Pietsch Tibor
Kibédi Péter
Csillag Péter

Brazília kétszázmillió német országa lesz a döntőben

2014.07.12. | 12:56 47

Kialakult a legrosszabb forgatókönyv, amelyet Brazília el tudott képzelni: míg a selecao nincs a döntőben, a legnagyobb rivális a Maracanába készül.


Hirdetés

 

Abba a stadionba, amelybe a házigazda el sem jutott a tornán…

„Kétszázmillió német országa leszünk” – írta ki Twitter-oldalára Fernando Duarte brazil újságíró, jól jellemezve azt, miként fogadja Brazília a rivális argentinok döntőbe jutását.

Rio de Janeiro százezer argentint vár, a szambadróm autókkal és lakókocsikkal érkező, kempingező „szomszédok” ezreivel van tele, a Copacabanán égszínkék-fehér-fekete a divatszín. Mindenhol szól a brazilokat megőrjítő kedvenc argentin dal, amelynek most már új változatát is éneklik, kérdezve: milyen érzés egy hetest kapni otthon?

A brazilok az orruk alatt elmormolják, hogy remélik, az argentinok is megtudják a döntő után, még ha nem is otthon lesznek. Nem elég az irdatlan pofon, még a legnagyobb riválist is kell nézniük a fináléban!

Akivel beszélek, csupán egy dologért fohászkodik: csak ne Argentína nyerjen, csak ne ünnepeljen a Maracanában diadalittasan az örök vetélytárs! Ez felérne egy második Maracanazóval, ha nem lett volna elég a németek elleni Mineirazo.

„Bármit, csak ezt ne, bármit, csak ezt ne!” – szól a mantra. Eduardo Paes riói polgármester egy hónapja viccelődve azt mondta, argentin diadal esetén megöli magát. Most már nem biztos, hogy elvállalná ugyanezt a kijelentést. És bár a brazilok is élcelődnek azzal, hogy még a nem éppen sztárkvalitású Vampetának is csak eggyel van kevesebb világbajnoki címe, mint Argentínának, szép lassan beléjük lopakodott a jeges érzés.

Hogy – míg nekik nem sikerül – a rivális itt van, és megcsinálja. Hiába szurkolnak ellenük. Pedig voltak tiszteletbeli svájci, belga, majd holland drukkerek, de hiába a brazil hangerő, a végén mindig argentin diadalének szólt a stadionokban. Vasárnap jön az utolsó esély: ahogy Duarte írta, kétszázmillió német – mínusz Neymar, mert ő Messinek drukkol – országává változik Brazília. Ha már az ő álmuknak vége, legalább a vetélytársé se teljesüljön be.

Egyébként lehet, hogy nem kellett volna ide kétszázmillió német.

Elég lett volna, ha az a tizenegy átáll a másik oldalra az elődöntőben…

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok Background defocus alkalmazásával maguk állíthatják be a háttér mélységét felvétel közben. (x)

A helyszínről tudósít
Marosi Gergely

Hirdetés

Címkék

Friss kommentek


Hirdetés