Visszaszámlálás: 300 nap az eddigi legdrágább foci-vb-ig

Vágólapra másolva!
2013.08.16. 15:12
null
Az épülő Amazonia Aréna (Fotó: Action Images)
Pontosan 300 nap múlva, 2014. június 12-én, magyar idő szerint este tíz órakor kezdődik a brazíliai labdarúgó-világbajnokság. A stadionépítések, illetve -átalakítások eddig sohasem látott költségeket emésztenek fel, ugyanakkor rengeteg újítás is várható a tornán. A legolcsóbb jegy 90, a legdrágább 990 dollárba kerül majd. Öt ország válogatottja már megváltotta jegyét Brazíliába, s a télen már teljes lesz a mezőny. Összefoglaló cikkünk a jövő évi világbajnokságról.

 

A stadionok fele már rajtra kész

A világbajnokság mérkőzéseinek összesen tizenkét stadion szolgál majd helyszínül, ebből hatot már át is adtak, amelyek a nyár elején sikeresen vizsgáztak a Konföderációs Kupán. A nyitó meccsnek helyt adó Sao Pauló-i aréna körül egyelőre folynak a munkálatok, 2014. június 12-én itt fogadják majd a házigazdák ellenfelüket a torna első mérkőzésén. További öt stadion vár még átadásra: a Pantanal Aréna, a Baixada, az Amazonia, a Dunas Aréna, illetve a Beira-Rio Stadion Porto Alegrében.(Korábbi cikkünket a világbajnokság stadionjairól itt olvashatja).

Az eddigi legdrágább világbajnokság

A labdarúgó-világbajnokságok történetének minden bizonnyal legdrágább tornája következik a jövő nyáron: a költségek jelen állás szerint közel 14 milliárd dollárt tesznek ki, ez több mint kétszerese az eddigi legköltségesebbnek, amely a 2006-os németországi világbajnokság volt (akkor hatmilliárd dollárba került a rendezés).

Az idén nyáron Brazíliában rendezett Konföderációs Kupával egy időben számos brazil városban tartottak tüntetéseket, megmozdulásokat a világbajnokságot ellenzők: az óriási költségeket igénylő rendezés mellett sokan élnek a létminimum alatt, a tüntetők szerint alulfinanszírozott az oktatás és az egészségügy is, a mindennapi megélhetés viszont aránytalanul drága a jövedelmekhez képest. 2012-ben egyes sajtóértesülések szerint a világbajnokságot kis híján feladni kényszerült a brazil szervezőbizottság, mára azonban rendeződni látszik a helyzet, s a tornát mindenképpen a dél-amerikai országban tartják meg.

Méregdrága jegyek már a csoportmeccsekre is

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk majd azoknak az elszánt szurkolóknak, akik a helyszínen szeretnének drukkolni nemzeti csapatuknak. A brazíliai világbajnokság jegyárusítása hivatalosan augusztus 20-án délben kezdődik a FIFA honlapján, de már a csoportmeccsekért is igen sokat kérnek a szervezők: 90 amerikai dollár lesz a legolcsóbb jegy, a nyitó meccs még ennél is drágább, ezért legalább 220 dollárt kell leszurkolniuk az érdeklődőknek.

A legtöbbet persze a döntőre vásárolt jegyekért kérnek el, itt a legolcsóbb belépő is 440 dollár, a legdrágább pedig 990 dollárba fog kerülni.

A hivatalos adatok szerint nagyjából hárommillió belépőt bocsátanak majd áruba, az összesen 64 meccset tartogató tornára. A jegyek foglalásának első köre augusztus 20. és október 10. között zajlik majd, a korábbiakhoz hasonlóan most is a jelentkezések utáni sorsolás fog dönteni arról, kik vásárolhatják meg a belépőket.

Négy árkategória szerint kerültek besorolásra a meccsjegyek, érdekesség, hogy a legolcsóbb (negyedik) kategóriás belépőket csak brazil állampolgárok vásárolhatják meg. A brazil diákok, illetve hatvan éven felüliek ugyanakkor további kedvezményre jogosultak: ők a csoportmeccsekre akár már 15 dollárért is bejuthatnak. A meccsekre egyébként egy ember maximum négy jegyet foglalhat, a torna során pedig legfeljebb hét mérkőzésre jelentkezhet – ezzel a szervezők gyakorlatilag biztosították, hogy azok a szurkolók, akik döntőbe várják a csapatukat, akár minden alkalommal a helyszínen szoríthassanak sajátjaikért.

Amennyiben a magyar csapat kijutna a jövő évi brazíliai világbajnokságra, nem lenne könnyű dolga a szurkolóknak: egy csoportmeccsre forintra átszámolva durván 20-21 ezer forintot kellene kifizetniük, a repülőút pedig (tegyük fel, Rióba Lisszabonon keresztül) alsó hangon is 200-220 ezer forintba kerülne. Ehhez hozzátartozik az a nem kevésbé fontos tényező, hogy a jegyeket már most nyáron, illetve ősszel kénytelen lefoglalni a szurkoló, ha nem akar lemaradni; ugyanakkor jelenleg nemhogy a csoportbeosztás nincs meg, de az is várhatóan csak októberben dől el, hogy játszhatunk-e egyáltalán pótselejtezőt Brazíliáért. Mindenesetre egy esetleges bukaresti magyar győzelem és egy észtek elleni itthoni sikert követően jelentősen megnőnének az esélyeink, hogy magyar szurkolókat is láthatunk majd Brazíliában...

Neymarék felemás felkészülési mutatót tudhatnak magukénak
Neymarék felemás felkészülési mutatót tudhatnak magukénak

Hazai felkészülés: felemás mutató

Mivel a rendező ország válogatottja nem játszik selejtezőket, a brazilok barátságos mérkőzésekkel igyekeznek készülni a tornára. Sokak szerint a tétmeccsek hiánya nem tesz jót a hazai csapatnak, a brazilok mestere, Luiz Felipe Scolari ugyanakkor igyekszik minél erősebb csapatokkal összehozni válogatottját, amely igen változó eredményeket tud felmutatni.

Brazília a nyár elején minden meccset megnyerve, a döntőben a spanyolokat meggyőző játékkal 3–0-ra legyőzve nyerte meg a Konföderációs Kupát, ami bizakodásra adhat okot a jövő évi tornával kapcsolatban. A barátságos meccseken ugyanakkor korántsem teljesít ilyen jól a selecao, a héten Bázelben kapott ki a svájciaktól, korábban pedig csak döntetlent ért el Anglia, Chile, Oroszország és Olaszország válogatottja ellen is. A Konföderációs Kupa meccseit kivéve az idén csupán két alkalommal, még áprilisban Bolívia ellen, illetve júniusban a franciák ellen tudtak nyerni a brazilok, ami finoman szólva is beárnyékolja a nyári sikereket. A csapat 2013-as statisztikája azért még így sem rossz: az eddig lejátszott tizenhárom meccsből hét győzelmet, négy döntetlent, illetve két vereséget jegyezhet. Az idei naptári évben a brazil válogatott még négy felkészülési meccset játszik, szeptemberben Ausztráliát, illetve Portugáliát fogadja, Argentínával pedig kétszer is meccsel az ősz folyamán.

Öt hely már foglalt

A rendező Brazílián kívül eddig négy csapatnak sikerült kivívnia a tornán való részvételt: Irán, Dél-Korea, Japán, illetve Ausztrália válogatottja számára már biztos a jövő nyári brazíliai utazás. Az őszi selejtezőket követően alakul ki a 32 csapatos mezőny, a csoportok beosztásának sorsolását december 6-án tartják.

Brazuca – a szurkolók nevezhették el a labdát

A korábbi évekhez hasonlóan a brazíliai világbajnokság labdája is saját nevet kapott, ugyanakkor ez az első játékszer, amelyet maguk a szurkolók nevezhettek el.

A szavazáson több mint egymillióan vettek részt, a győztes pedig a Brazuca elnevezés lett, amely a brazilok nemzeti büszkeségét, illetve a hagyományt fejezi ki. A Brazuca szót a szlengben a brazil emberre is használják, ez a kifejezés a brazil diaszpórákban vált ismertté. A labda mintája, külseje egyelőre nem ismert – ezt általában a csoportbeosztások napján hozzák nyilvánosságra –, egy azonban biztos, a gyártó az 1970 óta FIFA-partner Adidas lesz majd.

Először a világbajnokságon: gólvonal-technológia

Miután a tavalyi klubvilágbajnokságon sikeresen debütált a gólvonal-technológia, a FIFA nemrég hivatalosan is bejelentette, a jövő évi világbajnokságon is alkalmazzák majd. Az új rendszernek köszönhetően a szervezők szerint mérsékelni lehet a bírói tévedéseket, illetve a kérdéses szituációkat is könnyebben eldönthetik majd a játékvezetők.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik