Vladimír Weiss

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 17:22
A Vladimír Weiss nem éppen ritka név a (cseh)szlovák futball és a labdarúgó világbajnokságok történelmében: hősünk nagyapja csehszlovák válogatott labdarúgó volt, 1964-es olimpiai ezüstérmes, jómaga 1990-ben vb-résztvevő, csehszlovák és szlovák válogatott; fia (gondolom, kitalálja a nyájas olvasó, hogyan hívják) pedig ott van a nemzeti együttes keretében a 2010-es vb-n.

A nagypapa az Inter Bratislava, a Baník Prievidza és a Trnávka színeiben profiskodott, majd a Rapid Bratislava mellett több kisebb gárdát edzett. Hasonnevű fia a Rapid Bratislava, Agro Hurbanovo, Inter Bratislava, Sparta Praha, Petra Drnovice, Dunajská Streda, FC Kosice, Artmedia Petrzalka útvonalon kereste kenyerét labdarúgóként, majd edzőként az Artmedia Petrzalka és a Szaturn Moszkva kispadjain. Az ő fia, aki szintén apja nevét és tehetségét örökölte, a Manchester Cityben vált premiershipes játékossá.

 

Vladimír Weiss
nemzetisége:
szlovák
válogatottsági száma játékosként: csehszlovák: 19/1, szlovák: 12/1
születési hely: Pozsony
ideje: 1964.09.22.
pozíció: szövetségi kapitány
korábbi klubjai:
játékosként:
Rapid Bratislava, Agro Hurbanovo, Inter Bratislava, Sparta Praha, Petra Drnovice, Dunajská Streda, FC Kosice, Artmedia Petrzalka
edzőként:
Artmedia Petrzalka, Szaturn Moszkva
sikerei:
játékosként:

csehszlovák bajnok (1988, 1990), vb-résztvevő (1990)
edzőként: szlovák bajnok (2005, 2008), Szlovák Kupa-győztes (2004, 2008), szlovák Szuperkupa-győztes (2004), vb-résztvevő (2010)

A dél-afrikai kapitányi kar Benjáminja, azaz legfiatalabbja nemcsak játékosként (sokszoros válogatott lett és 1990-ben megfordult az Italia '90-en, edzőként is letette már névjegyét, hiszen az Artmedia Bratislavával (ma már Artmedia Petrzalka) szlovák bajnok lett, majd a Celtic kiütésével bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az orosz Szaturnnal csak a bajnokság döntetlenkirályi címét érte el, 16 pontosztozkodással.

2008-ban lett hazája szövetségi kapitánya, és a fiatalok-rutinos öregek egyveleget erős csapattá forrasztotta össze. Szerencséjére európai topcsapatokban is képviselteti már magát a szlovák nemzeti csapat, lásd Marek Hamsíkot (Napoli), Martin Skrtelt (Liverpool) vagy Peter Pekaríkot (Wolfsburg). Edzőként legfőbb erőssége az, hogy képes fanatizálni játékosait, így a csapatszellemen biztosan nem múlik a nyáron a vb-siker

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik