Magyar álomgólok Brazília ellen; Mbappé is beköszön, újra világbajnok Franciaország – vb-videók

Vágólapra másolva!
2018.07.15. 01:17
null
Farkas János kapásgólja gyönyörű volt – a néhai Vasas-csatér síremlékén is a gólöröm e képe látható<br />
A magyar válogatott történetének egyik legszebb győzelméről nevezetes a labdarúgó-világbajnokságok július 15-i játéknapja: 1966-ban ezen a napon győzte le Baróti Lajos csapata 3:1-re a címvédő Brazíliát. Vb-öröknaptárunkból nem hiányozhat e liverpooli mérkőzés, és természetesen a második francia aranyérmet hozó 2018-as moszkvai finálé sem.

 

 

A Népsport
A Népsport

1966: A VILÁG ÚJRA A MAGYAR FUTBALLISTÁK CSODÁJÁRA JÁR

Egyes korabeli külföldi lapok az egykori Aranycsapathoz hasonlították azt a magyar válogatottat, amely 1966. július 15-én Liverpoolban, a Goodison Parkban 3:1-re legyőzte Brazíliát.

Baróti Lajos csapatának aznapi teljesítményén túl a párhuzam megvonásához szinte kínálkozott a tény, hogy amióta 1954. június 27-én a magyar válogatott legyőzte, Brazília 13 világbajnoki mérkőzést vívott meg vereség nélkül – és nem mellékesen kétszer aranyérmes lett.

A magyarok azonban ezen a napon sem voltak, nem is lehettek „tisztelettudók”, már csak azért sem, mert az első csoportmeccs balszerencsés elveszítése után nem hibázhattak többet.

Bene Ferenc három nagyszerű csel után már a 3. percben belőtte a vezető gólt, és bár Tostao felső sarkos lövéssel egyenlített, ez nem szegte kedvét a nagyszerűen játszó magyaroknak.

Egy brazil címlap: idegesek voltak, de még nincs veszve minden
Egy brazil címlap: idegesek voltak, de még nincs veszve minden

A 64. percben Albert–Bene-összjáték után Farkas János vágta be kapásból a labdát a világbajnok Gilmar kapujának bal alsó sarkába (sokak szerint a torna legszebb gólja volt!), majd a 73. percben – na jó, ez már nem volt álomgól, ám annál fontosabb találat – Mészöly Kálmán higgadtan értékesítette a Bene elleni szabálytalanság következtében befújt 11-est.

Sohasem tudjuk meg, hogyan alakulnak az események, ha Pelé sérülés miatt nem kényszerül kihagyni a meccset – az viszont bizonyos, hogy a mieink lelkiismeretesen gondoskodtak a Fekete Gyöngyszem varázslatainak „pótlásáról”, a közönség szórakoztatásáról... Magyarország e nagyszerű győzelemmel életben tartotta továbbjutási reményeit a 3. csoportban. VIDEÓ ITT!

A MAGYAR GÓLOK SZEPESI GYÖRGY KOMMENTÁLÁSÁVAL!

Feltétlenül megemlítendő, hogy ugyanezen a játéknapon nagy meglepetésre az újonc észak-koreai válogatott megszerezte első vb-pontját, és szintén álmodozhatott a továbbjutásról. VIDEÓ ITT!

VB 1966, ANGLIA – JÚLIUS 15.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
London Uruguay–Franciaország 2:1
Sheffield Spanyolország–Svájc 2:1
Liverpool Magyarország–Brazília 3:1
Middlesbrough Észak-Korea–Chile 1:1

 

1930: HAT PERCCEL ELŐBB LEFÚJTÁK A MECCSET, AMIBŐL ARGENTÍNA PROFITÁLT

Egy csoportmérkőzést a legelső világbajnokságon is rendeztek július 15-én. Argentína Luis Monti hajrábeli szabadrúgásával vezetést szerzett Franciaország ellen, ám hogy e gól egyben győzelmet is érjen, ahhoz az is kellett, hogy a brazil Almeida Rego játékvezető lefújja a mérkőzést, miközben a francia Marcel Langiller kapura tört. Tette ezt a bíró hat perccel a rendes játékidő lejárta előtt…

Végül a franciák tiltakozására e néhány percet mégis lejátszották, ám a meghiúsuló gólhelyzetet senki sem adhatta vissza nekik, s pechjükre újabbat nem tudtak kialakítani.

VB 1930, URUGUAY – JÚLIUS 15.
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Montevideo Argentína–Franciaország 1:0
Francia címlapok a döntő másnapján
Francia címlapok a döntő másnapján

 

2018: FRANCIAORSZÁG MÁSODSZOR IS VILÁGBAJNOK!

Mario Mandzukic a vb-finálék történetének első öngóljával indította el a moszkvai eseményáradatot (12 öngóllal a torna megduplázta az eddigi, 1998-ból származó vb-rekordot), és bár Ivan Perisic viszonylag gyorsan egyenlített, a szünetben megint a franciák vezettek. Horvátországban nem zárták a szívükbe Néstor Pitana játékvezetőt, aki a videofelvétel hosszas tanulmányozása után Perisicre tizenegyest fújt – de hát a horvát klasszis valóban kézzel ért a labdához, ráadásul a kapu előterében…

„Leírhatatlan” – Horvátország az ezüstért is hálás volt
„Leírhatatlan” – Horvátország az ezüstért is hálás volt

Antoine Griezmann nem lelkizett, belőtte a büntetőt, és ez már kikezdte a sok hosszabbításos csata miatt megfáradt horvátok teherbíró-képességét. A második félidő derekán Paul Pogba, majd Kylian Mbappé is lőtt egy gólt (utóbbi az aranymeccsek történetének legfiatalabb gólszerzője lett), és a franciáknak még az is belefért, hogy Hugo Lloris egy rá nem jellemző ordító hibával ajándékozzon egy gólt Mandzukicnak.

Már az elődöntő előtt biztossá vált, de rögzítsük: sorozatban negyedszer nyerte meg a vb-t európai válogatott, ilyen szériára korábban nem volt példa. S noha elsősorban a szakadó esőben ünneplő francia játékosoké az érdem, ne feledkezzünk meg egy öltönyös úriemberről se: Mário Zagallo és Franz Beckenbauer után Didier Deschamps lett a futballtörténelem harmadik kiválasztottja, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet szerzett. VIDEÓ ITT!

A közvetítésből kimaradt, de ettől még tény: a döntőt rövid időre megszakította a Putyin-rezsim ellen minden lehetséges alkalommal tiltakozó orosz punkzenekar, a Pussy Riot akciója. Úgy teljes a kép, ha erre is nyitunk egy ablakot. VIDEÓ ITT!

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚLIUS 15.
DÖNTŐ
Moszkva (Luzsnyiki) Franciaország–Horvátország 4–2
SOROZATUNK ÖSSZES EPIZÓDJA A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik