A nagyobb téttel nőtt a színvonal és a gólszám is

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.06.22. 13:51
null
Egy a 2. kör góljaiból: Birsa lövése Howard hálójában (Fotó: Reuters)
A csalódást keltő első kör után a csoportmérkőzések második fordulójában a nagyobb téttel párhuzamosan a színvonal és az eredményesség is jelentősen emelkedett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon: amíg az első 16 találkozón mindössze 25 gól esett, addig az újabb 16 összecsapáson már 42.

Ez azt jelenti, hogy az első fordulónak 1.56-os a gólátlaga, míg a második körben már 2.62. Az egész tornát tekintve jelenleg 2.1 az átlag, amely még elmarad a minden idők legalacsonyabb gólátlagát (2.21) hozó vb-től, az 1990-es olaszországi tornától.

A SZÁMOK NYELVÉN
  • 6 piros lapot osztottak ki a játékvezetők a 2. fordulóban; eddig összesen 10 kiállítás volt.
  • 68 százalékkal nőtt az 1. körhöz képest a gólok száma
  • Még így is negatív rekord maradt a gólok száma, eddig két forduló után 75 volt a legkevesebb, most már 67.
  • 446 lövést küldtek kapura a 2. fordulóban a csapatok, ez ebben a szakaszban rekord, mióta 32 csapat szerepel a vb-n.
  • 66 százalék az új-zélandiak kaput eltaláló lövés/gól aránya, ez messze a leghatékonyabb. Az óceániaiak 3 próbálkozásból szereztek két gólt…
  • 559 perces góltalansági sorozata szakadt meg Svájcnak, ez, mint korábban megírtuk, vb-rekord
  • A portugál vb-történet góljainak 31 százaléka (12) született a Koreai NDK ellen – most 7, 1966-ban 5.
  • 8 győzelmet és 2 döntetlent számlálnak eddig a dél-amerikai válogatottak – nemhogy nem kaptak ki, de még csak hátrányba sem kerültek eddig!
  • 0 sárga lapot kapott eddig Spanyolország a vb-n, minden más csapat tagjai kaptak már lapot.

Szintén beszédes adat, hogy az első fordulóban csak a németek voltak kettőnél többször eredményesek, míg a második körben már Uruguay, Argentína, Brazília és Portugália is legalább három találatot jegyzett.

További adalék, hogy a kétgólos együttesek listája sem volt hosszú az első 16 találkozó után: mindössze három gárda szerzett ennyi találatot, míg a hétfőn befejeződött újabb körben már hét együttes.

Az első mérkőzéseken a csapatok 40 százaléka, szám szerint 13 egyetlen gólra sem volt képes, a második találkozók után viszont már csak három együttes, Franciaország, Algéria és Honduras maradt eredménytelen. A franciák címvédőként estek ki rúgott gól nélkül 2002-ben, most ezüstérmesként ismételhetik meg ezt a „bravúrt”.

További érdekesség, hogy az első körben egyetlen mérkőzés sem volt, amelyen a vesztésre álló csapat fordítani tudott volna, míg az újabb fordulóban ez a fegyvertény Görögországnak és Dániának is sikerült.

Az első összecsapásokon nem akadt olyan játékos, aki legalább kétszer lett volna eredményes, viszont azóta az argentin Gonzalo Higuaín mesterhármast ért el, míg az uruguayi Diego Forlán, a brazil Luís Fabiano, a portugál Tiago és a spanyol David Villa is duplázott.

A gól nélküli mérkőzések száma is megfeleződött: a torna első szakaszában kétszer maradtak érintetlenek a hálók, míg a folytatásban már csak egyszer, az Anglia–Algéria összecsapáson nem született gól.

Ön szerint a 2. fordulóban melyik gól volt a legszebb? Szavazzon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik