Amit igazán imádtunk a 2014-es vb-ben - top 10

Vágólapra másolva!
2014.07.15. 11:20
A csoportkörben még úgy tűnt, minden idők legjobb labdarúgó-világbajnokságát láthatjuk 2014-ben. Bár ez az álom a kiszámítható kieséses szakaszban szertefoszlott, így is akadt bőven olyan momentum a brazíliai tornán, amelyre hosszú idő elteltével is emlékezni fogunk.

1. Gólok
A 2014-es vb-n láthattuk a legtöbb gólt – holtversenyben az 1998-as tornával –, 171-et, ami átlagban 2.67-es meccsenkénti termést jelent. A csoportkörben sokáig a hármas átlagot is tartották a csapatok, a kieséses szakaszban kissé visszaesett a lövőkedv. 14 dupla és 2 mesterhármas is született, 13-ból csupán egy büntető maradt ki, valamint öt öngól is volt. Igazán gólgazdag mérkőzéseknek sem voltunk híján, élen a holland–spanyol (5–1) és a brazil–német (1–7) találkozóval. A legtöbb (és az egyik legszebb) találatot a kolumbiai James Rodríguez szerezte, hat góllal és két gólpasszal végzett az élen.1. Gólok
A 2014-es vb-n láthattuk a legtöbb gólt – holtversenyben az 1998-as tornával –, 171-et, ami átlagban 2.67-es meccsenkénti termést jelent. A csoportkörben sokáig a hármas átlagot is tartották a csapatok, a kieséses szakaszban kissé visszaesett a lövőkedv. 14 dupla és 2 mesterhármas is született, 13-ból csupán egy büntető maradt ki, valamint öt öngól is volt. Igazán gólgazdag mérkőzéseknek sem voltunk híján, élen a holland–spanyol (5–1) és a brazil–német (1–7) találkozóval. A legtöbb (és az egyik legszebb) találatot a kolumbiai James Rodríguez szerezte, hat góllal és két gólpasszal végzett az élen.

A repülő hollandi, Robin van Persie Spanyolország elleni nagy pillanata (Fotó: Action Images)
A repülő hollandi, Robin van Persie Spanyolország elleni nagy pillanata (Fotó: Action Images)

A cserékről se feledkezzünk meg: sohasem termeltek ilyen jól a kispadról beszálló játékosok, 32 góllal vb-rekordot döntöttek.

2. Meglepetések, utolsó pillanatban szerzett gólok

Meglepő eredményekből, magukhoz képest alulteljesítő nagyokból és minden várakozást felülmúló kicsikből sem volt hiány Brazíliában. Említhetjük a címvédő spanyolok, az olaszok és angolok korai búcsúját, a brazilok drámáját, Costa Rica, Mexikó, Belgium, Algéria remeklését, a sok szimpatizánst szerző dél-amerikai csapatokat (Chile, Kolumbia), valamint idefér Hollandia magabiztos bronzérme is.

A Costa Rica-i hősök sok pártatlan szurkoló szimpátiáját elnyerték (Fotó: Action Images)
A Costa Rica-i hősök sok pártatlan szurkoló szimpátiáját elnyerték (Fotó: Action Images)

A meglepetések mellett az utolsó pillanatban szerzett gólok, eldőlt vagy megfordult mérkőzések is izgalmassá tették az elmúlt heteket. Görögország két alkalommal (Elefántcsontpart és Costa Rica ellen) is felállt az utolsó percben, Hollandia a torna legváratlanabb (és utolsó) kései fordítását mutatta be Mexikó ellen, Argentína Irán és Svájc ellen is az utolsó pillanatokban döntött, ahogy Németország is egészen a 113. percig várt, hogy megszerezze a világbajnoki trófeát.

3. Szabadrúgás-jelölő spray
Bár a dél-amerikai bajnokságokból már eddig is ismertük, Brazíliában robbant be a köztudatba és kedveltette meg magát a világgal a játékvezetők munkáját segítő jelölő spray. Persze nem mindenki örült neki felhőtlenül. Viszlát, a Bajnokok Ligájában!





4. Szurkolók: őrültek, kedvesek, szépek

A lelátó szépségeiről hosszú sorozatban emlékeztünk meg, akadt köztük olyan is, aki egy jól eltalált fotóval modellkarriert épített, aztán gyorsan be is bukta. A mérkőzések unalmasabb perceiben őrült drukkerek százai szórakoztattak minket meghökkentő megjelenésükkel, de a szívünkbe is zártunk párat, köztük a brazilok „12. emberét”, Clovis Fernandest, aki a németek elleni elődöntőn szívszorító, a vb-trófeát ölelő képével vált híressé.

(Fotó:Twitter)
(Fotó:Twitter)

5. Miguel Herrera
A mexikói szövetségi kapitány az oldalvonal legszórakoztatóbb karaktere volt, színes egyéniségével kiemelten foglalkoztunk.


6. Kapusok

A sok-sok gól mellett a kapusok remekléséről is emlékezetes maradt a 2014-es vb. Ki ne emlékezne Tim Howard Belgium elleni földöntúli teljesítményére, a mexikói Ochoa Brazília elleni „polipkodására”, a mindössze két gólt kapó, 23 lövésből 21-et hárító Costa Rica-i Keylor Navasra, valamint az olykor mezőnyjátékos szerepébe bújó – a torna legjobb kapusának választott – Manuel Neuer akcióira.

Tim Howard (Fotó: Action Images)
Tim Howard (Fotó: Action Images)

7. Louis van Gaal csodacseréje
Egyértelműen a vb legnagyobb edzői húzását mutatta be a holland szövetségi kapitány a Costa Rica elleni negyeddöntő tizenegyespárbaja előtt. Van Gaal a 120. percben lekapta első számú kapusát, Jasper Cillessent, a helyére az addig nem használt Tim Krult küldte. A döntés bevált, Krul megbabonázta a lövőket, és két tizenegyest is kivédett, cserekapusként Hollandia hőse lett.

Van Gaal és Tim Krul a nagy csere és az elődöntő kiharcolása után (Fotó: Action Images)
Van Gaal és Tim Krul a nagy csere és az elődöntő kiharcolása után (Fotó: Action Images)

8. Kolumbiai gólöröm
Kolumbia támadójátéka élményszámba ment a vb-n, góljaiknál csak a csoportosan előadott gólörömeik voltak szórakoztatóbbak.


9. Gólvonal-technológia
Brazíliában debütált a játékvezetők munkáját segítő gólvonal-technológia, amelyre élesben nem sokszor volt szükség, de amikor igen, akkor helytállt, és meggyőzött minket használatának fontosságáról.

Nem sokon múlt (Fotó: Action Images)
Nem sokon múlt (Fotó: Action Images)

10. Rekordok, rekordok mindenhol

Klose negyedik világbajnokságán szaltózhatott (Fotó: Action Images)
Klose negyedik világbajnokságán szaltózhatott (Fotó: Action Images)

Csak pár kiemelkedő 2014-es vb-rekord, a legfontosabbak közül:
Minden idők legeredményesebb világbajnoki gólszerzője (Klose, 16) • a legtöbb gól (171) • a legtöbb cserék által szerzett gól (32) • a legidősebb pályára lépő játékos (Mondragón, 43) • a legeredményesebb afrikai játékos (Asamoah Gyan, 6) • az első kizárólag bal lábbal szerzett mesterhármas (Shaqiri) • a legtöbb védés világbajnoki mérkőzésen (Tim Howard, 15) • a nyolcaddöntőben először továbbjutó nyolc csoportelső • a sorozatban hatodik vb-jén a legjobb 16 között búcsúzó Mexikó • a vb-elődöntőben elsőként hét gólt szerző Németország, amely első európai csapatként tudott Dél-Amerikában világbajnoki címet nyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik