Pietsch Tibor
Kibédi Péter
Csillag Péter

A szamba vége - szubjektíven a 7-1 helyszínéről

2014.07.09. | 10:29 17

„És az Úr mondá: vége a szambának. Most sírás jön, és a fogaknak csikorgatása.” Meg egy olyan német csapás, amelybe egész Brazília beleremegett. Illetve hét. Nem tíz, de felért annyival.


HirdetésAz első gól után a brazilok még fülsüketítő szurkolásba kezdtek. A második után elkezdtek néhányan kimenni a Mineiraóból. A harmadik után hosszú sorok mentek kifelé. A negyedik után már bosszankodni sem maradt erő. Az ötödik után tüntettek egy kicsit. A hatodiknál fütty és taps.

A hetediknél megtapsolta mindenki a németeket. Majd olléztak a brazilok is a német labdajáratásnál. Akasztófahumorral nézték az ország futballtörténetének legnagyobb és legkínosabb megaláztatását.

Az az ország, amely – ezt a Sao Pauló-i Futballmúzeumban magam is megtapasztalhattam – a braziloknak járó természetes jussként kezelte a hatodik világbajnoki címet, a remélt ünnep helyett a poklon ment keresztül. Az 1950-es Maracanazo váratlan pofonként ért egy teljesen magabiztos, az aranyat nagyon váró nemzetet. Most a hatvanezer drukker annak lehetett tanúja, hogy a futballjukat – a világ egyik legnagyobb futballkultúráját – porba tiporta egy zseniális német csapat, amelyik mintha nem is hallott volna arról, hogy ez a világbajnokság a brazilok jussa.

Mert ugye, a mérkőzések a pályán dőlnek el.

Öt világbajnoki cím ide, öt világbajnoki cím oda, úgy érzem, a brazil futballban a Belo Horizonte-i este után megváltozik valami. Biztosan lesznek új nagy játékosok, lesznek új nagy csapatok – akkora erőforrásokkal rendelkezik az ország, amely ezt garantálja –, de a felsőbbrendűségi érzés alighanem odaveszett egy jó időre, és ez nem is feltétlenül baj. A futballszamba országának újra alázatot kell tanulnia, olyan alázatot, amely nem volt meg a teljesen széteső, fejetlenül rohangáló, magát megadó, megalázóan rosszul „futballozó" selecaóban. Egy világbajnoki cím nem jár, attól, hogy egy csapat ötszörös világbajnok, nem adják oda a hatodikat még otthon sem. Főleg nem a németek. Főleg nem ez a német csapat.

A lelátón lehetett a könnyeket látni, de ez az a kudarc, amely után igazán még sírni sem érdemes. A brazil szurkolók üresen bámultak a levegőbe, letöröltek egy-két könnycseppet, legyintettek egy nagyot, majd megsemmisülten hazakullogtak.

A németek megfújták a sípot a buli felett.

Brazíliai tudósítóink a Sony Xperia Z2 okostelefonjaiban levő MovieCreator segítségével megvághatják a videókat, így könnyen kiválaszthatják azt a részletet, amelyet meg szeretnének osztani. (x) 

A helyszínről tudósít
Marosi Gergely

Hirdetés

Címkék

Friss kommentek


Hirdetés