Maradona - A legemlékezetesebb vb-pillanatok

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 19:00
null
Maradona a mexikói vb-n aratta pályafutása legnagyobb győzelmét (Fotó: Action Images)
Diego Armando Maradona. A futballtörténelem egyik legjobb, ugyanakkor legellentmondásosabb labdarúgója. Elképesztő  sebességével, és labdakezelésével védők egész generációját kergette az őrületbe, azonban botrányaival, és drogügyeivel tett róla, hogy a világ ne csak a tudása miatt emlékezzen rá.  

Egy biztos, Maradona a játék ikonja, aki 1994 után most újra az argentin válogatott tagjaként vesz majd részt a világbajnokságon, igaz vezetőedzőként most egészen más szerepkör vár rá. 

Sorozatunkban a futball legenda legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel. Jöjjenek a vb-pillanatok.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik volt Maradona legemlékezetesebb vb-je?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1982 – Spanyolország

Maradona első felnőtt vébéje a spanyolországi volt. Az argentin válogatott nem jutott sokáig, a második körben Brazília búcsúztatta őket 3–1-re. A legenda öt perccel a lefújás előtt csúnyán lerúgta Joao Batistát, azonnal kiállították. 

1986 – Mexikó

Ha van futballista, akinek a karrierjének csúcsát, és legemlékezetesebb eseményét egy világbajnoksághoz lehet kötni, az bizony Maradona. A világversenyen mutatott teljesítményével felült a futball trónjára, de valószínűleg mindenki leginkább az angolok ellen „rúgott" két gólját emlegeti. Az első egy világméretű botránnyá duzzadt kezezés volt, ami később az „Isten kezeként" vonult be a köztudatba, a másodikat viszont az évszázad találatának választották. 

1990 – Olaszország

Az ikon ezen a vébén  – köszönhetően bokasérülésének – kevésbé  magasodott ki a mezőnyből, azonban a gyenge kezdés ellenére (Argentína harmadikként jutott tovább csoportjából) a válogatottal a második helyen zárt. A Jugoszlávia ellen vívott negyeddöntő tizenegyes-párbajba fulladt, amely során Maradona nagyon gyenge, középre helyezett kísérlete kimaradt, a válogatott azonban továbbjutott. Az elődöntőben az olaszok vártak az argentinokra, ahol megismétlődött a negyeddöntős végkifejlet azzal a különbséggel, hogy a legenda most betalált. Ráadásul a labdát pontosan ugyan oda lőtte, ahova pár nappal korábban. 

1994 – Egyesült Államok

Diego nem igazán tudta kiélvezni ezt a világversenyt. Csupán két mérkőzésen léphetett pályára, igaz a vébé újonc görögök ellen világhíres találatot szerzett, azonban pár nappal később megbukott egy drogteszten. Ephedrine-t találtak a szervezetében. 

2010 – Dél-Afrika

A történet még szerencsére nem zárult le. Maradona jelenleg az Argentin válogatott szövetségi kapitánya, azonban egy Messivel felálló csapat vébé szereplését azért nem neveznénk különösebben nagy, vagy meglepő eredménynek. Inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy mire megy a játékosként istenné váló legenda egy szupertehetségekkel teletömött válogatott élén. Az elvárások toronymagasak. Meg tud majd felelni nekik? 

Az argentin zseniről készült portréfilm, június 14-ig megvásárolható a Nemzeti Sport mellékleteként. Keresd az újságárusoknál!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik