Egy vereség könnyen a továbbjutásba kerülhet

Vágólapra másolva!
2010.06.13. 13:32
null
Sztankovics (balra) játékán sok múlhat a szerbeknél (Fotó: Action Images)
A 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának nyitányán Szerbia és Ghána találkozik egymással, az összecsapásnak pedig nagy jelentősége lehet a továbbjutás szempontjából. Érdekesség, mindkét oldalon szerb tréner ül a kispadon.
A SZÁMOK NYELVÉN
 

– 202 centis magasságával a szerb Nikola Zsigics a világbajnokság legmagasabb játékosa

– 2 alkalommal játszott vb-meccset afrikai ellenféllel Szerbia (Jugoszlávia), 1974-ben 9–0-ra verte meg Zaire-t, míg négy évvel ezelőtt 3–2-re kikapott Elefántcsontparttól.

– 24 év és 300 nap a ghánai csapat átlagéletkora (a torna kezdetekor), így az afrikai együttes a legfiatalabb a világbajnoki szereplők közül

– 9 ghánai játékos maradt a négy évvel ezelőtti csapatból, amely története első világbajnoki szereplése során a nyolcaddöntőbe jutott  

Szerbia és Ghána összecsapása egyben két szerb edző, Radomir Antics (Szerbia) és Milovan Rajevac (Ghána) küzdelmét is hozza. Legutóbb nyolc éve fordult elő, hogy egy edző szülőhazája válogatottját győzte le, akkor Szenegál Bruno Metsu irányításával 1–0-ra nyert Franciaország ellen. A szakembereken kívül két, az Internazionaléval mindent megnyerő játékos találkozhat a pályán. Sulley Muntari nemrég azt nyilatkozta, a legjobb négy közé akarnak jutni, ám Dejan Sztankovics szerint klubtársa elrugaszkodott a valóságtól.

„Muntari beszélt nekem az ambícióikról, de bízunk benne, hogy elrontjuk a kedvüket, emellett mi azért kicsit reálisabban tekintünk az esélyeinkre – jelentette ki a középpályás. – Számukra mindenképpen előnyös, hogy több szurkolójuk lesz a stadionban, hiszen az ő kontinensükön van a torna, de ránk ez nem lesz különösebb hatással."

„Németország a csoport favoritja, Szerbiától nem tudom, mit várhatunk, de azt tudjuk, hogy erős csapat. Ez a találkozó lehet a kulcs a továbbjutás szempontjából" – nyilatkozta másik oldalról Muntari.

Az esélyekről annyit kijelenthetünk, Radomir Antics együttese minden bizonnyal felülmúlja négy évvel ezelőtti teljesítményét, hiszen Németországban pont nélkül búcsúzott a gárda.

Sőt annak ellenére, hogy sokan Németországot tekintik a csoport favoritjának, a szerbek és a ghánaiak is versenyben lesznek a továbbjutásért, meglepetést is szerezhetnek. Ezért nem véletlen, hogy Alekszandar Kolarov parázs összecsapásra készül, még úgy is, hogy az afrikaiak Michael Essien személyében egyik legfontosabb játékosukat veszítették el sérülés miatt.

„Szikrázó találkozóra számítok Ghána ellen – mondta a védő, aki hamarosan a Real Madridban köthet ki. – De valamennyien elitligában edződünk, hozzászoktunk az igazán kemény meccsekhez. Apró különbség van a csapatok között, bárki továbbjuthat."

 

 LABDARÚGÓ-VB, 2010
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion. Vezeti: Baldassi (argentin). Kezdés: 16 óra
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Szubotics, Kolarov – Kraszics, Sztankovics, Milijas, Jovanovics – Zsigics, Pantelics. Szövetségi kapitány: Radomir Antics
Ghána: Kingson – Paintsil, Vorsah, John Mensah, Sarpei – K.-P. Boateng, Annan – Tagoe, K. Asamoah, Muntari – Gyan. Szövetségi kapitány: Milovan Rajevac
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
SZERBIA Márc. 6.: Algéria 3–0,  ápr. 7.: Japán 3-0, máj. 29.: Új-Zéland 0–1, jún. 2.: Lengyelország 0–0, jún. 5: Kamerun 4–3
GHÁNA Jan. 15.: Elefántcsontpart 1–3, jan. 19.: Burkina Faso 1–0, jan. 24.: Angola 1–0, jan. 28.: Nigéria 1–0, jan. 31.: Egyiptom 0–1, márc. 3.: Bosznia-Hercegovina 1–2, jún. 1.: Hollandia 1–4, jún. 5.: Lettország 1–0.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik