Vb 2014: a brazil elnök visszavágott a bírálóknak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.06.11. 07:44
A brazil elnök kedd esti televíziós beszédében visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek országát érik a labdarúgó-világbajnokság előkészítetlensége miatt, és megpróbálta fellelkesíteni a nemzetet az eseményre.

Dilma Rousseff szerint a „pesszimisták" máris veszítettek. Arra a kérte a brazilokat, hogy szurkoljanak a nemzeti válogatottnak, függetlenül politikai beállítottságuktól és attól, hogy egyetértenek-e a vb brazíliai megrendezésével.

A rendezés számtalan tiltakozást váltott ki azokból, akiket felháborít, hogy milliárdokat kell rákölteni az adófizetők pénzéből.

Az elnök kijelentette, hogy a vb-ellenes tüntetések és a sok város életét megbénító munkabeszüntetések ellenére az ország túlélte az elmúlt évet.

Noha Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára a múlt héten kijelentette: biztos abban, hogy minden rendben lesz a vb csütörtöki rajtjáig, a szövetség korábban többször bírálta Brazíliát az előkészületek késése miatt. Ennek hatására megromlott a FIFA és a brazil kormány kapcsolata. Valószínűleg ez az oka annak, hogy Rousseff nem vett részt kedden a FIFA idei brazíliai közgyűlésén, pedig a vb-rendező ország államfője hagyományosan jelen van a világkupát megelőző ülésen. Az elnököt minden magyarázat nélkül sportminisztere helyettesítette.

Közben áradás sújtja Brazília déli részét, Paraguayt és Argentínát. A brazil Paraná szövetségi állam 132 városát öntötte el a megáradt folyók vize, köztük Curitibát, ahol négy mérkőzés lesz. Curitiba polgármesteri hivatala mindazonáltal közölte, hogy az Arena da Baixada stadion, az edzőközpont, a szállodák és a turistalátványosságok távol vannak a gátjait áttörő Borigui folyótól, így a vb-re érkezőket nem zavarja semmi.

Paraná szövetségi államban 13 ezer, Argentínában és Paraguayban pedig mintegy 100 ezer embert kellett elköltöztetni otthonából az árvíz miatt. Kilenc ember meghalt a természeti katasztrófában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik