Casillas, Pepe, Balotelli: a vb-csoportkör 11 nagy csalódása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.28. 10:47
Vb-sztárok, akiknél a teljesítmény nem találkozott az elvárásokkal az alapszakaszban. Néhányan még javíthatnak.

A 2014-es brazíliai világbajnokság csoportkörében a 48 mérkőzésen 136 gólt, sok meglepetést és váratlan eredményt, kiemelkedő teljesítményeket, de csalódást keltő játékosokat is láthattunk. Utóbbira összegyűjtöttünk egy kezdőcsapatra való példát, azaz a torna alapszakaszának egyéni kudarcairól lesz szó.

Iker Casillas (Spanyolország)
A két meccsen is sorsdöntően hibázó orosz Akinfejevvel is kezdhettük volna a sort, de az elvárások tekintetében a címvédő 1-ese okozta a legnagyobb csalódást a kapusok között. Már a BL-döntőben is nagyot hibázó Casillas könyékig benne volt a hollandok elleni sokkoló erejű ötösben, majd Chile ellen is hatástalan volt a gólvonalon. Spanyolország (Angliával holtversenyben) a legkevesebb lövést (24) engedélyezte az ellenfeleknek a csoportkörben, mégis hét kapott góllal távozott a tornáról. Mind a hetet Casillas könyvelte el, az Ausztrália elleni tét nélküli találkozón már Pepe Reina védett.



Gerrard Piqué (Spanyolország)

Persze hiba lenne egyetlen játékos nyakába verni a spanyolok vergődését, Casillas mellett több kulcsember (Xavi, Busquets, Xabi Alonso) is messze alulmúlta legjobbját, köztük az egyik leggyengébbnek Gerrard Piqué játéka bizonyult. A holland támadók bolondot csináltak belőle, ami Vicente del Bosquénak is feltűnt: a Barcelona hátvédje Chile és Ausztrália ellen már pályára sem lépett.

Leighton Baines (Anglia)
Klubjában, az Evertonban két fantasztikus szezonon van túl a Premier League legjobb szélső hátvédje, aki a válogatottba képtelen volt átmenteni briliáns formáját. A kötelezőt hozta, de a tőle joggal várt felfutásokból, szabadrúgásokból és gólveszélyes beadásokból szinte semmit sem láttunk a D-csoport mérkőzésein, persze ebben Roy Hodgson taktikai utasítása is szerepet játszhatott.

Dani Alves (Brazília)
Több gyenge pontja is van a tornagyőzelemre ítélt házigazda braziloknak, ebbe a két szélső hátvéd is beletartozik. Marcelo öngóllal kezdett a nyitó mérkőzésen, de abban és a selecao csoportkörben kapott másik góljában is vastagon benne volt Alves, akinek a Barcelonában sem volt túl jó éve. Támadásban vékony, hátul bizonytalan, persze a vb-n még javíthat. Mindenesetre Maicon készen áll a bevetésre.

A végső sikerhez Brazíliának és Dani Alvesnek (2) is javulnia kell (Fotó: Action Images)
A végső sikerhez Brazíliának és Dani Alvesnek (2) is javulnia kell (Fotó: Action Images)

Pepe (Portugália)
Az első csoportkörben Thomas Müllert lefejelésért a kiállítás sorsára jutó Pepe butaságával előre megágyazott a portugál kiesésnek: a németektől elszenvedett súlyos vereség okozta negatív gólkülönbség hazautazást jelentett Ronaldóéknak. Bár Pepe idegrendszerében mindig benne van az összeomlás lehetősége, a Real Madrid hátvédjének az elmúlt két szezonban rengeteget tisztult a játéka, ezért is volt nagy csalódás, hogy visszatért a sokakban ellenszenvet kiváltó, futballpályán nem elfogadott módszereihez.

Pepéből megint előtört a rossz Pepe, ami sokba került Portugáliának (Fotó: Action Images)
Pepéből megint előtört a rossz Pepe, ami sokba került Portugáliának (Fotó: Action Images)

Steven Gerrard (Anglia)
A Liverpool legendája egy kitűnő szezont végzetes hibával zárt le: ő elcsúszott, a bajnoki trófea pedig onnantól kezdve kezdett kicsúszni a vörösök kezei közül. A vb-t sem úszta meg emlékezetes baki nélkül az angolok csékája, aki Olaszország és Uruguay ellen sem volt képes felvenni a ritmust a középpályán, zárásképp pedig egy gólpasszal ajándékozta meg Luis Suárezt. Vélhetően ezzel véget is ért válogatottbeli karrierje, bár Hodgson a hírek szerint még számít Gerrard szolgálataira.

A csoportkör végén mindketten szomorúan távoztak, de Uruguay még versenyben van (Fotó: Action Images)
A csoportkör végén mindketten szomorúan távoztak, de Uruguay még versenyben van (Fotó: Action Images)

Alex Song (Kamerun)
Váratlanul gyenge teljesítmények, vb-pénz körüli viták, bojkott, verekedés az edzésen, hazaküldések, a pályán összeugró játékosok jellemezték az egyaránt csalódást okozó Elefántcsontpart, Ghána és Kamerun produkcióját a világbajnokságon. A Barcelonában mellőzött, két éve még a Premier League egyik legjobb középpályásaként számon tartott Alex Songtól hiba lett volna csodát várni Brazíliában, de ő még ezt is képes volt alulmúlni. Mexikó ellen láthatatlan volt, a második körben pedig egy aljas ütésért kapott piros lappal pecsételte meg teljesítményét.



Mario Balotelli (Olaszország)

A poénok és humor terén legjobb – már-már manchesteri – formáját hozta Olaszország Super Mariója, aki kezdésként az angolok elleni meccset egy fejes góllal eldöntötte, de Costa Rica ellen csak kihagyott helyzeteket tudott felmutatni, a harmadik fellépésén pedig fegyelmezetlen játéka azt jelentette, hogy a második félidőt már a kispadon ült. Nem valósult meg, amit sok olasz remélt Balotellitől 2014 nyarára, hogy fiúból érett férfivé váljon, ezt a kiesést követően is bizonyította.

Edinson Cavani (Uruguay)

Az egy évvel ezelőtt 64 millió euróért cserébe Nápolyból Párizsba költöző csatár hiába rendkívül tehetséges és gólérzékeny (valamint a legjobban védekező gólfelelős a mezőnyben), egyszerűen képtelen húzóemberré válni válogatott mezben, ahogy azt Luis Suárez teszi, mikor épp nem tiltják el kilenc meccsre és négy hónapra harapásért. Bár Cavani Costa Rica ellen büntetőből eredményes tudott lenni és egy gólpassza is van, Suárez hiányában elveszettnek tűnik az uruk támadógépezetében. Kolumbia ellen a nyolcaddöntőben lesz lehetősége megcáfolni.

Kolumbia ellen kijön-e a lépés Cavaninak? (Fotó: Action Images)
Kolumbia ellen kijön-e a lépés Cavaninak? (Fotó: Action Images)

Diego Costa (Spanyolország)
Egy újabb spanyol kudarc, a nagy reményekkel honosított brazil születésű csatár, aki nem tudott alkalmazkodni a címvédő és Del Bosque játékrendszeréhez. A helyzetei megvoltak, de gólt nem sikerült elérnie, játéka pedig továbbra sem nélkülözi az ellenszenves megmozdulásokat – ebben a brazil szurkolók felől rázúduló utálat is szerepet játszhatott. Az Atlético Madridot a Chelsea kedvéért elhagyó csatár vb-jéről mindent elárul, hogy legemlékezetesebb jelenete a kispadhoz fűzi, amikor legyantázta padtársa, Xabi Alonso lábát.



Romelu Lukaku (Belgium)
Ha döcögősen is, de a belgák eddig megnyerik a meccseiket a vb-n, igaz, a gólok kissé váratlan irányból érkeznek. Eddig három cserejátékos és egy hátvéd talált be az ellenfelek hálójába Marc Wilmots együttesében, miközben az első számú gólfelelős, Romelu Lukaku eddig nem sok veszélyt jelentett a kapura. A whoscored.com statisztikái szerint a belga csapatban csak a Dél-Korea ellen kiállított Defournak rosszabbak a mutatói, mint a Chelsea 21 éves csatárának, aki két meccsen csupán egy lövéssel jelentkezett. A kieséses szakaszban még ő is javíthat.

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok kreatív effektjeit akár rögzítés közben is használhatják. (x)

Lesz ez még jobb is? (Fotó: Action Images)
Lesz ez még jobb is? (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik