Pietsch Tibor
Kibédi Péter
Csillag Péter

A vb végére a brazíliai taxizás rejtélyeit is megoldottuk

2014.07.11. | 15:29 0

Egy hónap rutinnal taxizunk Rióban, s már az is megesik, hogy a helyi sofőrt nekünk kell útbaigazítanunk – a magyar pedig nem ugyanaz, mint a bosnyák.


Hirdetés

 

Hogy micsoda?

Én mondjam meg? Én, a külföldi?

Jól van, megpróbálom. Ugyan nem én vagyok a taxis, akinek a munkaköri leírásban rögzített feladatom lenne a fogalmatlan gringót elvinni a szálláshelyére. Elmagyarázom én, hogy melyik az a Rua Cruz Lima 30., ahol az Argentina Hotel található, ha már az akut GPS-hiányban szenvedő taxisofőr nem tudja. Legalábbis megpróbálom.

Másnap már nem lepődöm meg, hogy a taxisnak fogalma sincs róla, merre van a Rua Cruz Lima, úgy látszik, a Flamengo tengerparti része és a Rua Senador Vergueiro közé ékelődő kis utcácska nincs rajta a riói hivatásos sofőrök taxisrutinjában.

Más dolgok ellenben benne vannak.

Padlógáz, miközben még be sem kötöttem magam úgy, hogy a Maracana bejárata hirtelen elmosódik? Simán! Figyelmeztetés a stadionnál, hogy nagyon vigyázzak magamra és a táskámra, mert ez nem biztonságos környék? Megvolt! Hirtelen ablakfelhúzás, mikor elhúzunk a sötétbe burkolózott utcán egy útpadkán ücsörgő, baseballsapkás, hatalmas, sötét pókként türelmesen várakozó alak előtt? Kipipálva! Kéregetők elkergetése? Naná! Továbbhaladás piros lámpánál, akár biztonsági szempontból, akár csak kényelemből? Hovatovább ez már természetes!

Zöld lámpánál mondjuk nagyon kell figyelni, nehogy áthaladás közben telibe kapjon valaki, aki a pirosba érkezik nagy lendülettel…

Az én taxisrutinom is növekszik, legyen az fehér Sao Pauló-i és Belo Horizonte-i, fehér-kék-piros salvadori, fehér-zöld-sárga brazíliavárosi vagy sárga-kék riói autó. Cím magabiztos bemondása minél „brazilabb” kiejtéssel? Pipa! Kiszúrni, hogy a taximétert vagy a turistáknak fenntartott gringométert indítják? Simán! Számok gyakorlása? Ez is rendben!

Közben elmagyarázom, hogy magyar vagyok, igen, a Copára jöttem dolgozni, nem, mi nem vettünk részt a világbajnokságon, az Bosznia volt. Igen, szépek az itteni lányok, és igen, szerintem is őrült minden motoboy, aki éktelen dudálással, életveszélyesen vezeti motorját a csúcsforgalomban. Ezt általában egyetértő bólogatás követi.

Meg egy kérdés.

Szóval a Rua Cruz Lima 30.-ba úgy jut el az ember, hogy Catete és Glória felől érkezve ráhajt a Praia do Flamengóra, majd a Rua Tucumam után befordul jobbra.

És már meg is érkeztünk!

Brazíliából tudósító munkatársaink Sony Xperia Z2 okostelefonja a formatervezés magasiskolája. (x)   

A helyszínről tudósít
Marosi Gergely

Hirdetés

Címkék

Friss kommentek


Hirdetés