Suárez, Cavani vs. Balotelli, Immobile: lesz-e dél-amerikai elődöntős?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.24. 14:35
null
Cavaninak egy éve remekül ment Chielliniék ellen – mi lesz most? (Fotók: Action Images)
Négy meccs, két hely, öt csapat. Ma este a D-, illetve a C-csoport záró meccseivel folytatódik a világbajnokság, és kiderül, hogy melyik két csapat csatlakozik az előbbi kvartettből már továbbjutó Costa Rica, illetve az utóbbiból továbblépő Kolumbia mellé.

 

LESZ-E DÉL-AMERIKAI ELŐDÖNTŐS?

Nem is olyan szélsőséges esetben már akár az is eldőlhet, hogy lesz-e dél-amerikai elődöntős. A felső ágon ugyanis Brazília és Chile egymás ellen meccsel a nyolcaddöntőben, a győztes ellenfele pedig a C-csoport győztesének, illetve a D-csoport második helyezettjének a továbbjutója lesz.

Előbbire Kolumbiának a jónál is jobb esélye van, hiszen három ponttal vezet Elefántcsontpart előtt, ráadásul néggyel jobb összesítésben a gólkülönbsége. A D-csoport második helyére már bajosabb befutót tippelni, mert Uruguay akár még az első helyre is odaérhet, ám Costa Ricát jó gólkülönbsége ugyancsak favorittá teszi a D1-es pozícióra, így Luis Suárezék győzelme esetén a második hely valószínűsíthető. Könnyen elképzelhető tehát egy Brazília/Chile–Kolumbia/Uruguay ág, amely nemcsak biztos dél-amerikai elődöntőssel járna, hanem három tuti csemegével is.

OLASZORSZÁG VAGY URUGUAY?

De egyelőre ne szaladjunk előre, hiszen nyilván a többi csapat is beleszólhat még az utolsó csoportkörben a leosztásba. A D jelű négyesben egyszerűbb a képlet, hiszen Uruguay és Olaszország ki-ki harcot vív az életben maradásért.

COSTA RICA ELŐTT ANGLIA IS BEHÓDOL?

Costa Rica szövetségi kapitánya, Jorge Luis Pinto úgy számol: a már biztos kieső angolok nem feltartott kézzel lépnek pályára ellenük. A futball őshazája aligha hordaná ki lábon, ha pont nélkül térnének haza jeles képviselőik Brazíliából. Ők viszont speciel a csoportelsőségre törnek a halálcsoportban, ehhez elég lenne nekik egy pont.

„Akik ma lehetőséget kapnak, harcolni fognak a pozíciójukért. Szeretnénk elsők lenni a csoportban, és meg is érdemelnénk. Angliát meglepetések érték a vébén, nem volt szerencséjük a gólszerzéssel, hiszen nagyon sokszor eljutottak a tizenhatosig. Támadni fogunk, a saját játékunkat játsszuk, azt csináljuk majd, amit eddig is” – nyilatkozta Pinto.

A mérkőzéstől – főleg, hogy az olaszoknak jó az iksz is – nem feltétlenül várhatunk sok látványosságot, küzdelmet azonban annál inkább. A La Gazzetta dello Sport hívja fel rá a figyelmet, hogy a mérkőzés helyszínén, a natali stadionban – amely amúgy alig több pénzből, 140 millió euróból készült, mint Gareth Bale ára – eddig mindössze négy gól született három meccsen, ami a vb hármas gólátlagához képest bizony alacsony.

Szakmailag ennél persze sokkal fontosabb, hogy az olaszok miként tudják megállítani az angolok ellen kirobbanó formában játszó Luis Suárezt, ugyanakkor a squadra azzurrának Edinson Cavanira is figyelni kell. A PSG csatára – akit a Napoliból jó ismerhetnek a kékek – tavaly két gólt is szerzett a Konföderációs Kupa bronzmeccsén az olasz csapat ellen, és rengeteg nehézséget okozott a védőknek, habár tizenegyesekkel az európaiak nyertek végül.

A dél-amerikaiak várhatóan ugyanabban a 4–3–1–2-es felállásban játszanak, mint akkor (és legutóbb Anglia ellen), igaz, Diego Forlán helyett várhatóan ezúttal is Nicolás Lodeiro kezdhet, és lehet a támadások motorja.

A kezdőcsapat játékosainak becsült értéke millió euróban (Forrás: gazzetta.it)
A kezdőcsapat játékosainak becsült értéke millió euróban (Forrás: gazzetta.it)

Ezzel szemben az olaszok kapitánya, Cesare Prandelli váltani fog, és a harmadik vb-meccsén harmadik alapfelállással rukkol ki. Prandelli eddig ódzkodott a Juventus által is alkalmazott 3–5–2-es rendszertől, most mégis ehhez nyúl. Bekerül a védelembe Leonardo Bonucci, és ezzel teljessé válik a Juve-védelem, amely előtt Andrea Pirlo és Claudio Marchisio szerepelhet, míg Daniele De Rossi (kisebb sérülése miatt) kimarad a csapatból. Elöl Mario Balotelli ezúttal társat is kap az olasz gólkirály, Ciro Immobile személyében, Prandelli tehát nem akarja védekezéssel elaltatni csapatát.

VB 2014
D-CSOPORT

OLASZORSZÁG–URUGUAY – ÉLŐBEN AZ NSO-N
Natal
, 18 óra (tv: M1). Vezeti: Rodríguez (mexikói)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
OLASZORSZÁG:
1 Buffon – 15 Barzagli, 19 Bonucci, 3 Chiellini – 4 Darmian, 23 Verratti, 21 Pirlo, 8 Marchisio, 2 De Sciglio – 9 Balotelli, 17 Immobile. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
URUGUAY: 1 Muslera – 22 M. Cáceres, 13 Giménez, 3 Godín, 6 A. Pereira – 20 Á. González, 17 Arévalo Rios, 7 C. Rodríguez – 14 Lodeiro – 9 L. Suárez, 21 Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

COSTA RICA–ANGLIA – ÉLŐBEN AZ NSO-N
Belo Horizonte
, 18 óra (tv: M2). Vezeti: Hajmudi (algériai)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
COSTA RICA: 1 Navas – 16 Gamboa, 6 Duarte, 3 G. González, 4 Umana, 15 Díaz – 10 Ruiz, 5 Borges, 17 Tejeda, 7 Bolanos – 9 Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
ANGLIA: 22 Forster – 16 Jones, 12 Smalling, 5 G. Cahill, 23 Shaw – 8 Lampard, 7 Wilshere – 20 Lallana, 21 Barkley, 11 Welbeck – 18 Lambert. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Costa Rica224–1+36
2. Olaszország2112–20 3
3. Uruguay2113–4–13
4. Anglia222–4–20
KI HOGYAN JUTHAT TOVÁBB?

Costa Rica továbbjutott.

Olaszország továbbjut:

– ha nem kap ki Uruguaytól

Uruguay továbbjut:

– ha legyőzi Olaszországot

Anglia kiesett.

LESZ-E VÉGRE GÖRÖG GÓL VAGY ELEFÁNTCSONTPARTI TOVÁBBJUTÁS?

Drogbáék az ország történetének 
első nyolcaddöntőjéért szállnak harcba
Drogbáék az ország történetének első nyolcaddöntőjéért szállnak harcba

A C-csoportban némiképp összetettebb a helyzet, mint a D-ben. A feladat adva van: ha az elefántcsontparti válogatott legyőzi Görögországot, ott lesz a legjobb tizenhat között, aminek azért lenne történelmi jelentősége, mert a nyugat-afrikai együttes még egyetlen világbajnokságon sem tudott továbbjutni csoportjából. A terv végrehajtásában Didier Drogba valószínűleg a kezdőcsapat tagjaként lehet együttese segítségére, a 36 esztendős csatárklasszis 104. válogatottsága előtt áll – és reményei szerint elmozdul a 65 gólról.

Az elefántcsontpartiak számára ráadásul több értelemben is nagy nyereséget hozhat a siker, ugyanis az állam megduplázta a prémiumot – 35 800 euró, közel 10.5 millió forint fejenként –, amennyiben a válogatott ma legyőzi Görögországot.

Ami a helléneket illeti: a torna után leköszönő Fernando Santos csapatának győznie kell a továbbjutásért, no meg abban reménykednie, hogy a csoport másik meccsén Kolumbia nem kap ki Japántól. Meg persze arra is van esély, hogy 1994 után ismét szerzett gól nélkül zúg ki a vb-ről a görög gárda – ezt a szégyent eddig csak Bolíviának kellett elviselnie 1930-ban, illetve 1950-ben.

VB 2014
C-CSOPORT

JAPÁN–KOLUMBIA – ÉLŐBEN AZ NSO-N
Cuiabá, 22
óra (tv: M2). Vezeti: Proenca (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

JAPÁN: 1 Kavasima – 2 Ucsida, 22 Josida, 6 Morisige, 5 Nagatomo – 7 Endo, 16 Jamagucsi – 9 Okazaki, 4 Honda, 10 Kagava – 18 Oszako. Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni
KOLUMBIA: 1 Ospina – 18 Zúniga, 3 Yepes, 2 Zapata, 4 Arias – 8 Aguilar, 6 C. Sánchez – 20 Quintero, 10 J. Rodríguez, 14 Ibarbo – 21 J. Martínez. Szövetségi kapitány: José Pékerman

GÖRÖGORSZÁG–ELEFÁNTCSONTPART – ÉLŐBEN AZ NSO-N
Fortaleza, 22 óra (tv: M1). Vezeti: Vera (ecuadori)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
GÖRÖGORSZÁG: 1 Karnezisz – 15 Toroszidisz, 19 Papasztathopulosz, 4 Manolasz, 20 Holebasz – 14 Szalpingidisz, 8 Kone, 2 Maniatisz, 10 Karagunisz, 7 Szamarasz – 17 Gekasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
ELEFÁNTCSONTPART: 1 Barry – 17 Aurier, 4 K. Touré, 22 Bamba, 3 Boka – 20 Serey Die, 9 Tioté – 8 Kalou, 19 Y. Touré, 10 Gervinho – 11 Drogba. Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi

A CSAPATOK JÁTÉKOSKERETEIT ITT TALÁLJA!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kolumbia225–1+46
2. Elefántcsontpart2113–30 3
3. Japán2111–2–11
4. Görögország2110–3–31

KI HOGYAN JUTHAT TOVÁBB?

Kolumbia továbbjutott.

Elefántcsontpart továbbjut:

– ha legyőzi Görögországot

– ha döntetlent játszik Görögországgal, és Japán nem győzi le Kolumbiát

– ha döntetlent játszik Görögországgal, Japán 1 góllal győzi le Kolumbiát, és jobb Japánnál az összevetésben* (2–1)

Japán továbbjut:

– ha legalább 2 góllal legyőzi Kolumbiát, és Elefántcsontpart döntetlent játszik Görögországgal

– ha 1 góllal győzi le Kolumbiát, Elefántcsontpart döntetlent játszik Görögországgal, és jobb Elefántcsontpartnál az összevetésben* (1–2)

– ha legyőzi Kolumbiát, Görögország megveri Elefántcsontpartot, és jobb Görögországnál az összevetésben* (0–0)

Görögország továbbjut:

– ha legyőzi Elefántcsontpartot, és Japán nem veri meg Kolumbiát

– ha legyőzi Elefántcsontpartot, Japán megveri Kolumbiát, és jobb Japánnál az összevetésben* (0–0)

ÖSSZEVETÉS*

A csoportokban a következők szerint állapítják meg a végső sorrendet:

1. több szerzett pont az összes mérkőzésen

2. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen

3. több szerzett gól az összes mérkőzésen

Ha ezek alapján két vagy több csapat között holtverseny alakul ki, az alábbiak döntenek:

4. több szerzett pont az ezen csapatok közti mérkőzéseken

5. jobb gólkülönbség az ezen csapatok közti mérkőzéseken

6. több szerzett gól az ezen csapatok közti mérkőzéseken

7. sorsolás

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik