Vb 2010: első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 11:47
Fennállásának első vb-győzelmére hajt a szlovén labdarúgó-válogatott vasárnap a dél-afrikai világbajnokságon, amikor az új csapatkapitánnyal felálló Algéria ellen vívja első csoportmérkőzését.  

Az európai pótselejtezőben az oroszokat felülmúló délszláv együttes eddig csak egyszer, 2002-ben vett részt vb-n, s akkor mindhárom találkozóját elveszítette (Spanyolország, Dél-Afrika és Paraguay ellen).

Matjaz Kek tanítványai nemrég Katart 4–1-re, Új-Zélandot pedig 3–1-re verték meg a felkészülés során, de a csatár Nejc Pecnik nemcsak a jó forma miatt vár győzelmet az észak-afrikaiak ellen: „A későbbiekben kemény meccseink lesznek Anglia és az Egyesült Államok ellen, úgyhogy most be kell gyűjtenünk a három pontot, ha életben akarjuk tartani a továbbjutási reményeinket."

A „sivatagi rókáknak” becézett algériaiak már a harmadik vb-fellépésükre hangolnak: 1982-ben legyőzték ugyan az NSZK-t és Chilét, ám akkor és 1986-ban sem termett több babér számukra. A kontinentális pótselejtezőben Egyiptomot búcsúztató gárdából meglepő módon kimarad vasárnap a kapitány Jazid Manszuri, aki helyett Antar Jahia viseli majd a karszalagot.

„Meg kell értenie, hogy versenyhelyzet van, és a mostani formája alapján sajnos ő vesztett" – magyarázta Rabah Szadan szakvezető.

Szlovénia és Algéria válogatottja még sosem találkozott egymással, de a polokwanei összecsapás nemcsak emiatt lesz különleges. A világbajnokságok történetében ugyanis először kerül sor mérkőzésre olyan talajon, amelyet részben műfű alkot. A természetes fűszálak közé és alá szőtt mesterséges anyag borítja egyébként a nelspruiti Mbombela Stadion játékterét is, ahol szerdán rendezik az első meccset.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik