Kovac: Ha ez tizenegyes volt, akkor nem kell többé futball

Vágólapra másolva!
2014.06.13. 00:30
null
Jellemző kép a brazil–horvátról: Modricék nem értenek egyet Nisimura Juicsivel (Fotó: Reuters)
A labdarúgó-világbajnokság nyitó mérkőzését követően a legtöbb beszédtémát a vitatott tizenegyes szolgáltatta, melyet Nisimura Juicsi a Freddel szemben elkövetett szabálytalanságért fújt be a braziloknak a 71. percben. A horvátok egészen odáig elmentek, hogy a FIFA botrányának nevezték a mérkőzés eseményeit, a hazaiak azonban – természetesen – higgadtan értékelték a történteket.

„Ha ez tizenegyes volt, akkor nincs szükség többé a futballra. Játsszunk inkább kosárlabdát. Ez szégyen. A játékvezető más szabálykönyvet alkalmazott nálunk, mint a braziloknál. Gyalázatos bíráskodás volt ez egy világbajnoksághoz képest! A tiszteletről beszélek, amit Horvátország ma nem kapott meg” – nyilatkozott csalódottan Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya. – A játékosaimra nagyon büszke vagyok, így kell játszani a hazádért. Ha így teljesítünk, a legjobb tizenhat között a helyünk. Optimista vagyok a Kamerun és a Mexikó elleni meccsek kapcsán.”

A tettes, Dejan Lovren is értetlenül állt az eset előtt, a tévéfelvételt megnézve sem érti, miért fújta be a japán Nisimura a büntetőt.

„Mit mondhatnék? Szomorú vagyok, a legszívesebben sírnék – mondta Lovren a vegyes zónában a Fred eséséről faggatózó újságíróknak. – Mindenki láthatta, mi történt. Ez a FIFA botránya. Tiszteletről beszélnek, a világbajnokság előtt minden összejövetelen ezt szajkózzák a FIFA emberei, és erre tessék, mi történik? A legjobb lenne, ha máris odaadnák a Világkupát Brazíliának. De nem szabad csüggedni, mert én például biztos vagyok benne, hogy meglesz a továbbjutás, még ha egyelőre képtelen vagyok is felfogni, miért fújt a játékvezető. Az öltözőben visszanéztük a tévéfelvételt, és mindenki ugyanezt kérdezte.”

Lovrentől megkérdezték azt is, miért kapta a sárga lapot a tizenegyes körüli purparlé során.

„Fogalmam sincs, kérdezzék a játékvezetőt. Már persze ha meg tudják tőle kérdezni, mert nem beszél angolul. Önök szerint az normális, hogy olyan játékvezető dolgozik a világbajnokságon, aki nem beszél angolul?”

A másik oldal érthetően nem volt ennyire feldúlt, a brazilok szövetségi kapitánya Luiz Felipe Scolari szerint jogos volt az ítélet.

ÖT ÉRDEKES STATISZTIKA

Neymar a harmadik, aki nyitó meccsen duplázni tudott vb-n. A Costa Rica-i Paulo Wanchope és a német Miroslav Klose már megtette ezt 2006-ban.

• A legutóbbi két alkalommal, amikor a selecao három gólt szerzett első mérkőzésén, világbajnok lett (1958, 1970).

• A válogatottban 33 gólnál járó Neymar utolérte a mindenkori házi góllövőlistán Jairzinhót és Ronaldinhót. Neymarnak Romárióhoz hasonlóan 50 meccs kellett a 32. válogatott góljához. Voltak gyorsabbak is, Ronaldónak 46, Zicónak 44, Pelének mindössze 30 meccsre volt szüksége!

• Marcelo öngólja után Franciaországra szállt a rekord: immár az 1998-as világbajnok játszotta a legtöbb mérkőzést öngól nélkül a vb-k történetében – 54-et.

Brazília a második válogatott, amely hátrányból nyert nyitó meccset. Chile 1962-ben Svájcot verte 3:1-re 0:1-ről.

„Emberek milliói szerint nem volt tizenegyes? Nos, a játékvezető látta, s ő az, aki dönt – értékelt Scolari. – Mi úgy véljük, jogos volt a büntető. Nem tizenegyest elemezni jöttem ide, de legalább tízszer láttam már a képernyőkön, szerintem az volt. Voltak hibáink, de ezt majd a játékosaimnak mondom el, nem a sajtónak. Többet nem mondhatjuk, hogy a Sao Pauló-i közönség nem támogat minket, segítettek átlendülni a nehéz pillanatokon."

A két gólt szerző Neymar mérkőzés utáni nyilatkozatában nem a büntető jogosságával foglalkozott, hanem inkább két góljának részleteiről mesélt.

„Ez volt lehető legjobb nyitó meccs, amit remélhettem. Győzni akartunk, a két gólom pedig örömmel tölt el – mondta a találkozó után Neymar. – Ha megnézzük a találataimat, mindkettő kissé furcsa volt. Az elsőnél valóban a védő lábai között akartam ellőni a labdát, de nem ilyen gyengén. A lényeg, hogy gól lett. Hogyan őrzöm meg a hidegvéremet a tizenegyeseknél? Rengeteg gyakorlásnak köszönhetően. A horvát kapus kissé rám ijesztett, de szerencsére bement.”

Mint arról beszámoltunk, a vb nyitómérkőzésén Brazília hátrányból felállva 3–1-re legyőzte Horvátországot.

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT!

VB 2014
A-CSOPORT

BRAZÍLIA–HORVÁTORSZÁG 3–1 (1–1)
Sao Paulo, Arena Corinthians, 65 ezer néző. V: Nisimura (japán)
KEZDŐCSAPATOK
BRAZÍLIA: Júlio CésarDani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo Paulinho (Hernanes, 63.) Luiz GustavoHulk (Bernard, 68.), Oscar, Neymar (Ramires, 88.)Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
HORVÁTORSZÁG: PletikosaSrna, Corluka, Lovren, Vrsaljko Modric, RakiticPerisic, Kovacic, (Brozovic, 61.), OlicJelavic (Rebic, 78.). Szövetségi kapitány: Niko Kovac
Gólszerző: Neymar (29., 71. – a másodikat 11-esből), Oscar (91.), ill. Marcelo (11. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik