A csoportkörben nem unatkoztunk. De mi történt utána?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.10. 11:53
null
A hollandok háromszor is a maguk javára fordították az állást a vb-n, Sneijder (10) a 88. percben egyenlített Mexikó ellen (Fotó: Reuters)
Bár a csoportkörben kiváló mérkőzéseket láthattunk, csak egy olyan meccs volt a 2014-es vb-n, amelyen mindkét csapat fordítani tudott, a kieséses szakaszban pedig nem nagyon változott a találkozók kimenetele.

Ausztrália–Hollandia 2–3: az idei vb egyetlen olyan mérkőzése (eddig), amelyen mind a két válogatott meg tudta fordítani a mérkőzés állását. Arjen Robben szerzett vezetést, de Tim Cahill azonnal válaszolt, a második félidő elején pedig Mile Jedinak büntetőgólja után már Ausztrália volt előnyben. Robin van Persie és Memphis Depay azonban megmentette a hollandokat.

A csoportkör után nem lehettünk elégedetlenek: kilenc alkalommal is láthattuk megfordulni a mérkőzés kimenetelét. A nyitó meccsen négy gólt szereztek a brazilok, de az első találatnál Marcelo saját kapujába talált, végül simán, 3–1-re nyert a selecao. Az egyik legnagyobb negatív meglepetést a spanyolok okozták, akik vezettek ugyan Hollandia ellen, Robbenék mégis kiütötték (5–1) a címvédőt.

A vb egyetlen (magyar idő szerint) hajnali 3 órakor kezdődő találkozója legalább hozott izgalmakat. Japán előnybe került, Didier Drogba beállítása után azonban feltámadt Elefántcsontpart. A D-csoport első meccsén Cavani büntetőgólja után sokan úgy gondolták, Uruguay könnyedén felülmúlja Costa Ricát, a közép-amerikaiak azonban nem tartoztak közéjük, és 3–1-re nyertek.

Az E- és az F-jelű négyes is két-két fordítást hozott. Svájc úgy tudott nyerni, hogy Ecuador került a mérkőzés elején előnybe, a dél-amerikaiak aztán Honduras ellen kerültek majdnem bajba, de Enner Valencia duplája megmentette őket. Ahogy a hollandok, Németország is könnyed sikerre számított egy kiütés (Portugália ellen) után, vezetett is Mario Götze góljával a nationalelf, csakhogy Ghána fordított, majd Miroslav Klose vb-gólcsúcsbeállítása kellett a döntetlenhez.

Portugália Nani találatával került előnybe az Egyesült Államok ellen, de Jürgen Klinsmann csapata kétszer is beköszönt Beto kapujába. Silvestre Varela csak a 95. percben mentette meg az egyik pontot. A H-csoportnak egy fordítása volt, Algéria vezetett Belgiummal szemben, ám Marc Wilmots cseréi kiválónak bizonyultak, Marouane Fellaini és Dries Mertens így szállította a három pontot.

A kieséses szakaszig tehát nem voltunk híján az érdekes összecsapásoknak, onnantól kezdve azonban nem kápráztattak el minket a csapatok. A nyolcaddöntő egyetlen fordítása Hollandia nevéhez fűződik: Mexikó egészen a 88. percig vezetett, az elképesztő végjáték azonban megtörte Guillermo Ochoa bravúrsorozatát, és az oranje jutott a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik