Öt ok, ami miatt a belgák nyerik a vb-t, és Mexikó legyőzi Brazíliát

Vágólapra másolva!
2014.06.17. 14:35
null
Neymar és Marcelo aligha szeretné még egyszer átélni Peralta parádézását (Fotó: Action Images, archív)
Rendhagyó beharangozóval zárjuk le a vb csoportkörének első fordulóját és nyitjuk a másodikat: öt-öt érvet kerestünk a ma Algéria ellen bemutatkozó titkos favorit belgák végső sikere, illetve a házigazda brazilok Mexikó elleni zakója mellett.



Mi kell ahhoz, hogy Mexikó legyőzze Brazíliát?

1. OLIMPIAI HANGULAT
Nem is olyan rég fényes sikert aratott Mexikó Brazília ellen: a 2012-es londoni olimpia fináléjában Oribe Peralta duplájának köszönhetően 2–1-re nyert, és szerezte meg ezzel az aranyérmet. A vb házigazdájánál reményei szerint kisebb sérülése dacára pályára léphet Hulk, aki anno a 91. percben kialakította az ötkarikás végeredményt. Tegyük hozzá, hogy tavaly a Konföderációs Kupán a brazilok itt, Fortalezában visszavágtak Mexikónak, és a vb-ken eddig nem sok babér termett a közép-amerikaiaknak az ötszörös világbajnok ellen (3 meccs, 0 pont, 0–11-es gólkülönbség).

2. JÓ JÁTÉKVEZETÉS
Finoman szólva is véleményes volt a bíráskodás az A-csoport első fordulójában, és míg ez a braziloknál inkább pozitívan hatott, addig Mexikót hátrányosan érte. Történt ugyanis, hogy a nyitó meccsen Fred nagy alakítása után a selecao erősen kérdéses büntetőt kapott, amellyel megfordította az állást a horvátok ellen, és végül 3–1-re nyert, míg Giovani dos Santos hiába szerzett két szabályos gólt, Roldán mindkettő után lest ítélt. Mondjuk Mexikó ennek ellenére is behúzta a Kamerun elleni összecsapást, de ennyi hiba ma Cakirtól aligha férne bele a közép-amerikai válogatottnak.

3. DOS SANTOS DUPLÁN BIZONYÍTANA
Giovani számára tehát szinte tökéletesen indult a torna, ám végül mégis (érvényes) találat nélkül várja a folytatást. Emellett további bizonyítási vágyra adhat okot, hogy édesapja a korábbi brazil futballista, Zizinho, így az ifjabb Dos Santos félig-meddig a sajátjai ellen szerepel.

Jó hangulatú hátba rúgás a brazilok edzésén
Jó hangulatú hátba rúgás a brazilok edzésén

4. A BRAZIL SZÉLSŐHÁTVÉDEK
Dani Alves és Marcelo is rengeteget kalandozik fölfelé, mögöttük pedig könnyedén maradhat üres terület, amelyet kihasználhatnak a mexikóiak. Vagy szimplán reménykednek, hogy a beadások után egyikükről bepattan megint Júlio César kapujába a labda...

5. PIROS-FEHÉR-ZÖLD ÉS A PSZICHOTEKNŐS

A brazil válogatott eddig 16 alkalommal kezdte győzelemmel a vb-ket, és ezen esetekben csupán egyszer kapott ki a második összecsapásán: 1966-ban Magyarországtól. Vajon a zászló színkombinációja ezúttal is szerencsét hoz az ellenfélnek? Cabecao szerint igen! Hogy ki az a Cabecao? A pszichoteknős, amely szerint Mexikó legyalulja Brazíliát. Meglátjuk.



+1 NEYMAR MÉG A MECCS ELŐTT KIDŐL, MERT...
...megsérül egy edzésen történő hátba rúgás miatt...

A fiatal belga csapat már idén a csúcsra érhet (Fotó: Action Images)
A fiatal belga csapat már idén a csúcsra érhet (Fotó: Action Images)

Hogyan nyerheti meg Belgium a világbajnokságot

1. KLASSZIS KAPUS, KIVÁLÓ VÉDELEM
A vb-t Algéria ellen elkezdő belga válogatott a világbajnoki selejtezők során csupán négy gólt kapott – ebből ráadásul hármat a 83. perc után, és kétszer így is nyert a csapat, vagyis igazából nem számított, csakúgy, mint a záró fordulóban Wales ellen (1–1), amikor már biztos volt a gárda világbajnoki részvétele. Ennél kevesebbet, szám szerint hármat, csupán egy együttes kapott a selejtezők során, a két mérkőzéssel kevesebbet játszó Spanyolország. Ebben a kiemelkedő mutatóban természetesen a nagyszerűen teljesítő védelem mellett a klasszis kapusnak, Thibaut Courtois-nak is szerepe van, aki a statisztikák szerint 87.1 százalékos védési hatékonyságával az európai selejtezők legjobbja volt.

2. FIATALSÁG – NEM BOLONDSÁG, KREATIVITÁS!
A 23 fős keret átlagéletkora csupán 25.5 év, úgy, hogy ebben benne van a 36 esztendős Daniel Van Buyten, rajta kívül viszont senki nem töltötte még be a harmadik X-et. Ha el tudják viselni a tapasztalatlanság ellenére fennálló esélyesség terhét, akkor szép sikereket arathatnak. A selejtezőkön ezzel látszólag gond nélkül megbirkóztak, és nagyon simán nyerték meg a csoportot a szintén vb-résztvevő Horvátország, valamint Szerbia, Skócia, Wales és Macedónia előtt, a 10 fellépésen aratott nyolc győzelem pedig a hollandok és a németek (9-9) mögött a harmadik legjobbnak bizonyult az európai kvalifikáció során. A már említett védelem mellett ráadásul nagyszerű támadókban sem szűkölködnek, elég csak Eden Hazard-ra gondolni, de Romelu Lukakut is számos csapat szívesen elfogadná kezdőcsatárának, és még a kispadról is be tudnak dobni olyan kreatív játékosokat, mint Mertens, Defour, Chadli, Januzaj vagy Mirallas.

3. BEÉRIK AZ ARANYGENERÁCIÓ?
A belga utánpótlásreform – amely során az addigi edzésmódszerekkel szemben az erőnlét kihegyezése mellé legalább ilyen hangsúlyosan bekerült a technika csiszolása is – ugrásszerű emelkedést eredményezett, ez pedig meglátszik a világranglistás helyezéseken is. Míg az együttes 2009 decemberében csupán a 66. helyet foglalta el, 2011-ben már a 41. volt, 2012-ben a 21. helyen zárta az évet, tavaly pedig a 11.-en – de közben októberben már volt 5. is. Jelenleg továbbra is a top 10-et ostromolja (11.), de könnyen lehet, hogy már nem sokáig...

4. SIKERÉHSÉG
Az átlagéletkorból kiindulva sem mondhatjuk, hogy kiégett, befásult játékosok alkotnák a belga keretet, a fiatalos lendület és sikeréhség pedig nagy hajtóerő lehet egy jó szerepléshez.

„Egyfajta futballfilozófiát képviselünk, amelyet nevetséges volna épp a világbajnokságon elvetni. Itt az ideje, hogy ez a kétségkívül roppant tehetséges generáció beírja magát a történelemkönyvekbe. Éhesek vagyunk a sikerre, és éppen ez a fajta éhség repített idáig bennünket" – vélekedett Marc Wilmots szövetségi kapitány.

Lukaku, aki az édesanyja szerint is őrült (Fotó: gronenberger.com)
Lukaku, aki az édesanyja szerint is őrült (Fotó: gronenberger.com)

5. CSAPATSZELLEM
Bár kétségkívül rengeteg fiatal tehetség alkotja a keretet, ez nem jelenti, hogy csak az egyéniségek megmozdulásaira támaszkodnak.

„Ha valaki azt gondolja, pusztán az egyéniségek dönthetnek, és hogy a belga válogatott ereje leginkább a klasszisok egyéni képességeiben rejlik, téved, a csapatszellem legalább annyira erénye a jelenlegi együttesnek. Hogy mást ne mondjak, Axel Witsel és Nacer Chadli tizenhét éve ismeri egymást, jó barátok, sokan mások ifikoruk óta együtt készülnek. Igaz, a felnőtt színtéren most mérettetnek meg először" – nyilatkozta David Van Den Broeck, a belga Het Nieuwsblad szakírója a Nemzeti Sportnak.

+1 A BELGA CHUCK NORRIS

A brutális felépítésű, majd' két méter magas támadó megjelenésel azért a nagy hajnyírás után sem lett kevésbé ijesztő a védők számára.

Nem véletlen, hogy Angliában szinte az összes Chuck Norris-poént átalakították Romelu Lukaku stílusához. Jöjjön pár gyöngyszem (még több itt, vagy Twitteren a #LukakuFacts, esetleg a #TrueStory hashtaggel kereshető):

• Nem Lukaku van kölcsönben az Evertonnál, az Everton van kölcsönben Lukakunál.
• Paul Scholes képes 50 méterről eltalálni egy fát a labdával. Lukaku képes 100 méterről eltalálni Scholest egy fával.
• A halálnak egyszer volt egy Lukaku-közeli élménye.
• Legutóbb, amikor Lukaku Franciaországban nyaralt, egyik délután elment biciklizni. Aznap véletlenül megnyerte a Tour de France-t.
• A kísértetek a táborban néha körbeülik este a tüzet, és Lukaku-történeteket mesélnek.

VB 2014

A KEDDI (SZERDÁRA ÁTNYÚLÓ) PROGRAM

A-CSOPORT
Brazília–Mexikó (tv: m1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
21 óra, Fortaleza, tv: M1. Vezeti: Cakir (török)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BRAZÍLIA:
Júlio César – D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho, L. Gustavo – Ramires, Oscar, Neymar – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
MEXIKÓ: Ochoa – P. Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, Moreno, Layún – H. Herrera, Vázquez, Guardado – O. Peralta, G. dos Santos. Szövetségi kapitány: Miguel Herrera

H-CSOPORT

Belgium–Algéria (tv: m1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
18 óra, Belo Horizonte, tv: M1. Vezeti: M. Rodríguez (mexikói)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen – Fellaini, Witsel – De Bruyne, Dembélé, E. Hazard – Lukaku. Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
ALGÉRIA: M’Bolhi – Mandi, Bugerra, Medzsani, Gulam – Bentaleb – Taider, Feguli, Szudani, Laszen – Szlimani. Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodzic

Oroszország–Dél-Korea (tv: m1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Szerda, 0 óra, Cuiabá, tv: M1. Vezeti: Pitana (argentin)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
OROSZORSZÁG:
Akinfejev – Jescsenko, V. Berezuckij, Ignasevics, Scsennyikov – Szamedov, Gyenyiszov, Fajzulin, Zsirkov – Kokorin, Kerzsakov. Szövetségi kapitány: Fabio Capello
DÉL-KOREA: 1 Dzsung Szung Rjong – Kim Csang Szu, Kvak Te Hvi, Jun Szuk Jung, Kim Jung Hvon – Ki Szung Jong, Han Kuk Jung – Ku Dzsa Csol, Li Csung Jong, Szon Hjung Min – Pak Csu Jung. Szövetségi kapitány: Hong Mjung Bo

Brazília
Kapusok: 1 Jefferson (Botafogo), 12 Júlio César (Toronto FC – kanadai), 22 Victor (Atlético Mineiro)
Védők: 2 Dani Alves (Barcelona – spanyol), 13 Dante (Bayern München – német), 4 David Luiz (Chelsea – angol), 15 Henrique (Napoli – olasz), 23 Maicon (Roma – olasz), 6 Marcelo (Real Madrid – spanyol), 14 Maxwell (PSG – francia), 3 Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: 5 Fernandinho (Manchester City – angol), 18 Hernanes (Internazionale – olasz), 17 Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), 11 Oscar (Chelsea – angol), 8 Paulinho (Tottenham – angol), 16 Ramires (Chelsea – angol), 19 Willian (Chelsea – angol)
Támadók: 20 Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Fred (Fluminense), 7 Hulk (Zenit – orosz), 21 Jo (Atlético Mineiro), 10 Neymar (Barcelona – spanyol)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Mexikó
Kapusok: 1 José de Jesús Corona (Cruz Azul), 13 Guillermo Ochoa (Ajaccio – francia), 12 Alfredo Talavera (Toluca)
Védők: 4 Rafael Márquez (León), 5 Diego Reyes (Porto – portugál), 7 Miguel Layún (América), 22 Paul Aguilar (América), 18 Andrés Guardado (Leverkusen – német), 15 Héctor Moreno (Espanyol – spanyol), 2 Francisco Rodríguez (América), 3 Carlos Salcido (Tigres UANL), 16 Miguel Ponce (Deportivo Toluca)
Középpályások: 21 Carlos Pena (León), 6 Héctor Herrera (Porto – portugál), 17 Isaác Brizuela (Toluca), 8 Marco Fabián (Cruz Azul), 23 José Juan Vázquez (León), 20 Javier Aquino (Villarreal – spanyol)
Támadók: 14 Javier „Chicharito" Hernández (Manchester United – angol), 10 Giovani dos Santos (Villarreal – spanyol), 9 Raúl Jiménez (América), 11 Alan Pulido (Tigres), 19 Oribe Peralta (Santos Laguna)
Szövetségi kapitány: Miguel Herrera

H-CSOPORT

Dél-Korea
Kapusok: 1Dzsung Szung Rjong(Szuvon Bluewings), 21Kim Szung Gju(Ulszan Hyundai), 23Li Bum Jung(Puszan IPark)
Védők: 5Kim Jung Gvon(Kuangcsou Evergrande – kínai), 3Jun Szuk Jung(QPR – angol), 6Hvang Szok Ho(Hirosima Sanfrecce – japán), 20Hong Dzsong Ho(Augsburg – német), 4Kvak Te Hvi(al-Hilal – szaúdi), 12Li Jong(Ulszan Hyundai), 2Kim Csang Szu(Kasiva Reysol – japán), 22Pak Dzsu Ho(Mainz – német)
Középpályások: 16Ki Szung Jung(Sunderland – angol), 8Ha De Szung(Peking Kuoan – kínai), 14Han Kuk Jung(Kasiva Reysol – japán), 15Pak Dzsong Vu(Kuangcsou R&F – kínai), 7Kim Bo Kjung (Cardiff City – walesi, PL), 17Li Csung Jong(Bolton – angol), 19Dzsi Dong Von(Augsburg – német), 9Szon Hung Min(Leverkusen – német)
Támadók: 13Ku Dzsa Csol(Mainz – német), 11Li Kun Ho(Szangdzsu Szangmu), 10Pak Csu Jung (Watford – angol), 18Kim Sin Vuk(Ulszan Hyundai)
Szövetségi kapitány: Hong Mjung Bo

Oroszország
Kapusok: 1Igor Akinfejev(CSZKA Moszkva), 12Jurij Lodigin(Zenit), 16Szergej Rizsikov(Rubin Kazany)
Védők: 14Vaszilij Berezuckij, (CSZKA Moszkva) 4Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 3Georgij Scsennyikov(CSZKA Moszkva), 13Vlagyimir Granat (Dinamo Moszkva), 2Alekszej Kozlov(Dinamo Moszkva), 22Andrej Jescsenko (Anzsi Mahacskala), 23Dmitrij Kombarov(Szpartak Moszkva), 5Andrej Szemjonov(Tyerek Groznij)
Középpályások: 7Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), 18Jurij Zsirkov (Dinamo Moszkva), 21Alekszej Ionov(Dinamo Moszkva), 10Alan Dzagojev(CSZKA Moszkva), 15 Roman Sirokov(FK Krasznodar), 8Gyenyisz Glusakov (Szpartak Moszkva), 20Viktor Fajzulin (Zenit), 17Oleg Satov(Zenit), 19Alekszandr Szamedov(Lokomotiv Moszkva)
Támadók: 11Alekszandr Kerzsakov(Zenit), 9Alekszandr Kokorin(Dinamo Moszkva), 6Makszim Kanunnyikov(Amkar Perm)
Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Algéria
Kapusok: 23 Raisz M'Bolhi (CSZKA Szófia – bolgár), 1 Cédric Szi Mohamed (CS Constantine), 16 Mohamed Zemmamus (USM Alger)
Védők: 4 Esszaid Belkalem (Watford – angol), 2 Madzsid Bugerra (Lehvija – katari), 17 Liasszin Kadamuro-Bentaiba (Mallorca – spanyol), 3 Fauzi Gulam (Napoli – olasz), 5 Rafik Hallis (Académica Coimbra – portugál), 20 Aisza Mandi (Stade Reims – francia), 12 Karl Medzsani (Valenciennes – francia), 6 Dzsamel Meszbah (Livorno – olasz), 22 Mehdi Mosztefa (Ajaccio – francia)
Középpályások: 14 Nabil Bentaleb (Tottenham – angol), 11 Jaszin Brahimi (Granada – spanyol), 18 Abdelmumen Dzsabu (Club Africain – tunéziai), 10 Szofian Feguli (Valencia – spanyol), 8 Medhi Laszen (Getafe – spanyol), 21 Rijad Mahrez (Leicester City – angol), 19 Szafir Taider (Internazionale – olasz), 7 Hasszan Jebda (Udinese – olasz)
Támadók: 9 Nabil Gilasz (Porto – portugál), 13 Iszlam Szlimani (Sporting CP – portugál), 15 El-Arbi Hillel Szudani (Dinamo Zagreb – horvát)
Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodzic (bosnyák)

Belgium
Kapusok: 13 Sammy Bossut (Zulte Waregem), 1 Thibaut Courtois (Atlético Madrid – spanyol), 12 Simon Mignolet (Liverpool – angol)
Védők: 2 Toby Alderweireld (Atlético Madrid – spanyol), 23 Laurent Ciman (Standard Liege), 4 Vincent Kompany (Manchester City – angol), 18 Nicolas Lombaerts (Zenit – orosz), 15 Daniel Van Buyten (Bayern München – német), 21 Anthony Vanden Borre (Anderlecht), 3 Thomas Vermaelen (Arsenal – angol), 5 Jan Vertonghen (Tottenham – angol)
Középpályások: 22 Nacer Chadli (Tottenham – angol), 16 Steven Defour (Porto – portugál), 19 Mousa Dembélé (Tottenham – angol), 8 Marouane Fellaini (Manchester United – angol), 6 Axel Witsel (Zenit – orosz), 20 Adnan Januzaj (Manchester United – angol)
Támadók: 10 Eden Hazard (Chelsea – angol), 9 Romelu Lukaku (Everton – angol), 14 Dries Mertens (Napoli – olasz), 11 Kevin Mirallas (Everton – angol), 17 Divock Origi (Lille – francia), 7 Kevin De Bruyne (Wolfsburg – német)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik