Barcelona: Iniesta-érzés a La Masián

SZALAY ATTILA (Barcelona)SZALAY ATTILA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2014.03.08. 08:32
null
A La Masia ideiglenes növendékei
Ahogyan arról már korábban beszámoltunk: a Nike bemutatta az új, magas szárú futballcipőjét, a Magistát. A Barcelona világszerte elismert futballakadémiáján, a La Masián az újságíróknak is lehetőségük adódott a modell tesztelésére a klub utánpótlásedzői által tartott edzésen. Ahol aztán nem mellékesen az is kiderült: mi az alapja a 2009-ben hat trófeát nyerő katalán alakulat passzjátékának.



A katalán nyelvben sajátos etimológiája van a szurkoló szónak, ráadásul ez egy messzire jutó magyarhoz köthető. A függetlenségükhöz konokul ragaszkodó katalánok tükörfordításban úgy hívják a futballdrukkereket (culé), hogy „hátsósok”. Honnan ez a különös elnevezés? Az köztudomású, hogy 1954-ben azért kezdték el építeni Európa jelenlegi legnagyobb stadionját, a Camp Nout, mert Kubala László játéka láttán úgy megszaporodott az FC Barcelona-szimpatizánsok száma, hogy hirtelen megdőlt a „sok jó ember kis helyen is elfér” mondás állítása. Hirtelen annyian lettek kíváncsiak a csapatra, hogy a Barca korábbi otthonát körbeszegélyező hatalmas kőfalra is felmásztak a meccsek alatt. Aki ilyenkor elsétált a stadion mellett, az utcáról csak a kőrengeteg tetején neki háttal ülő, pályára meredő, hátsójukat az utcafrontra mutató drukkereket látta. Hát innen a „hátsósok”.

Stílusteremtő háromszög
Stílusteremtő háromszög

A Barcelona új akadémiáját, a 2006-ban átadott modern La Masiát is falak veszik körül, mint valami erődítményt, így ha valaki meg akarná lesni az öt füves és négy műfüves pálya egyikén pallérozódó jövőbeni Andrés Iniestákat, annak vérbeli „culéként” fel kellene másznia rájuk. Ezt persze nem lehet. Egyébiránt szükség is van a falakra, hiszen nem a város szélén, a halandó szemek elől eldugott senki földjén terül el a La Masia, hanem egy kulturált lakótelep kellős közepén. Az oldalsó bejárattal szemben például egy hétköznapi szupermarketben intézik a hétköznapi emberek a hétköznapi vásárlásaikat. Itt a dobozos tejek, amott a reménybeli eurómilliós lábak várnak a felfedezésükre.

Szigorú a rendszer, akárki nem juthat be a falakon túlra, mi is csak azért kaptunk bebocsájtást 31 külföldi újságíró társaságában, hogy a La Masia két utánpótlásedzőjének segítségével akció közben is kipróbálhassuk a Nike legújabb focicipőjét, a bokára nyúló szárú Magistát. Kiderült, hogy a „munkaeszköz” vibráló színére szakszó is létezik, mégpedig a volt. Erről nekünk eddig az elektromos feszültség és a soproni fesztiválhangulat ugrott be, nem pedig egy szín, pedig tényleg létezik. A volt mellett aranyozott rész is díszíti a Magistát, amivel az amerikai sportszergyártó cég arra utal, hogy a brazíliai világbajnokságon ez a győztesek cipője lesz. Ha bejön a jóslat, akkor Spanyolország vagy Németország ül fel a futballvilág trónjára, hiszen Andrés Iniesta és Mario Götze is közreműködött a fejlesztésben.

A MÁGIKUS HÁROMSZÖG
Még a Barcelona edzőjeként Pep Guardiola nyilatkozta egyszer, hogy az ő taktikája végtelenül egyszerű: passz, passz és passz. Ez nemcsak kimondva, hanem a katalánok mérkőzéseit nézve is kifejezetten egyszerűnek tűnik, olyan könnyedén csinálják. Persze gondolhatjuk, hogy a kivitelezés mégiscsak bonyolult kell, hogy legyen, hiszen nincsen sok klub, amelyik ilyen hatékonyan elő tudja adni – szeptemberben a Rayo Vallecano ellen öt év és 317 meccs után először fordult elő, hogy a Barca kevesebbet birtokolta a labdát, mint az ellenfél. A La Masián nekünk tartott tréningen első kézből tapasztalhattuk meg ennek a játéknak az alapját. Ez pedig nem más, mint a háromszög. Az edzők videofelvételeken mutatták be: ha a Barcelona támad, ketten mindig úgy helyezkednek, hogy a labdát birtokló csapattársukkal háromszöget alkossanak. Nem egyszer, nem kétszer – folyamatosan. Minden egyes passz után, ha máshoz kerül a labda, kialakul az újabb háromszög. Így tudják kialakítani az elképesztő labdabirtoklási fölényt, és ezt a La Masián már a legkisebbeknek is tanítják. Az utánpótláscsapatok edzésein központi szerepe van a cicázásnak, ami itt nem könnyed játszadozás. Kezdetben öten próbálnak meg kipasszolni két védőt a lehető legszűkebb körben, minél dinamikusabban, szigorúan egy labdaérintéssel. Később, amikor már ügyesebbek a fiatalok, az öt külső ember háromra redukálódik. És megszületik a háromszög.

Na de a lényeg: hogyan viselkedik a forradalmi cipő mozgás közben? Két szóval csak annyit mondanánk: jó gyerek. Olyan a hatása, mintha zokniba bújnánk, aminek az alján stoplik vannak. Annyira könnyű, hogy szinte észre sem venni, és nemcsak a bokát, hanem a lábfejet, a rúgó felületet is a rugalmas szövetborítás fedi. Hogy mennyi közünk van a foci gyakorlati részéhez, arról mindent elárul, hogy írunk róla, nem pedig élünk belőle, de még így is feltűnő volt, hogy a labdát jobban érezni a Magistában. Mintha óvszer nélkül szeretkeznél. Ettől persze még senki sem lesz ügyesebb labdarúgó, mindenesetre azt elhisszük, hogy egy Iniestához hasonlóan sokat mozgó, a labdával szoros barátságot ápoló karmester játékát elősegíti.

Ez pedig már csak azért is fontos, mert legutóbb ugye akkor építettek stadiont az FC Barcelonának, amikor Kubala László volt a csapat sztárja. Most tervezik az aréna teljes felújítását és kibővítését, amely várhatóan 2021-re készül el hozzávetőleg 600 millió euróból. Abban Andrés Iniestának is óriási szerepe volt az elmúlt években, hogy igény mutatkozik a beruházásra. És a Magista ígérete szerint a spanyol világ- és Európa-bajnok még jobb lehet. Ki tudja, az új stadion területén egyszer talán ő is kap egy szobrot. Úgy, mint Kubala László a Camp Nou főbejáratánál.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik