Mindig kell B-terv, ám Messi pótolhatatlan

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.14. 18:18
null
Sabella az 1986-os világbajnok csapat képe előtt – ő lesz az, aki ismét vb-trófeát nyer a válogatottal? (Fotó: Reuters)
Kevesebb, mint két hónap van hátra a brazíliai labdarúgó-világbajnokság rajtjáig. A FIFA.com interjút készített az argentin válogatott szövetségi kapitányával, Alejandro Sabellával, aki a feladatával járó stresszről, Lionel Messiről és Carlos Tévez esetleges visszatéréséről is beszélt.

„Nem szeretnék túlságosan előre izgulni a vb miatt, de nem tagadom, hogy egyre izgatottabb vagyok – vallott Sabella. – A családdal és a barátokkal sem téma ez annyira, mint gondolnák. Annak ellenére sem, hogy egy válogatott vezetése mellett sokkal több időt tölt otthon az ember, mintha egy klubot irányítana. Most egyelőre örülök neki, hogy túl vagyunk a selejtezőkön. Rengeteg mérkőzést nézek meg itthon. Olyan sokat, hogy lassan új karosszék után kell néznem, mert ezt már kezdem elhasználni...”

„Nem gondolom, hogy könnyű csoportba kerültünk volna, de nem is ezzel kell foglalkoznunk. Mi vagyunk a legnagyobb ellenfelei saját magunknak. Ha csúcsformában leszünk, akkor tényleg olyan könnyen juthatunk tovább, ahogy azt a szurkolóink elvárják tőlünk. Ha a teljesítményünk elmarad a százszázalékostól, akkor viszont a könnyűnek tűnő meccseket is nehézzé tehetjük magunknak” – mondta az argentin kapitány a világbajnokság csoportmérkőzéseiről.

Sabella arról a stresszről is beszélt, ami egy szakvezetőt ér játékos-megfigyelés közben – az edzői pálya e szegmenséről viszonylag ritkán esik szó.

„Nem könnyű egy szövetségi kapitány élete, amikor saját játékosait nézi klubjaikban. Ilyenkor mindig csak az jár a fejemben, hogy meg ne sérüljenek. Ha mégis történik velük valami, akkor pedig addig izgulok, amíg meg nem tudom, hogy mi a helyzet velük. Ilyenkor velük együtt szenvedek. Nyugodtan már csak olyan mérkőzéseket tudok végignézni, ahol nincs argentin játékos a pályán.”

A kapitány nem tagadta, mennyire fontos számára, hogy a négyszeres aranylabdás Lionel Messi ott legyen a csapatban. A Barcelona támadója 83 válogatott mezben lejátszott mérkőzésén 37 góllal segítette eddig hazáját.

„Hogy van-e B-tervünk arra az esetre, ha Messi kiesik? Mindig kell B-tervnek lenni, ám ő pótolhatatlan! Nincs olyan klub vagy válogatott a világon, amely képes lenne ugyanarra a teljesítményre, ha Messi nem bevethető. Rá épül a csapat, így ha nincs fenn a pályán, azt hamar észrevesszük. Természetesen ezzel a helyzettel is tudunk majd mit kezdeni, ahogy már megtettük azt Rómában, amikor Messi és Agüero is kihagyta az olaszok elleni meccset."

Ahogy Magyarországon – vagy a nagy rivális brazilok otthonában – úgy Argentínában is hozzászokhattak a válogatott edzői, hogy az országban mindenki ért a labdarúgáshoz, így Sabella munkáját is rengetegen véleményezik.

„Nem zavarnak túlzottan a kritikák. Azt én is látom, hogy a védekezésben nem vagyunk annyira jók, mint az előrejátékban. Az évek során megtanultam, hogy kinek a kritikáira érdemes hallgatni, és kiére nem. Ez a helyzet a Carlos Tévez-témával is. Sokan követelik őt vissza, így meg kell vizsgálnom, hogy mi lenne a legjobb a csapatnak. Olvasok, figyelek, nézek, majd levonom a következtetéseimet. Igazából nem szeretek azokról a játékosokról beszélni, akik nincsenek a keretben, és ez rá is vonatkozik – de megértem, hogy miért téma ez.”

A várakozás a világbajnokság előtt hatalmas, pláne, hogy az amerikai kontinensen rendezett összes vb-t dél-amerikai csapat nyerte meg. Argentína pedig végső győzelmével a rivális brazilok orra alá is borsot törhet...

„Argentínában mindenki úgy gondolja, hogy a mienk a világ legerősebb válogatottja. Még akkor is, ha nem nyerünk semmit sem. Normális a felfokozott várakozás, nekünk azonban két lábbal kell állnunk a földön, és keményen dolgoznunk."

Az interjú végén az argentin mestert arról faggatták, hogy elképzelte-e már magát világbajnokként.

„Meg kellett volna tennem már, de még nem fordult elő. Már átfutott az agyamon, hogy a döntőben vagyunk, de az is csak pár másodpercre. Az igazság az, hogy most másra kell koncentrálnom, nem fér bele az álmodozás" – összegzett Alejandro Sabella.

Argentína június 16-án Bosznia-Hercegovina ellen kezdi meg a világbajnokságot. Az F-csoportban rajtuk kívül még Irán és Nigéria lép pályára a brazíliai tornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik