A Nemzet csapatából az MLSZ fejőstehene

2543117 25431172543117 2543117
Vágólapra másolva!
2013.06.07. 23:06
Dalnoki Jenő úgy küldte csatába a Ferencvárost egy nemzetközi mérkőzés előtt, hogy az öltözőben lejátszotta nemzeti imádságunkat, a Himnuszt...

Dalnoki Jenő úgy küldte csatába a Ferencvárost egy nemzetközi mérkőzés előtt, hogy az öltözőben lejátszotta nemzeti imádságunkat, a Himnuszt majd a rövid taktikai utasítások után motivációként hozzátette:

"15 millió magyar figyelme és szeretete kísér benneteket! Ennek tudatában viseljétek a mezt, ami rajtatok van!"

fotó: Dalnoki Akadémia

Tudom ez a futballedző és nem Fradi blog, de úgy gondolom a blog névadója - mentorom - Ferenczi Attila is egyetért velem abban, hogy a Ferencváros történelme és játékstílusa szervesen hozzátartozik a magyar labdarúgó kultúrához, mint annak egyik fő iránymutatója. Ami ennél a Klubnál történik, még mindig meghatározza a hazai labdarúgás irányvonalát, és szereplése a bajnokságban - tetszik, nem tetszik - az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés a szurkolók között. Nem utolsó szempont az sem, hogy a Ferencváros első osztályba való visszajutásakor igencsak felértékelődőtt a bajnokság a tv jogdíjakat tekintve. Az MLSZ nem kis összegeket oszt szét évente ennek a szerződésnek köszönhetően. Ennek elosztása egy igen érdekes kérdés.

Ha a labdarúgást gazdasági alapokra helyező MLSZ valóban az üzletét szeretné fejleszteni, akkor vajon miért nem bánik rangjához méltón a bevallottan, és számokkal, tényekkel is alátámasztottan legtöbb bevételt hozó egyesülettel? Most lehetne itt ellenérveket felsorakoztatni, hogy az állam csapata, Szerencsejáték Zrt, Főtáv stb. Amennyiben történne egy elfogulatlan felmérés, melyik klub mennyi támogatást is kap az állami szférából közvetve vagy közvetlenül - e sorok írója néhány klubbéval tisztában van - nos abból derülne csak ki, hogy divatos szóval élve a Ferencváros anyagilag igencsak alulreprezentált.

Hogy hogy jön ez most ide? Többek között úgy hogy a pénzek elosztásánál nem az a fő szempont, hogy kire kíváncsiak többen - ki a jobban eladható -, hanem a régi beidegződésekhez híven kin kell többet segíteni, és ki a haveri kör tagja. Van egy rossz hírem - nem ez a fejlődés útja.

Így csak egy szinten tartjuk az egységes labdarúgást és nem hagyjuk, hogy fejlődjön, több bevételt hozzon. Amiben az MLSZ gondolkodik az az amatőrizmus, és ezt most nem pejoratívan értem, hanem a szó jó értelemében. Volt egy átkosnak nevezett, néhányaknak kánaánt hozó politikai világrend, aminek gazdasága így működött és alapelve volt a " Szükségletek szerinti elosztás" Ugye az idősebbek még emlékeznek erre. Évtizedekig ment a helyben topogás, a számokkal való bűvészkedés, kifejlődött az ál biztonságtudat az emberekben. El akarták hitetni, hogy fejlődünk, hogy az 5 éves tervek meghozzák a jólétet. Tudjuk, mi lett a vége.

Talán nem is kell lámpást tartanom hogy némi párhuzamot véljünk észrevenni a két példának felhozott vezetési rend között. Itt sem történt meg a rendszerváltás sajnos. Elég ha csak a 3. félidő című varietéműsort megnézi valaki. Ott is azt halljuk: minden fejlődik, minden egyre jobb, csak éppen azt nem veszi észre a szerkesztő, hogy az emberek látják, hogy a csapatok libalegelőkön játszanak, a nézőszámok alulról nyalják a béka fenekét.

fotó: Üllöi129.hu

Szemfényvesztés, ami a teljes labdarúgásunkban folyik. Ugyanazok az emberek vezetik, mint 30 éve, ugyanazokkal a módszerekkel, és sajnos ugyanazzal az eredménnyel. Emlékezzünk csak hány pártra is lehetett szavazni 90 előtt? Mindig ugyanarra és ugyanazokra! Akinek nem tetszett, annak az orrára koppintottak. Aki kicsit is kilógott, ötletei voltak, változtatni akart, új módszereket hozott volna, azt eltaposták vagy szakmailag ellehetetlenítették. Nem ismerős?

Nem sok embert ismerek, aki fel meri vállalni a szakmában is a véleményét. Ezek közé tartozik Ferenczi Attila, és a sokak által gyalázott, pedig inkább tiszteletet érdemlő Kubatov Gábor. Itt ez most nem politikai állásfoglalás a kormánypárt mellett, hanem egy sportvezető, véleményét bátran vállaló, a Fradinak inkább csak jót hozó elnöknek járó képletes kalapemelés. Kérek mindenkit, aki ezt olvassa, vonatkoztasson most el listázástól és minden mástól, ha lehet ilyet mondani pőrén a Fradiért tenni akaró - sokszor hibázó, néha felelőtlenül ígérő, - de a Ferencvárosért mindent lehetősége szerint megtevő embert nézze.

Kubatov Gábor klubvezetői szinten is kimondta, amit Ferenczi Attila évek óta szakmailag "szajkóz". A Magyar Labdarúgás "oszladozó hulla". Meg is lett ennek az őszinte, sokak számára fájó, bántóan nyers kinyilatkoztatásnak az eredménye. A Ferencvárost mindenhonnan támadások érték. A "szakma" újságcikkekben tiltakozott. Ugyancsak a "szakma" képviseletében egy köztörvényes bűnöző, akit jogerősen elítéltek, erkölcsből és etikából szakmaiságból akart leckéket adni az elnöknek.

Mondjuk ne is csodálkozzunk olyan szervezet képviselőjén, ahol más országban - szintén uefa fennhatóság - eljárás alá vont személyt engednek a saját alapszabályuknak ellentmondva játszani. Emlékezzünk csak Aczél Zoli - akit szintén nem akarok mentegetni - esetére. Nála a felmerülő gyanú is elég volt az eltiltáshoz. Nos, ezután az évértékelő után, jöttek is a sárga lapok, a játékosaink büntetlen szétrúgásai, majd az eltiltások. Mindezeket az intézkedéseket természetesen a saját szabályaikra való hivatkozással.

A számok nem hazudnak. A Ferencváros kapta a legtöbb büntetést a "Mennyei Bajnokságban" (by Trollfoci), majdnem pontosan annyit, mint a többi összes klub együtt. Ennek üzenetértéke van, és nem az, hogy a legrasszistább - már maga a szó is nevetséges - szurkolói a Fradinak vannak, hanem az, hogy ne pattogjatok, mert a törvényeket mi hozzuk. Nem tagadom, hogy vannak trágár rigmusok, és ez alól az sem ad felmentést, hogy nyugaton is vannak, de azt is tudomásul kell venni, hogy ezeket nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni, főleg úgy, hogy a mintaként szolgáló médiumok ontják magukból az igazi faji vallási megkülönböztetést nihilt, erőszakot nap mint nap: sorozatok, filmek, trash realityk formájában. Hogy várják el az emberektől azt hogy szenvedély néha trágárság nélkül szurkoljanak, pl közvetlen a focimeccs után következő híradóban meg azt látják, hogy magából kivetkőzött állatok családapákat vernek halálra, vagy éppen egy évszázados muszlim építményt valamilyen homályos jogfolytonosságra hivatkozva tankkal eltipornak? Majd mindezt leöblíthetjük a következő helyszínelő sorozattal darabolós sorozatgyilkosával.

Ferencváros 7351000
Honvéd 1232500
Újpest 1132500
Eger 1106000
Kecskemét 954000
Videoton 896000
Diósgyőr 780000
Haladás 566000
Debrecen 536000
Győr 506400
Pécs 330000
Pápa 211000
Siófok 78000
Paks 72000
Összesen: 15751400


Fotó: fradisziv.hu

És végül, de nem utolsó sorban itt van Ricardo Moniz. Ő a legnagyobb sorscsapás, ami érhette az MLSZ-t. Kubatov Gábor és a vezetők legnagyobb dobása. Ez az ember a legnagyobb értékünk. Talán nem mondok hülyeséget ha azt mondom, a magyar labdarúgás egyik megmentője lehet. Hatása a magyar focira már megmutatkozik, főleg azoknál a csapatoknál ahol a támadófoci dominál. Sajnos nem sok ilyen van itthon. Pedig ez az, ami a magyar ember lelkületéhez, gondolkodásmódjához a legközelebb áll. Tetszik, nem tetszik ezt hordozzuk a génjeinkben, ezt nem lehet kiirtani, csak ha mi magunk is eltűnünk a történelem süllyesztőjében.

Minden olyan csapat vagy egyéni sportág, ami magán viseli a magyar csavaros észjárást, és követi évezredes szokásainkat az sikersportág. Gondoljunk a kézilabdára, jégkorongra, vízilabdára, vagy Kokóra, Kovács Antira, Albertra, Puskásra stb. Mindegyikükre a virtuózitás, a kreativitás, a fizikai erő technikával való legyőzése volt a jellemző. És mindezt úgy, hogy kívülről ezt nem izzadságszagúnak hatott. "Izzadjon a labda" - Albert, ugye emlékszünk.

Nos visszatérve Monizra: ez az ember - jó pedagógusként - ráérzett erre. Nem feltétlenül kell valakinek egy stílusba beleszületnie ahhoz hogy átvegye annak a gondolkodásmódját. Monizzal ez történt. A játszó focit világéletében használó, majd azt tanító, képességfejlesztő - skill trainer - Moniz elegyítette a küzdeni tudást a valódi ellentmondást nem tűrő támadófocival. Ez a védjegyévé vált, és nem csak itthon. Jellemző módon a Magyaroszágon dolgozó, tájékozott edzők tőle, az ő csapatától tartottak a legjobban. A többiek pedig - jobb eszközük nem lévén - agyon rúgatták a legjobb játékost az egész mezőnyben, a többieket pedig folyamatosan provokálták a játékvezetők aszisztálásával.

fotó: Belkovics Krisztián

Csak remélni tudom, hogy ez a - ki merem jelenteni - korszakos szakember van annyira makacs, hogy nem ül fel a provokációknak, Magyarországon marad és vele felvarrhatjuk végre a 3. csillagot is az imádott címer fölé.

Az MLSZ felelőssége az is, hogy megvédje és támogassa a támadófutballt, mert az az igazi közönségcsalogató ebből lehet profitálni. Egyszerűen érhetetlen, hogy a futballünnepként aposztrofált Fradi-Újpest derbit milyen büntetéshullám kísérte. A nézőszám csökken mindenhol, a bajnokcsapatnál, a kiváló környezetben játszó Győrnél egy-két ezren lézengenek, a másik kiváló - és ezt most a tisztelet mondatja velem - Videotonnál szintén csak akkor van teltház, ha a Ferencváros odalátogat.

A Dózsánál a konszolidáció jegyében lassan eltűnnek a nézők. A Diósgyőrnél, akiknél a szakmai munkával a nézők száma is csökkent szintén nem értem, mi van. Ha csak az MLSZ/Sporttv PR műsorára hagyatkoznék, lehet hogy elhinném: van fejlődés, de mindenhol megjelenik, hogy hol mennyien nézik a meccseket, és ha megvalósul a központi belépőszámláló rendszer, akkor nem lehet már így vagy úgy kozmetikázni a nézőszámokat.

Mindezek ellenére bizakodó vagyok, hogy lesz újra igazi futball, és nem csak zsebtöltögető klubtulajok, embergyárként funkcionáló akadémiák. De arra kíváncsi vagyok, lesz-e valamikor számonkérés azokért a bűnökért amiket elkövettek a magyar labdarúgás ellen, amivel tönkretették sok ember egyetlen szórakozását.

Vagy itt már csak olyan embert kérnek számon, aki a lassan múltba vesző erkölcsiség nevében meggyőződésből, hazájának védelmében, parancsot hajt végre és eközben családját veszélyezteti. Vagy a tömeges kivégzésre parancsot adó, vagy a mások munkáját semmibe vevő, azokat eltaposó, dilettáns barmokat pozícióba helyező, magukat felsőbbrendűnek gondoló kiválasztottság tudattal felvértezett ingyenélők kánaánja maradunk.

Igen! Szándékos a párhuzam!

Adatok és köszönet a segítségért: ulloi129.hu oldalnak

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik