Vb-selejtezők: a mieink holland 1. helyet várnak, a 2. helyért csatáznának

Vágólapra másolva!
2011.07.30. 23:28
null
Az európai zóna sorsolása: mit mondjunk, volt már könnyebb is (Fotó: Reuters)
Nem egy álomcsoport, annyi szent: a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiával, Törökországgal, Romániával, Észtországgal és Andorrával mérkőzik meg a 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezőin az európai D-csoportban. Egervári Sándor, Juhász Roland és Hajnal Tamás is holland csoportelsőséget vár – ez nem meglepő, tekintve, hogy az oranje a legutóbbi két vb-selejtezősorozaton csak kétszer vesztett pontot –, véleményük szerint a 2. helyért török–román–magyar versenyfutás lehet.

„Kétségtelen, hogy ez nem álmaink csoportja – nyilatkozta a helyszínen tartózkodó Egervári Sándor szövetségi kapitány az MTI-nek – Annak örülünk, hogy a franciákat és a spanyolokat elkerültük, ugyanakkor pechünk van, hogy ismét összekerültünk a hollandokkal, akiknek gyakorlatilag borítékolható az első helye. A negyedik kalapból a románok személyében a lehető legkellemetlenebb ellenfelet kaptuk. Úgy érzem, török–román–magyar versenyfutás lesz majd a második helyért” – vélekedett a szakvezető.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez a Eb-selejtezők során csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Először az Európa-bajnoki selejtezőket szeretnénk sikerrel zárni, de a barátságos mérkőzéseket már a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében kötjük le. Beszéltünk Lothar Matthäusszal, őjelezte, hogy Bulgária szívesen játszana ellenünk, ami számunkra is kedvező lenne, hiszen a román és a török válogatott elleni felkészülést is jól szolgálná ez a találkozó. Egyelőre az időpont-egyeztetés a legfontosabb feladat a vb-selejtezőkkapcsán. Meginvitáltuk a riválisokat Budapestre, a hollandok, az észtek, az andorraiak és a románok már beleegyeztek abba, hogy augusztus utolsó hetében a magyar fővárosban üljünk össze, míg a törökökkel egyelőre nem tudtunk találkozni, de úgy tűnik, mi leszünk az egyeztetés házigazdái – tette hozzá a szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak.”

Juhász Roland, a magyar labdarúgó-válogatott középhátvédje nem repesett az örömtől, meghallva a világbajnoki selejtezők beosztását.

AZ ELLENFELEK MONDTÁK

„Első pillantásra nehéz a csoportunk. Ha a riválisokat veszem sorra, Törökország, Magyarország és Románia is tud futballozni. Legutóbb a törökök ellen Amszterdamban nagyon nehéz dolgunk volt, Románia sem könnyű. A magyarokat már jól ismerjük a két tavaszi meccsünk után. Azért annyira nem gyilkos a sorsolásunk" – Bert van Marwijk, holland szövetségi kapitány.


„Borzasztó nehéz csoport, melyben találkozunk az ősi ellenféllel is. Biztos vagyok benne, hogy legalább a második helyért harcban leszünk" – Victor Piturca, román szövetségi kapitány.

 

„Viszonylag kiegyenlített a csoport. Hollandia egyértelmű favorit, a magyarokkal és a törökökkel élet-halál harcot fogunk folytatni" – Mircea Sandu, román szövetségi elnök.

 

„Hollandia rendkívül erős, jó a fiatal és a tapasztalt játékosok aránya és nagyon hatékony a csapatjátéka. Románia, úgy gondolom, ismét erősödőben van, de hiszünk a saját képességeinkben, és azt várom a csapatomtól, hogy folyamatosan fejlődjön a játékunk. De nincs könnyű dolgunk" – Guus Hiddink, török szövetségi kapitány.

„Bevallom, így, hogy a harmadik kalapból várhattuk a sorsolást, valamivel jobbra számítottam. Nem mondom, hogy kellemesebb ellenfelekre, mert a mai futball már annyira kiegyenlített, hogy senki ellen sem lehet biztosra menni, nekünk kiváltképp nem, de meglehetősen erősnek tűnik a csoport. Hollandia természetesen kiemelkedik, a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg nemrégiben. A spanyolok mellett egyébként az oranjét akartam elkerülni. Mögötte lesznek körbeverések, nagy tülekedés várható, szerintem a második helyért harcban lehetünk” – nyilatkozta Juhász Roland a Nemzeti Sportnak.

„Interneten követtem a sorsolást, és úgy érzem, erős csoportba kerültünk. Andorrát és Észtországot nem ismerem annyira, nincs személyes tapasztalatom ellenük. Románia szerintem a negyedik kalap legerősebb tagja, a múltból kiindulva két éles, tüzes hangulatú mérkőzésre számítok. A törökök tudtommal új csapatot építenek, Guus Hiddink szövetségi kapitány sorsa még nem dőlt el, jövőjét az Európa-bajnoki selejtező is befolyásolja. Nem tartom őket verhetetlennek, a második kalapból kaphattunk volna erősebb együttest is, például Franciaországot. Végül Hollandia: toronymagas esélyesnek számít, elkerültem volna. Masszív csapat, évek óta hasonló stílusban futballozik, ami már-már a vérében van. Az elmúlt bő egy évben háromszor játszottunk az oranje ellen, ez segíthet a felkészülésben, a budapesti mérkőzésen túl félénken játszottunk, de idegenben megmutattuk, hogy szervezett, fegyelmezett játékkal megszoríthatjuk. Azt nem mondom, hogy legyőzhetetlenek a hollandok, ilyen csapat nincs, de ha koncentráltan futballoznak, bárki ellen magabiztosan győznek” – értékelte a csoportot Hajnal Tamás.

BŐVÜLT ELLENFELEINK SORA

A magyar válogatott Andorrával újabb nevet húzhat ki a hiányzó ellenfelek listájáról: az európai zónából a független Szerbia, Feröer és Kazahsztán együttesével nem mérkőzött még meg nemzeti csapatunk, minden más válogatottal már igen. Az európai rekordtartó Észtország: a balti állam válogatottjának „megvolt” egy kivételével az összes többi nemzeti gárda. A kék-feketéknek Franciaország a hiányzó ellenfél.

 

EURÓPAI ZÓNA
A-CSOPORT B-CSOPORT C-CSOPORT D-CSOPORT E-CSOPORT
Horvátország Olaszország Németország
Hollandia
Norvégia
Szerbia
Dánia
Svédország Törökország
Szlovénia
Belgium
Csehország Írország
MAGYARORSZÁG
Svájc
Skócia Bulgária Ausztria Románia Albánia
Macedónia Örményország Feröer Észtország Ciprus
Wales Málta Kazahsztán Andorra Izland
F-CSOPORT G-CSOPORT H-CSOPORT I-CSOPORT
Portugália
Görögország
Anglia
Spanyolország
Oroszország
Szlovákia
Montenegró
Franciaország
Izrael
Bosznia-Hercegovina
Ukrajna
Fehéroroszország
Észak-Írország Litvánia Lengyelország Grúzia
Azerbajdzsán Lettország Moldova Finnország
Luxemburg Liechtenstein San Marino

 

ELLENFÉLNÉZŐBEN – SOROZATOK
Legutóbbi eredmény Széria (ha van)
Hollandia 2011.03.29., Hollandia–Magyarország 5–3 hetes vereségszéria, 5–26-os gólkülönbség
Törökország 2007.09.12., Törökország–Magyarország 3–0 négyes nyeretlenségi széria, hármas vereségszéria
Románia 2009.08.12., Magyarország–Románia 0–1 hetes nyeretlenségi széria, ötös vereségszéria, 5 meccse nem szereztünk gólt ellenük
Észtország 2004.12.02., Magyarország–Észtország 5–0
Andorra még nem játszottunk
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik