K. ZS. 2018.03.12 10:35 Frissítve: 2018.04.04 19:05

Hej, amikor Zidane labdázásra használta a fejét!

A huszadik század utolsó vb-jén, 1998-ban ezen a napon lett világbajnok Franciaország labdarúgó-válogatottja.

Zinedine Zidane az első gólját fejeli a brazilok elleni 1998-as fináléban (Fotó: Action Images)

 

A július 12-i vb-játéknapokról három torna öt mérkőzésének emlékét őrizzük: ekkor mutatkozott be a nagyvilágnak Franz Beckenbauer, ekkor szenvedett fontosnak bizonyuló sérülést Pelé, ekkor döntötte el két nagyszerű fejes góllal az 1998-as döntőt Zinedine Zidane, és 2014-ben ekkor vált bizonyossá, hogy Brazília rendezőként érem nélkül marad.

1966: FRANZ BECKENBAUER KÉT GÓLLAL MUTATKOZIK BE A VILÁGBAJNOKSÁGON

Az előző napi egymeccses nyitány után három mérkőzéssel folytatódott az angliai világbajnokság. Két volt világbajnok és egy Európa-bajnok is pályára lépett, úgyhogy nem lehetett panasz a július 12-i programra.

A brazilok természetesen a címvédés szándékával érkeztek Angliába, és bár a 3. csoport nyitányán győzelemmel mutatkoztak be a bolgárok ellen, esélyeik megcsappanni látszottak. Az igen kemény csatában megsérült ugyanis az egyik gól szerzője, Pelé, az 1958-as vb hőse (a másik gólt Garrincha érte el, Peléhez hasonlóan szabadrúgásból). A brazilok 1962-ben már megmutatták, képesek a sérült Fekete Gyöngyszem nélkül vb-aranyat nyerni, de érthető okokból nem vágytak még egy ilyen tornára. VIDEÓ ITT!

Az egy vb-aranyat szintén őrző NSZK az előző tornán még csak legyőzte Svájcot, ezúttal már valósággal a talajba gyalulta. A 2. csoportban regisztrált fölényes győzelem egyik fő letéteményese a kilencedik válogatott mérkőzésénél tartó, mindössze húszesztendős, akkoriban még a középpályán ténykedő Franz Beckenbauer volt, aki – Helmut Hallerhez hasonlóan – kétszer talált a kapuba. A később játékosként és szakvezetőként is világbajnok „Ferenc Császárhoz" hasonlóan ez volt az első világbajnoki mérkőzése a németeket irányító Helmut Schönnek, minden idők legtöbb (25) vb-meccsen dolgozó szövetségi kapitányának is. VIDEÓ ITT!

Ugyanezen a napon, a 4. csoportban játszotta le első világbajnoki mérkőzését a Koreai NDK válogatottja, és ahogyan egy csoportutolsó-jelölttől elvárható volt, simán kikapott az 1960-ban Európa-bajnok, 1964-ben Eb-ezüstérmes Szovjetuniótól. A szovjeteknél Eduard Malofejev kétszer talált a kapuba. VIDEÓ ITT!

VB 1966, ANGLIA – JÚLIUS 12.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Sheffield NSZK–Svájc 5:0
Liverpool Brazília–Bulgária 2:0
Middlesbrough Szovjetunió–Észak-Korea 3:0

 

1998: ZIDANE KÉT GÓLT FEJEL, FRANCIAORSZÁG ELŐSZÖR VILÁGBAJNOK

Harmadszor állítottak ki játékost a házigazda francia válogatottból az 1998-as tornán, és ahogyan a csoportban Szaúd-Arábia, majd az elődöntőben a horvátok ellen, úgy ezúttal is szerencsét hozott a kényszerű létszámcsökkentés Aimé Jacquet legénységének. Ami azért sem mellékes, mert július 12-én már a finálét vívták a Stade de France-ban. Hozzá kell tenni, amikor Marcel Desailly megkapta a piros lapot a 68. percben, Franciaország már 2–0-ra vezetett.

Nem kis meglepetés volt ez, hiszen dacára a „kékek" házigazdai státuszának és addig látott jól szervezett játékának, a szakértők inkább a címvédő Brazíliát tartották esélyesnek az aranyéremre. Valamelyest árnyalódott a kép, amikor a kezdés előtt Ronaldo gyors egymásutánban ki-, majd bekerült a brazil kezdő tizenegybe. Mi történhetett? Mint kiderült, a kiváló formában lévő csatár epilepsziás rohamra emlékeztető tüneteket produkált a meccs előestéjén, és Mário Zagallo szövetségi kapitány orvosi tanácsra nem kívánta szerepeltetni.

Ronaldo azonban játszani akart, így játszott is, ám egyáltalán nem emlékeztetett korábbi önmagára. A francia védelem többé-kevésbé úgy is kikapcsolta a játékból, hogy közepén az eltiltott Laurent Blanc helyett Frank Leboeuf játszott párban Desaillyjal.

A meccs hőse Zinedine Zidane volt, aki az első félidőben – hol volt még Berlin borzalma! – kétszer is a brazilok kapujába fejelt. Nem sokkal a lefújás előtt, egy tanítani való ellencsapás végén Emmanuel Petit állította be a végeredményt. VIDEÓ ITT!

Franciaország az 1984-es Európa-bajnokság után az 1998-as világbajnokságon is „önző" házigazdának bizonyult: nem engedte át másnak a serleget.

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚLIUS 12.
DÖNTŐ
Saint-Denis Franciaország–Brazília 3–0

 

2014: BRAZÍLIA ÉREM NÉLKÜL MARAD

Arjen Robben lenyűgöző gyorsasága már a bronzmeccs legelején tizenegyest, majd Robin van Persie jóvoltából gólt hozott Hollandiának, és hiába minden fogadkozás, az elődöntőben tönkrevert Brazília – ezúttal is a sérült Neymar nélkül – újfent sima vereséget szenvedett. Daley Blind gyorsan növelte az előnyt, a végjátékban Georginio Wijnaldum is betalált. A szövetségi kapitányi posztról ezzel a mérkőzéssel leköszönő Louis van Gaal arra is ügyelt, hogy minden futballistájának játéklehetőséget adjon: a kapus, Michel Vorm 93. percbeli becserélése azt jelentette, hogy Hollandia lett a vb-k történetének első olyan csapata, amelyik mind a 23 benevezett labdarúgóját pályára küldte. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚLIUS 12. 
A 3. HELYÉRT
Brazíliaváros Brazília–Hollandia 0–3

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!