Foci-vb: Mugabe diktátor Zimbabwéje 2034-ben rendezne

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 11:09
null
Walter Mzembi hisz benne, hogy 2034-ben világbajnokságot rendezhet Zimbabwe (Fotó: timeslive.co.za)
Igazán érdekes információt röpített világgá a helyi sajtó: Zimbabwe elkezdi a felkészülést, az afrikai ország 20 év múlva, 2034-ben labdarúgó-világbajnokságot szeretne rendezni.

„Kétezer-tízben, a dél-afrikai világbajnokságon beszéltem Sepp Blatterrel, aki megerősítette, hogy ha nem adjuk fel az álmainkat, 2034-ben van esély arra, hogy Zimbabwe rendezze a tornát” – idézi az egyik afrikai portál Walter Mzembit, a zimbabwei idegenforgalmi minisztert.

„Ha ez így lenne, az óriási lökést adna a turizmusnak, az emberek látnák, hogy biztonságos országba utaznak. Pályázunk majd a rendezésre, semmi nem állíthat meg minket!”

Mzembi elképzelései szerint a torna központja Zimbabwe fővárosa, Harare lenne, de nemcsak itt, hanem a környező országokban is lennének meccsek, akár Maputo (Mozambik), Johannesburg (Dél-Afrika), Gaborone (Botswana) és Lusaka (Zambia) is helyszíne lehetne néhány találkozónak.

A Magyarországnál négyszer nagyobb állam lakossága 13 millió fő, és nem tartozik a nemzetközi szinten szalonképes országok közé.

Az ország csak nevében köztársaság, tulajdonképpen Robert Mugabe elnök irányítása alatt működik, a 90 éves politikus diktátorként „uralkodik”. A Mugabe-rendszer fehér telepesek ellen irányuló intézkedései miatt az utóbbi öt évben az ország lakossága – különböző becslések szerint – egymillió fővel csökkent.

Nemzetközi források szerint a lakosság egynegyede HIV-vírussal fertőzött, és a gazdasága is romokban hever, üres az államkassza, nemzetközi hitelhez pedig nem tud jutni.

A nemzetközi gyakorlatot látva az afrikai rendezés 2034-ben egyébként reális lehet, a fekete kontinens először és eddig utoljára 2010-ben adott otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének.

Zimbabwe válogatottja Afrikában a gyengébb együttesek közé tartozik, soha nem szerepelt még világbajnokságon, és az Afrikai Nemzetek Kupájára is mindössze kétszer jutott ki (2004, 2006), mindkét alkalommal az első körben búcsúzott.

Nemzetközi szinten ismert játékosa nincs, a FIFA júniusi világranglistáján a 99. helyen áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik