Alejandro Sabella - egy Lajhár, aki messzire jutott Argentínával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.12. 09:24
null
Alejandro Sabella (Forrás: Action Images)
Az argentinok döntőbe jutásával a figyelem ráirányult a kapitányra, a „láthatatlan” Alejandro Sabellára, aki kerül minden feltűnést, és a beceneve, vagyis a Lajhár sem éppen hízelgő.

De őt semmivel sem lehet kihozni a sodrából. No persze, akinek annyi kabalája van, mint neki, mitől is ijedne meg?

Alejandro Sabella már majdnem hatvanéves, de lényegében öt éve vezetőedző, hiszen játékos-pályafutása után szinte végig Daniel Passarella egykori világbajnok futballista, majd kiváló szakvezető pályaedzője volt, és neki ez meg is felelt.

Bizonyára kevesen emlékeznek arra, hogy 1983-ban micsoda spíler játszott nyolcszor az argentin válogatottban a személyében. Fájdalom, utána már nem húzhatta magára a csíkos mezt. Az ügyes középpályás a River Plate csapatában kezdte a játékot, majd 1978-ban az angol harmadosztályba, a Sheffield Unitedhoz igazolt. Itt keltette fel a Leeds United figyelmét, és máris az első osztályban találta magát.

1981-ben aztán visszatért Argentínába, és hamarosan Carlos Bilardo behívta a válogatottba is az 1982-es vb-kudarc után. 1989-ben vonult vissza a jó nevű, mexikói Irapuato csapatából.

A Svájc elleni meccsen öltönyben labdázott (Forrás: Action Images)
A Svájc elleni meccsen öltönyben labdázott (Forrás: Action Images)

Orvos akart lenni, jogra ment, futballista lett belőle

Alejandro Sabella gyerekkorának története nem sokban különbözik az ötvenes években született argentin srácokétól. 1954. november 5-én született, és egy földszinti lakásban élt az ország fővárosában, és az utcán focizott, akárcsak a többi gyerek a környéken. A Buenos Aires-i Gimnasia y Esgrima klubban szerezte az első góljait. Hétéves kora óta igazolt játékos. Apja agronómus volt, anyja tanárnő, és bátyjával, Marcelóval nevelkedett. Középosztálybeli családja lehetővé tette Alejandrónak, hogy továbbtanuljon. Jogot kezdett tanulni, de két év után abbahagyta, mert a futballnak nagyobb volt a vonzereje. Igazából orvos szeretett volna lenni, de végül a jog mellett tette le a garast, mert ügyvédként otthon is lehet dolgozni.

Két feleség, négy gyerek

Sabella kétszer házasodott. Mostani feleségével, Silvanával La Platában élnek. Két gyerekük van, María Alejandra, aki balettművész, és Alejo, aki gimnazista. Az előző házasságában két lánya született, Vanessa és Flavia, egyiküket a jog, a másikukat a gazdaság érdekli.

Nagyon családközpontú vagyok. Amikor nincs edzés, szeretek otthon lenni és tévézni. Főleg olyan sorozatokat és filmeket, amelyek politikáról vagy történelemről szólnak. De persze, ha a feleségem valamilyen romantikus dolgot akar nézni, akkor vele tartok."

Sabella saját bevallása szerint fizikai rosszullétet érez, ha nem olvashatja el reggel a napilapokat. Mivel nem szeretné rosszul érezni magát, olvas is bőszen.

Alejandro Sabella élénk érdeklődése a politika iránt egészen fiatal korából eredeztethető. A hetvenes években a szobája egyrészt futballisták, másrészt Perón, argentin politikus képeivel volt kidekorálva. Meglehetősen nagy könyvtára van otthon, benne történelmi könyvekkel. Sosem rejtette véka alá a politikai nézeteit, ami miatt néha akadt gondja, de ezek sohasem voltak igazán jelentősek.

Sabella második felesége és közös két gyermekük gyűrűjében (Forrás: fabwags.com)
Sabella második felesége és közös két gyermekük gyűrűjében (Forrás: fabwags.com)

Nem élhetek babonaság nélkül

A történelem nagy barátja rendkívül babonás ember, és olykor még magát is meglepi, hogy mennyire. Rengeteg kabalája van, és fontosnak is tartja az ilyen játéknak tűnő, de neki mégis komoly dolgokat.

Számtalan kabalám van. Az emberi elmének számos olyan ága van, amelyet még mindig nem tudott senki sem megmagyarázni. Az egyik ezek közül szerintem a kabalák világa. Meg vagyok róla győződve, hogy munka, erőfeszítés, állhatatosság, kemény meló nélkül nem lehet semmire sem jutni. Ennek ellenére vagy emellett vannak bizonyos rituáléim, amelyeket szeretek elvégezni, és amelyek azóta kísérnek, hogy pályára léptem az első osztályban. Ez minden, nincs erre különösebb magyarázat."

Amikor az Estudiantesben dolgozott, sohasem vált meg a meccseken bézs zakójától. Minden edzést sildes sapkában vezényelt le, és akkor még nem beszéltünk más rituáléiról. A Gimnasia elleni meccs előtt, rendszeresen egy bezárt iskolában tartotta a sajtótájékoztatót (a gimnasia nagyjából iskolát jelent). Amikor vereséget szenvedtek, attól kezdve minden sajtótájékoztatót a szabad ég alatt tartott, és az első kérdést mindig ugyanannak az újságírónak kellett feltennie. Ha egy új ember kérdezett mégis, akkor megkért mindenkit, hogy kezdjék el újra a sajtótájékoztatót.

Figyelik? Sildes sapkában tartja az edzést (Forrás: Action Images)
Figyelik? Sildes sapkában tartja az edzést (Forrás: Action Images)

A másodedző kilép a reflektorfénybe

Sabelláról idén jelent meg egy életrajzi könyv Román Iucht tollából. Ebben elmondja, hogy teljesen mindegy volt, hogy valaki tízéves korától vagy az utóbbi időkről beszélt, mindenkinek egybehangzott a véleménye, vagyis hogy Sabella introvertált, félénk, kihívásokat kedvelő, analitikus és alapos személyiség.

Ebből következik, hogy ha Passarella nem hagyja abba az edzősködést, akkor valószínűleg ma nem Sabella lenne az argentin válogatott szövetségi kapitánya, hiszen több mint húsz éven át volt a pályaedzője.

A nagy Danielről így nyilatkozott:

Daniel az egyik legjobb barátom. Számtalan jó és rossz pillanatot éltünk meg együtt, de a legfontosabb, hogy életre szóló barátok maradtunk. Ha felhív, vagy én hívom, biztos, hogy mindig felvesszük a telefont."

Passarella mindig rágta a fülét, hogy kezdjen önálló edzősködésbe. Úgy vélik, hogy nem önbizalomhiány miatt maradt a játékosként kétszeres világbajnok Passarella mellett, hanem azért, mert annyira tisztelte.

Amikor 2009-ben már egyedül ült az Estudiantes kispadján, máris megnyerte vele a Libertadores-kupát, egy évre rá pedig a bajnoki címet. 2011-ben vette át a válogatott irányítását, és bár kevesen számítottak rá, kiváló eredményeket kezdett produkálni.

Az edző összerakta a védelmet, Messinek szabad kezet adott, és a csapata negyven meccsen mindössze négyszer szenvedett vereséget. A vb-n sem brillíroznak, de nagyon masszívak és egységesek. Hat meccsen eddig csak három gólt kaptak – Sergio Romero négy meccsen is rolózott, amivel vezeti a kapusok vonatkozó listáját. Sabella szerint a csapategység a legfontosabb, a jó közösség, mert csak így lehet hosszú távon eredményt elérni. Ez az oka annak is, hogy az általános tiltakozás ellenére kihagyta a keretből Carlos Tévezt. Pontosan tudja, mire képes a Juventus játékosa, de nem vitte magával Brazíliába az öntörvényű csatárt.

A lajhár messzire jutott

A Pachorra, azaz Lajhár becenevű Sabella azért lett „lajhár", mert játékosként imádott délután aludni. Bár mások mást mondanak, ő tiltakozik.

Nem azért lettem lajhár, mert nem futottam a pályán. Ugyan már!"

Egyesek szerint azért is jellemzik a Közép- és Dél-Amerikában gyakori lajhár néven, mert az egész lénye egyfajta lassúságot, kimértséget sugall, ráadásul nehéz kibillenteni az egyensúlyából. Jó példa erre az a jelenet, amikor Lavezzi vízzel locsolta le őt. De ő rá se rántott.

Amúgy sem egy izgága alkat. Nincsenek hangzatos nyilatkozatai, nem fetreng, nem rohangál, nem vitatkozik, kizárólag a munkája foglalkoztatja. A döntéseket pedig nagy nyugalommal hozza meg. Keveset beszél, sokat hallgat és figyel, és nagyon sokat számítanak neki a megérzései.

Az edzőnek nagyon oda kell figyelnie, hogy milyen rendszerben érzik magukat a legjobban a játékosai, hogy kihozhassák magukból a maximumot” – nyilatkozta egyszer, és ennek szellemében állította össze a csapatot is.

A játékosok pedig meghallgatták, és most ott állnak karnyújtásnyira a csúcstól. Ha nyernek, sok-sok köszönettel tartoznak majd a hallgatag apafigurának, aki a vb után lemond. Biztosan nehéz lesz annak, aki utána következik.

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok Timeshift Video módjával nagy sebességű (120 fps) klipeket készíthetnek 720p HD felbontás mellett. (x)

Sabella munka közben (Forrás: Action Images)
Sabella munka közben (Forrás: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik