-ban két tornagyőzelem mellett a magyar teniszsport történetében elsőként nyerte meg az ETA "Mesterek Tornáját".

Jelenleg a junior világranglista 8. helyén áll. Az elmúlt másfél évben bekapcsolódott a 18 év alattiak /ITF/ versenysorozatba, ahol eddig 6 versenyen ért el első helyezést. A magyar fiúválogatott éljátékosa, fedett pályás Európa-bajnok, szabadtéren ezüstérmes.

Edzője édesapja, aki szintén komoly szinten teniszezett.

2007 óta támogatottja a MOL Tehetségtámogató programnak.

2010.08.29 12:39:38

Ifjúsági olimpia

A magyar triatlonos csapatban aranyérmes, egyéniben 5. lett Szingapúrban, a vb-n az első tízbe kerülne.

2010.08.27 11:28:08

Ifjúsági olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint bámulatos volt a szervezés, de legközelebb a legjobbak részvételére is számít.

2010.08.26 12:12:18

Ifjúsági olimpia

A nem hivatalos éremtáblázaton ifjúsági olimpikonjaink az Egyesült Államokat is megelőzik.

2010.08.25 17:00:43

Ifjúsági olimpia

Sztorik Szingapúrból: ugrott a hercegnő, érmet nyert az első szaúd-arábiai női olimpikon.

2010.08.25 13:59:03

Ifjúsági olimpia

Szijj a 14. lett légpuskában • Nikl a 12., Bathó a 19. helyen végzett a tengeren.