A belgák nem buliznak, Löw nem elégedett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.13. 11:56
null
Zágrábi győzelmüket azért alaposan megünnepelték a belgák (Fotó: Reuters)
Az európai vb-selejtezők legutóbbi, pénteki játéknapján Svájc, Belgium és Németország labdarúgó-válogatottja is biztossá tette helyét a jövő évi brazíliai tornán. Ezt a tényt természetesen mindhárom csapatnál elégedettséggel vették tudomásul, de azért – főleg a belgák és a németek – koránt sincsenek euforikus állapotban.

 

Svájc sorozatban harmadszor lehet ott a világbajnokságon, miközben 1966 és 2006 között ez a bravúr csak egyszer, 1994-ben sikerült neki. Brazíliai részvétele albániai győzelmével vált biztossá, ami több játékosa számára még különlegesebbé tehette a sikert, ugyanis Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Granit Xhaka, Pajtim Kasami és Admir Mehmedi is albán származású, mint a hatan a volt Jugoszlávia területén születtek.

„Mit mondjak, nagy kő esett le a szívünkről, amikor a bíró lefújta az albániai összecsapást – mondta a Bayern Münchent erősítő Shaqiri, aki a 2–1-re nyerő svájciak első gólját szerezte Tiranában. – Nagyszerű érzés vb-résztvevőnek lenni, alig várjuk, hogy kezdődjön a torna, éhesek vagyunk a sikerre.”

Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány nemcsak a játékosainak hálás, hanem a svájci szövetség vezetőinek is, amiért hagyták tovább dolgozni azután, hogy lemaradtak a 2012-es Eb-ről.

„A csapat tagjainak és a stábnak feltétlenül jár a köszönet, de ugyancsak hálás vagyok a szövetségnek, amely azután is bízott bennem, hogy elbaltáztuk a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőit” – mondta a 64 éves, kétszeres BL-győztes német tréner.

Az utóbbi években a belga utánpótlás is ontotta magából a nagyobbnál nagyobb tehetségeket, ez pedig beérni látszik. A Chelsea által az Evertonnak kölcsönadott Romelu Lukaku szerénységét is bizonyította 2–1-es horvátországi diadaluk után.

„Kérem, ne nevezzenek engem nyerőembernek, a csapat érdeme a siker – hárított el mindenfajta hozsannát a még mindig csak húszéves, de már huszonnégyszeres válogatott center. – Büszke vagyok a társaimra. Két éve ugyanitt talán még kikaptunk volna kettő egyre, de azóta rengeteget fejlődtünk, és bebizonyítottuk, győztes típusok vagyunk. A Wales elleni keddi hazai fellépésünket sem tekintjük feleslegesnek, akkor is mindent megteszünk a győzelemért.”

A belga szövetségi kapitány, Marc Wilmots szintén igyekezett a földön maradni.

„Boldogok vagyunk, ám szó sincs arról, hogy buliznánk! Oké, az öltözőben ünnepeltünk egy kicsit, de az eufóriának nem most van itt az ideje. Kedden újabb meccs, remélem, azt is komolyan vesszük” – mondta a Schalke korábbi középpályása.

Azon már senki sem lepődött meg, hogy a németek tükörsimán kijutottak a vb-re – kilenc mérkőzésen csak egy döntetlen csúszott be –, Joachim Löw azonban még talált javítanivalót, elöl és hátul is.

„Azért a védelmünket illene még stabilabbá tennünk – nyilatkozta a németek szövetségi kapitánya, aki megkezdte a szerződéshosszabbítással kapcsolatos tárgyalásokat a DFB-vel. – Javulnunk kell a támadó harmadban is. A kilenc selejtezőből viszont nyolcat megnyertünk, végül is igazán boldogok lehetünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik