Kassai Viktor csakis önmagában hisz

Vágólapra másolva!
2010.07.15. 16:51
null
Kassai remekül helyt állt Dél-Afrikában (Fotó: Action Images)
Címkék
Büszkék voltunk rá. Kár, hogy nekünk csak a játékvezetőink jutnak el a világbajnokságokra. Ám Kassai Viktor így is vitte a jó hírünket: a megannyi bíróbakival színesített világtornán csaknem kifogástalanul dirigált.

– Volt olyan pillanat, amikor azt gondolta, hogy öné a vb-döntő?
– Talán néhány másodpercig átfutott a fejemen – mondta a Dél-Afrikából hétfőn hazaérkező Kassai Viktor. – Az ember szeret álmodozni, így jó volt eljátszani a gondolattal. Persze  tudtam, hogy önmagában nem jelent sokat, hogy ott tartanak. Volt olyan játékvezető, akit velem együtt nem engedtek haza, aztán a folytatásban egyetlen meccset sem kapott. A döntőre egyébként gyakorlatilag semmi esélyem sem volt, hiszen rutinosabb, több vébét megjárt kollégák vártak bevetésre. De azt mondom, így is maradéktalanul elégedett lehetek.

– Visszanézte a meccseit?
– Még ott kint, Dél-Afrikában láttam az ismétléseket.

– Talált hibapontot?
– Többet is. Visszanézve néhány faultot másként ítéltem volna meg, talán elnéztünk egy-két lesgyanús szituációt, és még folytathatnám. De emberek vagyunk, és nem gépek. Szeretnénk tökéletesen dirigálni, hibátlanul vezetni, de ez gyakorlatilag lehetetlen.

– Majd a videobíró segít...
– Azt gondolja?

– Miért, ön nem hisz benne?
– Nézze, én egyszerű közkatonaként úgy dolgozom, ahogy felülről mondják. Ha az a parancs, hogy legyen öt bíró egy meccsen, akkor ahhoz alkalmazkodom. Ha az, hogy immár videobíró is segítsen, akkor elfogadom. De ettől se várjon senki csodát.

– Ebben nem értünk egyet: ha Jorge Larrionda munkáját már videobíró segíti, akkor Frank Lampard lövése után jöhetett volna a német középkezdés, és talán az angolok továbbjutása. Ám az uruguayi bíró partjelzője hathatós közreműködésével az évtized bakiját követte el...
– A partjelző annál a bizonyos Lampard-lövésnél tizenhárom méterre állt a kaputól. Éppen a leshatáron. Ott a helye. Onnan megítélni tizedmásodperc alatt, hogy a labda a gólvonal mögé pattant, szinte lehetetlenség. És Larriondát nem felmentve, a tizenhatos vonaláról legalább ennyire embert próbáló feladat dönteni. Ők nem látták azt a felvételt, amelyet a szurkolók a televízióban nagyjából egy perc múlva nézhettek, és amely egyértelművé tette, hogy a labda a gólvonal mögé pattant. Képzelje el fordítva a szituációt: az uruguayi spori gólt ítél úgy, hogy nem is volt az...

– Tehát nem hisz a videobíróban.
– Én magamban hiszek. És így van ezzel minden játékvezető. Minden hibánkkal és tévedésünkkel együtt, még egyszer mondom, nem gépek vagyunk, hanem emberek. Ha egy edző, egy játékos, egy klubelnök hibázhat, mi miért nem tehetjük meg ugyanazt?

A KASSAI VIKTORRAL KÉSZÜLT INTERJÚ TELJES SZÖVEGÉT A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik