Olasz-spanyol: bosszúvágy kontra örökmérleg-igazítás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.27. 18:46
null
Andrea Pirlo (balra) és Andrés Iniesta megint kezet foghat – de ki fog gratulálni kinek? (Fotó: Reuters, archív)
Csütörtök este eldől, ki jut be a Konföderációs Kupa döntőjébe, hogy összecsapjon a házigazda brazil válogatottal: a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott, amely eddig sebezhetetlennek tűnt a tornán, és amely győzelmével kiegyenlítheti az olaszok elleni örökmérleget, vagy a tavalyi Eb-döntőn elszenvedett 4–0-s veresége miatt bosszúra szomjazó olasz válogatott. Fortalezában kiderül.

 

Csütörtök este Fortalezában Spanyolország és Olaszország újra összecsap egymással: a tavalyi Európa-bajnokság csoportköre és döntője után a Konföderációs Kupa elődöntőjében találkozik egymással Vicente del Bosque és Cesare Prandelli együttese.

Egy éve a gdanski csoportmeccs Cesc Fabregas és Antonio Di Natale góljával 1–1-re végződött, majd a kijevi döntőben David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres és Juan Mata találatával a spanyolok 4–0-ra legyőzték riválisukat. Ez volt a két csapat 31. mérkőzése, s az örökmérleg még mindig az olaszoknak kedvez, de már nem sokkal: 10 itáliai győzelem mellett kilenc spanyol siker született, s 12-szer döntetlennel zárult a felek találkozója.

Azaz Del Bosque csapata ezúttal egyenlíthet, mégis mindenki úgy kezeli a találkozót, mint esélyt az olaszok előtt a visszavágásra.

„Ez az elődöntő kiváló alkalom az olaszoknak, hogy bosszút álljanak a tavalyi Eb-döntőért. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, de nem akarunk lassítani, folytatnánk a menetelést, és a döntőben összecsapnánk a házigazda brazilokkal" – mondta a spanyol szövetségi kapitány, akinek csapata hibátlanul zárta a csoportkört, a három győzelem során 15 gólt szerzett, és csak egyet kapott. Bár a képet különösen színessé teszi a Tahiti elleni 10–0.

Del Bosque két helyen hezitált az összeállítás kapcsán, kapusposzton Iker Casillas és Víctor Valdés közül a Marca szerint a Real Madrid kapusát választotta. Elöl Roberto Soldado és Fernando Torres között az döntött, hogy a Sevilla támadója sérülés miatt nem léphet pályára. Cesc Fabregas viszont felépült enyhe izomsérüléséből, amelyet a Nigéria elleni meccsen szenvedett el, és játszhat.

Az olaszok is két győzelemmel kezdtek, de a csoport utolsó meccsén Brazíliától kaptak egy négyest, és így a spanyol válogatott útjába kerültek. Gianluigi Buffon kapus szerint elsősorban hátul kellene jobban összpontosítaniuk, és tenni azért, hogy ne legyen ismét egyoldalú az összecsapás.

„El kell kezdenünk jobban védekezni, mert túl sok gólt kapunk. A mi keretünk tehetségével nem lenne szabad ennyi védelmi hibát elkövetni" – mondta a Juventus kapusa.

Az olasz válogatottból hiányzik a sérülés miatt hazautazó Mario Balotelli és a jobbhátvéd, Ignazio Abate. Balotelli helyén Alberto Gilardino, a védő helyett Christian Maggio lép majd pályára. Pirlo kisebb sérüléssel bajlódik, de várhatóan vállalja a játékot. Cesare Prandelli minden bizonnyal (hasonlóan az Európa-bajnoki csoportmérkőzéshez) három védővel küldi pályára az olasz válogatottat, a középpályát alaposan „megpakolva” – a felállás várhatóan 3–4–2–1 lesz.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA
ELŐDÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG

Fortaleza, Castelao Aréna. 21.00 (Tv: M1). V: Howard Webb (angol)
A várható kezdőcsapatok
SPANYOLORSZÁG:
Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Alba – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro, Fabregas – F. Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Maggio, De Rossi, Pirlo, Giaccherini – Candreva, Montolivo – Gilardino. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik