A románok temetik Piturcát, Bölöni az utódjelöltek között

Vágólapra másolva!
2013.09.13. 12:15
null
Victor Piturca napjai meg vannak számlálva a román kispadon, már csak az a kérdés, ki váltja? (Fotó: Reuters)
A helyi sajtó továbbra is támadja Victor Piturcát, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. A magyar válogatottal egy vb-selejtezős csoportban szereplő együttes az Egervári-csapat 3–0-s bukaresti legyőzése után 2–0-ra kikapott Törökországtól, szintén hazai pályán, ami nagy visszhangot váltott ki. Az újságok már Piturca utódját találgatják, Bölöni László is a jelöltek között van.

A román sajtó mondhatni össztűz alá vette Victor Piturcát, a válogatott szövetségi kapitányát a Törökország ellen, hazai pályán elveszített világbajnoki selejtező után. A román csapat a vereség miatt visszacsúszott a csoport negyedik helyére, ám még így is jó esélye van arra, hogy megszerezze a pótselejtezőt érő második helyet a már kijutott Hollandia mögött.

Gheorghe Popescu, a korábbi 115-szörös román válogatott ikon tartott a törökök elleni mérkőzéstől, és mint később kiderült, nem véletlenül.

„Tartottam a Törökország elleni találkozótól, tudtam, hogy Fatih Terim nagyszerű csapatot rak össze – nyilatkozta Popescu az Evenimentul Zileinek. – A különbség a két válogatott között a mobilitás volt. Azt kérdezték tőlem az újságírók, hogy négy nap alatt nehéz-e megismételni a jó teljesítményt. Hadd emlékeztessek mindenkit arra: aki igazi futballista, annak egymást követő két napon is hajtania kell, és mindent megtennie a győzelemért. Máshogy nem működik!”

A gsp.ro szerint könnyen elképzelhető, hogy 2014 elején kapitányváltás lesz a válogatottnál. A portál szerint a 2001-ben rövid ideig már a román nemzeti csapatot irányító Gheorghe Hagi válthatja Piturcát, és már az edzői stáb összetétele is körvonalazódik. Piturcával szerződést bonthat a román szövetség (FRF), az 57 éves tréner így 500 ezer euró (150 millió forint) lelépési díjat kaphat.

A gsp.ro további jelölteket is megnevezett beszámolójában: Hagi mellett Bölöni László és a bukaresti Steauát irányító Laurentiu Reghecampf is esélyes a szövetségi kapitányi posztra. A portál már szavazást is kiírt, ebben pénteken délelőtt toronymagasan Bölöni vezetett, a szavazatok csaknem 40 százalékát megszerezve.

„Mindegyik újságnak megvan a maga szövetségi kapitánya” – ezzel a mondattal indította közleményét a sajtóban elinduló találgatásokon felháborodott FRF, amely megvédte Victor Piturcát, és leszögezte: nem lesz edzőváltás. A román labdarúgó-szövetség rövid kommünikéje szerint Popescu, Hagi és Anghel Iordanescu valóban ott volt a törökök elleni meccsen a lelátón, ám egyikük sem azért, mert szövetségi kapitány szeretne lenni. Csakúgy, ahogy Paulo Sousa sem azért járt Magyarországon.

AMI MÉG JÖN
2013. október 11.: Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30: Hollandia–Magyarország
2013. október 11.: Andorra–Románia
2013. október 15., 20.30: Magyarország–Andorra
2013. október 15.: Románia–Észtország
2013. október 15.: Törökország–Hollandia

Az adevarul.ro keményen fogalmaz: „a helyzet nem olyan drámai, mint amilyen a válogatott”. Tudniillik a pótselejtezőre esélyes három csapat közül a románoknak – akik a magyar válogatott mögött vannak a világranglistán – a legkönnyebb a sorsolásuk, ugyanis Andorrával és Észtországgal találkoznak, míg a mieink és a törökök még összecsapnak Hollandiával.

A portál cikke szerint a románoknak nem kell attól tartaniuk, hogy a hollandok leadják a hátralévő két meccsüket a magyar és a török válogatottnak, hiszen nem mindegy, hányadik helyen állnak majd a FIFA világranglistáján a december hatodikai sorsoláskor. Az adevarul.ro szerint Magyarország kiszáll a csoport második helyéért folytatott harcból, ugyanis a portál szerint 99 százalék, hogy kikapunk Hollandiában.

MAGYARORSZÁG csoportmásodik, ha…

…6 pontot szerez hátralevő két mérkőzésén;

…4 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök legalább egyik meccsükön pontokat vesztenek;

…3 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök nem szereznek 3 pontnál többet, vagy 4 pontot szereznek, de rosszabb lesz a gólkülönbségük, mint a mieinknek.

További, részletes számolgatás itt!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24– 4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14– 7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik