Először röpülnek saját szárnyon a fehér sasok

Vágólapra másolva!
2010.05.24. 19:34
null
A csapatkapitány Dejan Sztankovics a románok elleni októberi 5–0-t ünnepli (Fotó: Action Images)
A spanyol Javier Clemente, majd Miroszlav Djukics után az egykoron az Atlético Madriddal duplázó Radomir Antics vezette ki végül a szerbeket a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra. A dél-afrikai tornán nem táplálhatnak vérmes reményeket, de joggal pályáznak arra, hogy továbbjussanak csoportjukból.

Radomir Antics tanítványai nagyszerűen helytálltak a selejtezők során, 22 góljuk révén ők alkották az egyik legeredményesebb csapatot, és mindössze nyolc kényszerű középkezdésükkel is a jók között végeztek.

BETONVÉDELEM, MINT NÉGY ÉVE

A 2006-os világbajnokság előtt a „mesés négyes" (Dragoszlav Jevrics kapus előtt a Nemanja Vidics, Mladen Krsztajics, Goran Gavrancsics és Ivica Dragutinovics alkotta négyes vitézkedett) mindössze egyetlen gólt kapott a selejtezők során.

Az Antics-fiúk nyolcszor is kapituláltak, de ez korántsem jelenti azt, hogy kevesebbet érnének elődeiknél, már csak azért sem, mert középen a Vidics, Dragutinovics páros még mindig aktív, bár utóbbi sérülése miatt nem kapott behívót a bő vb-keretbe. A jobb oldalon a Chelsea-ben edződő Braniszlav Ivanovics, átellenben a Lazióban légióskodó Alekszandar Kolarov számít alapembernek.

Két igen tehetséges fiatalt is beépített csapatába az elmúlt években Antics: a középen és a bal oldalon is bevethető Alekszandar Lukovics az Udinesében, az Egyesült Államok válogatottja elől elcsábított középső védő, Neven Szubotics pedig a Borussia Dortmundban edződik hétről-hétre.

SZTANKOVICS, AZ UTOLSÓ BÖLÉNY

A szerb középpálya lelke ma is az interes Dejan Sztankovics, aki védekező és támadó feladatokat is magas szinten lát el. A még mindig csak 31 éves játékos, aki már az 1998-as vb-n és a 2000-es Európa-bajnokságon is megfordult, természetesen a csapatkapitányi posztot is betölti.

Mellette-előtte a wolverhamptonos Nenad Milijasz karmesterkedik, miközben a lótás-futásból is kiveszi részét. A CSZKA Moszkvához címezik a meghívót a középpálya jobb oldalának „gazdájához" (Milos Kraszics), Liege-be a bal szél „fejedelméhez", Milan Jovanovicshoz (most még, a nyártól Liverpoolba).

A kiegészítő emberek sem ismeretlenek a nemzetközi futballvilágban: a Kölnben erősödő szélső, Zoran Tosics játékjoga a Manchester Unitedé, kollégájáé, Bosko Jankovicsé a Genoáé (őt sérülése szintén távol tartja Dél-Afrikától), az irányító Zdravko Kuzmanovicsé pedig a Stuttgarté. A két tartalék szűrő közül Gojko Kacsar a Herthában, Radoszav Petrovics a Partizanban keresi kenyerét.

COLOSNAK ÁLL A VILÁG

Ki tudja miért, talán valamiféle gyermekkori trauma kompenzálásaként Antics a magas csatárokban bízik. A sor legkisebbje a 183 centiméterre megnőtt Marko Pantelics (Ajax), aki valósággal eltörpül a valenciás Nikola Zsigics (202 cm) mellett.

A csereemberek közül az egyre gyengébb hollandiai teljesítményét Oroszországban feledtetni próbáló Danko Lazovics (Zenit) 184, a 2009 tavaszán még a szerb harmadosztályban vitézkedő Dejan Lekics (Crvena zvezda) 193, a japánok ellen duplázó Dragan Mrda (Vojvodina) 187 centiméterre nőtt meg az idők során.

VÉRÜKBEN A 4–4–2

A hagyományos 4–4–2-es taktikai felállás kereteit a délszlávoknál még az olyan futballzsenik, mint Dejan Szavicsevics, Dragan Sztojkovics vagy Robert Prosinecki sem tudták szétfeszíteni, mai utódaik pedig fényévekre állnak tőlük tudásszintjüket tekintve.

A gárda igazi erőssége az Ivanovics, Vidics, Lukovics, Kolarov féle védelem, a „famous four" méltó utódja, tagjai nem mellesleg európai élklubokban acélosodnak. Annyival talán jobb is a mostani szerb kvartett a 2006-osnál, hogy a támadásokat sokkal jobban segítik tagjai, és nem csak a szögleteknél. Igaz, a védekezésből még a támadó középpályások is kiveszik a részüket, azaz a csapatmunkát mindenek fölé emelte Antics.

A szerb válogatott jelenlegi alapfelállása
A szerb válogatott jelenlegi alapfelállása

A kezdőből leginkább Kraszicstól és Jokanovicstól számíthatunk váratlan húzásokra, Pantelics és Zsigics viszont – magassága ellenére – gyakran nem tud felnőni társaihoz. Antics alatt sokat fejlődött a csapatszellem, bár a sűrű szerb vérrel még neki, a sokat látott világvándornak sem nem lesz egyszerű bírnia.

Gyenge pontjuknak a kapusposztot tartják a szakértők: Vladimir Sztojkovics a Sporting játékosa, de kölcsönben a Wiganben szerepelt az elmúlt idényben, elvétve, és csak 5.5-ös átlagosztályzatot elérve.

Az sem szól mellettük, hogy Zsigicstől eredményességben elmaradnak csatártársai, bár ezt Antics alkalomadtán kiküszöbölheti azzal, hogy 4–2–3–1-re átállva két remek szélsőjét támadóbb feladatokkal küldi pályára, vagy a karmester Kuzmanovicsra cseréli le Pantelicset.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik