A sport tisztasága mindennél fontosabb

Vágólapra másolva!
2011.09.04. 17:12
null
Képünk illusztráció
Címkék
Nem telik el úgy nap, hogy ne lenne valamilyen gyanús esemény, de ez nem jelenti azt, hogy minden napra jut egy-egy bundamérkőzés. A tisztességesen működő fogadóirodák azonban óvatosságból minden gyanús esetet jelentenek, elvégre a fogadásszervezők magatartásán (is) múlik, sikerül-e visszaszorítani a tisztességtelen játékot. A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási szakértője arról beszélt, milyen eszközökkel igyekeznek megőrizni a mérkőzések tisztaságát.

A csalási kísérletek ellenszere az elővigyázatosság és a megelőzés. A 72 játékszervezőt tömörítő Európai Állami Lottó és Totó Szövetség (European Lotteries, EL) tagjai – így a Szerencsejáték Zrt. is – vállalták, hogy nagy gondossággal figyelik a fogadásokat, és ha valami rendkívülit észlelnek, azt közösen kivizsgálják:

„A fogadási aktivitást több tényező befolyásolja, ezek alapján nagyjából megbecsülhető a forgalom. Akkor lesz gyanús számunkra egy esemény, ha a pénzmozgás annak dacára nagyobb a vártnál, hogy azt semmilyen szakmai tényező sem indokolja. A beérkező fogadások mindegyikét egy monitorozó rendszer értékeli, és elegendő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy elmondhassuk: semmi sem kerülheti el a figyelmünket – a rendszer pedig nem kicselezhető.”

Előfordulhat, hogy az óvintézkedések ellenére is gyanúsat észlel a felelős játékszervező. Ez esetben a Szerencsejáték Zrt. felfüggeszti, illetve lezárja a fogadás lehetőségét – vagy törli az eseményt a kínálatából:

„Természetesen nem pusztán a hozzánk beérkező fogadásokról vannak információink. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően az EL tagjainál felbukkanó gyanús esetekről is azon nyomban tudomást szerzünk. Ha kell, még azelőtt beavatkozunk, hogy nálunk is jelentkeznének ezek a rendkívüli fogadások. A világ jelentős fogadóirodáinak kínálatát is figyeljük, így sok érdekes esetet láttunk már.”

A szakértők tapasztalata is jelzi, hogy ma már a csalási kísérletek is globális méretet öltöttek. Természetesen egy magyar meccs szereplőit itthon környékezik meg, ám nem biztos, hogy a csalók itt akarnak abból hasznot húzni. Az elmúlt tizennégy évben azonban már bebizonyosodott, hogy a Szerencsejáték Zrt. rendkívül fejlett védekezési rendszerrel rendelkezik, ezért nem céltáblája a csalóknak.

Az állami fogadásszervező számára a sport sérthetetlensége mindennél előbbre való érték, s ezt nem írhatják felül a gazdasági érdekek. A kiélezett piaci helyzetben azonban nem minden szervező vállalja, hogy a fogadási események körének szűkítése miatt lemondjon a profit egy részéről. Pedig a sport hitelessége, a sportesemények felhőtlen öröme csak így őrizhető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik