Az én feladatom most véget ért - Domenech

Vágólapra másolva!
2010.06.23. 10:06
null
Domenech elsétál – sokan nem sajnálják távozását... (Fotó: Reuters)
Kedden este hivatalossá vált, és még meglepetést sem okozott: nem folytathatja a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság küzdelmeit a francia válogatott, amely győzelem nélkül zárta a tornát. Ennek ellenére a csapat szereplése várhatóan még nem ért véget: a gyenge teljesítményre és botrányos szereplésre való tekintettel az ügynek még biztosan lesz folytatása.
Néhány játékos közhelyek puffogtatásával már megpróbálta tisztázni a csapatot. Patrice Evra, Eric Abidal és Alou Diarra a stadion folyosóján kórusban ismételgették:

„Bocsánatot szeretnénk kérni mindenért.”

Van miért. A gallok győzelem nélkül, egy rúgott góllal, és sokak ellenszenvét kiváltó viselkedéssel zárták a világbajnokságot. Ahelyett, hogy szépen csöndben, a „hátsó kijáraton” hagyták volna el Dél-Afrikát, az egész világ előtt nevetségessé tették magukat. A szövetségnél a felelősöket keresik.

A szurkolók undorára mi sem jellemzőbb, mint hogy sok francia drukker megünnepelte a dél-afrikai válogatott góljait. A Trocaderónál összegyűlt tömeg ugyan még a Marseillaise éneklésével kezdte a Dél-Afrika elleni meccset, de hamarosan tüntetni kezdett Raymond Domenech és a „kékek" ellen.


„Szánalmas, elfogadhatatlan, ezt a szereplést sosem bocsátjuk meg nekik" – nyilatkozta egy ifjú szurkolóhölgy az AFP hírügynökségnek Párizsban.


„Alighanem a miénk az egyetlen nemzet a világon, amely ünnepel, ha a válogatottja kikap" – csatlakozott hozzá egy társa.

 

A francia szurkolók hangulatát jól jellemzi, hogy már lassan 15 000 tagja van a „Sétáljanak csak haza a kékek Dél-Afrikából" nevű Facebook-csoportnak...

A további feszültséget kiváltó nyilatkozatok sorát Evra, Bacary Sagna és Yoan Gourcuff kezdte.

„A franciáknak joguk van megtudniuk, mi történt. Tudniuk kell, hogyan jutottunk el idáig” – nyilatkozta Evra.
 
„Úgy érzem, nem mindenki ugyanazért a célért küzdött” – így Sagna.

„Nem csapatként játszottunk” – világított rá a rossz szereplés okára  Yoann Gourcuff.

A felelősség azonban az egész csapatot terheli, egy-egy játékos pedig joggal féltheti nemzetközi karrierjét. A szövetségi kapitány pályafutása pedig egészen biztosan a végéhez ért.

„Sajnálom a szurkolókat, akik hittek a csapatban, és akik szerették volna, hogy valóra váljon az álmuk. Az elkeseredettség uralkodik a játékosok és a szakmai stáb tagjai között is. Még mi magunk is meg vagyunk lepődve a történteken” – kezdte a szövetségi kapitány.

 „Az öltözőben mindenkivel kezet fogtam, és a szemükbe néztem. Erősnek kell lennünk, és felemelt fejjel kell vállalnunk a felelősséget az okozott csalódásért.”

A hivatalos értékelésre még várnunk kell.

„Még nem vagyok abban a helyzetben, hogy elfogadható magyarázatot tudjak adni. Egyelőre még az érzelmek dominálnak. Nemsokára beszélni fogok a vezetőkkel, a szakmai stáb tagjaival és a játékosokkal is” – mondta Domenech.

„Az én feladatom most véget ért. Volt sok szép és volt sok nehéz pillanatunk. Az utódomnak, Laurent Blanc-nak sok szerencsét kívánok. A csapat első számú szurkolója vagyok, remélem, a fiúk újra az őket megillető helyre tudnak majd lépni.”

A jövőjére vonatkozó kérdésnél a kapitány választ nem adott, felállt, és távozott, mint ahogy nem adott magyarázatot arra sem, hogy miért nem fogott kezet a Dél-Afrika elleni meccs után Carlos Alberto Parreirával. Domenech egyik segítője azzal indokolta Parreirának az udvariatlanságot, hogy a dél-afrikai kapitány tett egy megjegyzést a francia–ír pótselejtező után, amely szerint Franciaországnak ott sem kellene lennie a vb-n. Parreira ezt tagadja, legalábbis nem emlékszik hasonló megjegyzésre.

„Domenech szemrehányást tett nekem azért, amiért kritizálni mertem csapatát az Írország elleni mérkőzésen történtek miatt. Én azonban nem emlékszem, hogy bármit is mondtam volna róluk. Amit a keddi mérkőzés után tett, az szánalmas.” 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik