Iniesta: Eszembe sem jut, hogy a lábamon van

SZALAY ATTILA (Barcelona)SZALAY ATTILA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2014.03.06. 19:36
null
Iniesta a Magista bemutatóján (Fotó: Szalay Attila)
Szerda késő este még Madridban játszott a Spanyolország–Olaszország (1–0) válogatott labdarúgómeccsen Andrés Iniesta, tizenkét órával később viszont – amint arról korábban már beszámoltunk – Barcelonában mutatta be a Nike Magistát, az első magasszárú futballcipőt. A helyszínen Iniesta a Manchester City elleni BL-visszavágóról, Carles Puyol szezon végi távozásáról és a világbajnokságról is beszélt.

 

 

FOCIFORRADALOMRA CIPŐFORRADALOM
Az elmúlt években radikálisan megváltozott a futball, a statikus játékot felváltotta a folyamatos, dinamikus mozgáson alapuló stratégia. Ennek egyik jele, hogy a támadószekcióban lassan a posztok is eltűnnek, a Cristiano Ronaldóhoz, Mario Götzéhez vagy Andrés Iniestához hasonló labdarúgók a pálya minden pontján feltűnnek akció közben. A Nike Magista erre a változásra próbál reagálni. „Jobb labdaérintést és labdakezelést tesz lehetővé – árulja el Phil McCartney, a Nike sportcipőkért felelős alelnöke. – A középmagas kialakítás lehetővé teszi, hogy a lábfej, a boka és a lábszár egyetlen egységként dolgozzon, s ezáltal érvényesülhessen a természetes mozgásuk.”

Azt már a Barcelonába utazásunk előtt is sejtettük, hogy Andrés Iniesta labda nélkül semmi. Pontosabban, labda nélkül is valami. De pont az nem látszik, hogy mi. Gondoljunk csak bele, mi történt volna, ha úgy 250 évvel ezelőtt valaki a nagyközönség elé cibálja Mozartot egy árva zongora nélkül. Vajon ki vette volna észre, hogy született zseni? Ugyanez a helyzet Iniestával is. Ha nincs a környéken egyetlen labda sem, ha nem osztogathatja úgy a passzokat, mint a legjobb krupié a lapokat egy menő Las Vegas-i kaszinóban, akkor csendben meghúzódik a háttérben.

Az csütörtök délután is látszott rajta, hogy nem szeret a középpontban állni, pedig a világ legnagyobb férfiasságára emlékeztető felhőkarcoló, a Torre Agbar tövében lévő rendezvényközpontban mindenki őt kereste. A villogó vakuk úgy irányították rá a fényt, mintha a Camp Nou zöld gyepén futballozna. Csak ugye egyetlen labda sem volt a környéken. Így viszont, ha most láttuk volna életünkben először, nem mondtuk meg volna róla, hogy a világ egyik legjobb labdarúgója. Sőt, azt sem, hogy egyáltalán labdarúgó. Pedig futballcipőt viselt. Mondjuk ilyen típust sem láttunk még soha.

Iniesta a Nike legújabb focicipőjét, a Magistát mutatta be a világ minden tájáról érkező 220 újságírón keresztül a nyilvánosságnak Barcelonában. Első ránézésre a zöldes-sárgás, extravagáns cipő leginkább az amerikaifocisták lábbelijére hasonlít – mindenesetre az európai fociban eddig nem volt jellemző a magasított szár.

EZ NEM AMERIKAIFOCI
Az NFL-ben régóta a Magistához hasonló magasított szárú cipőben játszanak, a típust tervező horvát, Denis Dekovic szerint azonban a hasonlóság nem a cipőkben keresendő.

„Ami Andrés Iniestának a lába, az mondjuk Tom Bradynek a keze. Képzeljük el, hogyan tudná irányítani a labdát egy NFL-játékos, ha a kesztyűje csak a kézfeje feléig tartana. Ott sem véletlen, hogy a csuklóra is ráhúzódik a kesztyű, hiszen a mozdulatért nagy részben a csukló felel. Fociba átfordítva ugyanez igaz a bokára, a magas szárnak azért van jelentősége, hogy a boka mozgását elősegítse” – árulta el kérdésünkre Dekovic.

„Ennek a futballcipőnek olyan fantasztikus az illeszkedése, hogy eszembe sem jut, hogy a lábamon van – mesélte Andrés Iniesta. – Lehetővé teszi számomra, hogy ösztönösen és magabiztosabban mozogjak. Gyerekkori példaképem, Pep Guardiola is biztosan értékelte volna ezt a cipőt aktív játékoskorában.”

Az már csak természetes, hogy a Barcelona spanyol világ- és Európa-bajnokának a lábfejére olyan harmonikusan simul a Magista, mintha a testének a része lenne, hiszen ő maga is aktívan részt vett a cipő fejlesztésében, többek közt a Bayern München német válogatott támadójával, Mario Götzével kéz a kézben.

Élesben várhatóan a brazíliai világbajnokságon próbálják majd ki először a Nike új termékét, így a jövő heti, Manchester City elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóján még nem ebben a modellben fut ki a pályára Iniesta, aki a 2–0-s előny tudatában továbbjutást vár a csapatától.

Közeli a Magistáról
Közeli a Magistáról

„Hiába várjuk jó helyzetben a második meccset, nem kényelmesedhetünk el, a továbbjutáshoz hazai pályán is tökéletes játékot kell nyújtanunk, mert a Manchester City kerete bombaerős – tért ki a BL-meccsre Iniesta, aki szerint a csapat kapitányának, Carles Puyolnak a szezon végi távozása sem zavarja meg a fejeket a katalán öltözőben. – Sajnálom, hogy elmegy tőlünk, ezzel véget ér egy korszak a Barcában. Nagyon jó barátom, és hiányozni fog, de még itt van velünk. Ebből nem lehet gond!”

Mint ahogyan a spanyol válogatottat sem érheti baj a brazíliai világbajnokságon – legalábbis a 29 éves középpályás szerint.

„Címvédőként nem lehet más célunk a vb-n, mint az újabb győzelem. Ez természetesen nem lesz egyszerű, lépésről lépésre kell haladnunk, mert sok veszélyes rivális van, de magabiztosak vagyunk. Nekünk nem kell félnünk senkitől sem, ezt tegnap az olaszok legyőzésével is bizonyítottuk” – zárta szavait Iniesta.

A magasszárú „munkaeszköz” (Fotó: Szalay Attila)
A magasszárú „munkaeszköz” (Fotó: Szalay Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik